Skandal üstüne skandal! Yunan ordusunun gözü Ayasofya'da

Yunanistan'ın 'Bağımsızlık Günü'nde geçit töreni yapan askerlerin Türkiye'nin Kıbrıs'taki varlığına yönelik hakaret içeren sözlerine Ankara'dan sert tepkiler gelirken, Yunan Özel Kuvvetleri'ne bağlı askerlerin de Ayasofya'yı geri alacaklarına dair yemin ettikleri ortaya çıktı.
Yunanistan’ın 25 Mart Bağımsızlık Günü kapsamında Atina’da düzenlenen resmi geçit töreninde, Yunan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı deniz piyadeleri Türkiye’ye yönelik hakaret içeren sloganlar attı. Türkiye'ye küfreden askerlerin "Kıbrıs Yunan'ındır" şeklinde sloganlar attıkları görüldü. Ankara'dan skandal görüntülere sert tepki gelirken Yunan makamları da yapılanları kınadı. Ancak skandalın bununla sınırlı kalmadığı ortaya çıktı. Greek Reporter'da yer alan bilgilere göre Yunan Özel Kuvvetler'e bağlı askerlerin geçit töreninde Ayasofya ile ilgili ifadeler de yer aldı. Yunan vatandaşları tarafından da izlenen törende Özel Kuvvetler'e bağlı olduğu bildirilen ve üzerlerinde su altı taarruz ekipmanları olan özel kuvvetler mensupları, İstanbul'daki Ayasofya'nın geri alınması yönünde sloganlar attı.

ATİNA DA KARIŞTI
Türkiye, Yunanistan'ın Bağımsızlık Savaşı'nın yıldönümü dolayısıyla Atina'da düzenlenen askeri geçit töreninde bazı Yunan Silahlı Kuvvetleri personelinin attığı sloganlarla ilgili olarak Salı günü Yunanistan'dan resmen açıklama talep etti ve yapılan eylemi "saygısız" olarak niteledi. Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberlerde, olayın Türk-Yunan ilişkilerini baltalamaya yönelik kabul edilemez bir girişim olarak değerlendirildiği belirtildi. Yunanistan Savunma Bakanlığı da derhal harekete geçerek olaylarla ilgili disiplin soruşturması başlattı.
CUNTA DÖNEMİNDEN KALMA
Yunan medyası da söz konusu skandalı eleştirel bir tarzda okurlarına sunarken Kıbrıs'la ilgili sloganlar için "cunta döneminden kalma" ifadesi kullanıldı. Ana muhalefetteki sol parti SYRIZA'nın açıklamalarına yer verilen haberde şu ifadeler kullanıldı: “25 Mart'ta Atina'daki askeri geçit töreninden internette dolaşan bir videoda görüldüğü üzere, Deniz Harp Okulu (NAO) öğrencileri Türkiye hakkında aşağılayıcı sloganlar atarken, Kıbrıs hakkında da cuntanın tarih dışı sloganlarını attılar. Kabul edilemez olay araştırılmalıdır."
AŞIRI SAĞ SLOGANLAR
SYRIZA'dan ayrılan Yeni Sol Grubu'ndan yapılan açıklamada da şunlar kaydedildi: "Atina geçit töreninde bir Deniz Kuvvetleri müfrezesinin attığı aşırı sağ sloganlar ülkeyi yıllarca geriye götürdü. Her türden vatansever bu düşüncesiz milliyetçilik için pahalı bir bedel ödedi. 2025 yılında artık daha akıllı olmalıyız. Ülkemizin resmi pozisyonlarını ihlal ederek ilgili emirleri veren subaylara karşı siyasi ve askeri liderliğin gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz."
MİÇOTAKİS DE İZLEDİ
Yunanistan'daki askeri geçit töreninde yaşanan skandal Yunanların 1821’de Osmanlı İmparatorluğu’na karşı isyanın başladığı 25 Mart Milli Bayramı kutlamaları çerçevesinde gerçekleşti. Atina’da düzenlenen askeri geçit törenini yeni göreve başlayan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas ile Başbakan Kiriakos Miçotakis birlikte izledi. Yunan basınına yansıyan bilgilere göre askeri geçit töreninde Deniz Piyade Okulu öğrencileri, Omonia Meydanı'na yaklaşırken Türkiye aleyhine çirkin sloganlar attı. Cep telefonlarından kaydedilen olayın görüntüleri sosyal medyada yayınlandı. Görüntülerde söz konusu sloganlar atılırken, etraftaki bazı kişilerin alkışladıkları görüldü.

GÖRÜŞME OLACAK MI?
Yaşanan gelişmeler Başbakan Miçotakis'in Nisan ayında Ankara'ya yapmayı planladığı ziyaretle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis'in Yunan basınına yansıyan açıklamalarına göre Yüksek İşbirliği Konseyi'nin toplanmasının önünde bazı engeller bulunuyor. Yunan kaynaklar Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yakın zamanda bir görüşmenin gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığını söylüyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel