"ABD'nin sabrı tükeniyor" İsrail'in stratejisi çöküyor mu?

İsrail ABD Joe Biden AB Hamas Gazze Filistin ÖZEL HABERLER Hindistan İran Üçüncü Dünya Savaşı NATO Askeri teknoloji nükleer anlaşma Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Haberleri Silahlı saldırı haberleri Pentagon
"ABD'nin sabrı tükeniyor" İsrail'in stratejisi çöküyor mu?

ABD Başkanı Biden ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, Gazze'nin Filistin yönetimine bırakılması gerektiğini açıklarken, Netanyahu ise "Kontrol bizde olacak" ısrarını sürdürüyor. Ünlü Orta Doğu uzmanı Profesör Partha Basu'ya göre İsrail uluslararası baskı dolayısıyla Gazze'de varlığını sürdüremez.

İsrail, uluslararası baskılarla yüzleşmeye devam ediyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in; Gazze Şeridi'nin yalnızca Filistin yönetiminin idare etmesi gerektiğini dile getirmesinden sonra, ABD Başkanı Joe Biden da  resmi bir açıklama yaparak “Gazze'nin nihai olarak Filistin yönetiminin kontrolünde olması gerektiğini” ifade etmesi gözleri çatışma bölgesine çevirdi. Hem Borell; hem de Biden, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik katliamlarının  sonlanması gerektiğinin altını çizerken, Hindistan'ın en saygın Orta Doğu uzmanlarından Jadavpur Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü üyesi Profesör Partha Basu, "haberglobal.com.tr"ye önemli açıklamalarda bulundu. 

İRAN ASIL AKTÖR 

“İsrail-Hamas Savaşının arka planındaki oyuncuları doğru görmemiz gerekir" diyen Prof. Dr. Basu, "İsrail'in karşısında İzzeddin el-Kassam Tugayları altındaki çok sayıda silahlı milis grup bulunuyor. Ancak bir çatı aranıyorsa bu İran'dır" dedi.

REHİNE ENDİŞESİ

İsrail'in temelde İran'la çatıştığını dile getiren Prof. Dr. Basu, şunları söyledi: "ABD'nin çatışma alanında giderek yoğunlaşan politik ve askeri varlığının sebebi de budur. Hamas'ın elinde tuttuğu ABD'li rehineler dolayısıyla Birleşik Devletler bundan sonraki süreçte daha da yoğun bir varlık gösterecektir”

İSRAİL ÇIKACAKTIR

“İsrail'in Gazze'ye ilişkin askeri hedeflerine bakıldığında neredeyse imkansız stratejiler oldukları anlaşılır. Hamas'ın da bu çatışmalardan net bir kazanç elde edemeyeceği açık. Dolayısıyla İsrail'in kısa süre içinde hastane, mülteci kampı gibi sivillerin yoğun bulunduğu bölgelerden uzaklaşarak doğrudan Hamas'ın tepe kadrolarını hedef alacağını ve mümkün olan en kısa sürede Gazze'den çıkacağını düşünüyorum. ABD Başkanı olmak üzere uluslararası toplumun bölgenin Filistin kontrolünde olduğunu ifade etmesi İsrail'in Gazze'deki savaş sonrası varlığını ortadan kaldırmış durumda.”

ABD'NİN SABRI TÜKENİYOR

Savaşla geçen her günle birlikte sonuçlanmayan stratejik hedefler ve eldeki rehineler dolayısıyla ABD'nin sabrı tükenirken İsrail'de de politik öfke büyümeye başlıyor. Savaşın sıcaklığı bu iki gerilimin üzerini kapasa da aynı gerilimlerden dolayı savaşın uzama ihtimali de giderek azalıyor.”

VARLIĞINI SÜRDÜREMEZ

Savaş bittiğinde İsrail Gazze'de varlığını sürdüremez" diyen Prof. Dr. Basu, açıklamalarının devamında ise şöyle konuştu:

"İsrail'in baskısı altında tutulacak bir Filistin yönetiminin Gazze'de varlık göstermesi olası. Çatışmaların ardından İsrail'in Orta Doğu'da özellikle körfez Arap ülkeleriyle ve Mısır gibi Arap dünyasının önde gelen ülkeleriyle oluşturduğu bağlar zarar görmeden gelişmeye devam edecektir. Ancak çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği savaş hali uzarsa ya da savaş sonrası İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dediği gibi Gazze'nin kontrolü Filistinlilere bırakılmazsa Tel Aviv'in körfez ülkeleriyle ve Batıyla ilişkileri ciddi şekilde zedelenir.”

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel