Bu haberleri okudunuz mu? Midilli, Sisam, Meis, şiir, çamaşırhane, baklava, miyop, hipersonik füze

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Bu dizeler gerçekten kime ait? 'Aşk şiiri mi kesin Cemal Süreya'dır'

Sosyal medyadaki bilgi kirliliği öyle bir hâl aldı ki, bazı özlü sözlerin hayatta olmayan şair/yazarlara atfedildiği durum artık olağan hale geldi. Sosyal medyada gezdiğinizde mutlaka altında ünlü bir şairin isminin yazdığı özlü sözler çıkabiliyor.  Peki o söz gerçekten onun mu?

Miyop nesli geliyor! Sebebi malum...

Her geçen gün daha çok çocuğun gözlük kullandığını fark ettiyseniz, haksız değilsiniz. Miyop, çocuklarda giderek yaygınlaşıyor. Genetik yatkınlıkla veya çok çalışmayla alakalı olduğu düşünülen miyopluğun görülme yaşı giderek düşüyor. Uzmanlar 'miyop nesli'ne dair uyarılarda bulunuyor...

İtalya'da sandıktan aşırı sağ çıktı! Avrupa'da 'Giorgia Meloni endişesi'

İtalya'da genel seçimden aşırı sağ zaferle ayrıldı. Giorgia Meloni liderliğindeki İtalya'nın Kardeşleri sandıktan 1. parti olarak çıkarken sonuç, Avrupa'da endişe doğurdu. Meloni'yi ilk kutlayanlar Fransa ile İspanya'daki aşırı sağ partiler ve Polonya ile Macaristan oldu. Peki endişenin sebebi ne?

Maalesef Faroe Adaları ilk değil... Milli takımın iz bırakan tarihi hezimetleri...

A Milli Futbol Takımı, haritada göstermekte zorlanacağımız 50 bin nüfuslu Faroe Adaları'na 2-1 yenildi. Toplam bonservis değeri bazı oyuncularımıza eşit dahi olmayan bu takıma yenilen millilerin tarihinde unutulmaz başka hezimetler de var.

'Yeniden yapılandırmayı' yeniden yapılandırmak

Lüksemburg ve Faroe Adaları karşısında rezil olduk. Şimdi herkes yine bir kurtarıcı bekliyor. Herkes tekrardan bir 'yeniden yapılanma' peşinde. Artık 'Yeniden yapılandırma' ifadesini yeniden yapılandırmamız gerekmez mi?

3 soruda 3 ada | BÖLÜM 1: Midilli

Yunanistan'ın Türkiye'nin burnunun dibindeki adalara askeri yığınak yapması tepki çekiyor. Her adanın ayrı bir stratejik önemi var. '3 soruda 3 ada' yazı dizisinde bugün Midilli Adası'na yapılan askeri yığınağın boyutuna ve Türkiye için önemine değiniyoruz.

Onlar çamaşırlarını evde yıkamıyor... 'Bu işi yapan herkes geçimini sağlıyor...'

Şehrin sakinleri çok farkında olmasa da İstanbul, yıllardır çamaşırhanelere ev sahipliği yapıyor. Turistlerin, yabancı çalışanların ve öğrencilerin artmasıyla bir ihtiyaç haline gelen çamaşırhanelerin sayısı her geçen gün artıyor.

İnsan bedeninin sınırlarında... Hangi dereceyi aşmak 'şimdilik' imkansız?

Eliud Kipchoge'nin Berlin Maratonu'nda kırdığı dünya rekoru akıllara, "aşılması neredeyse imkansız" dereceleri de getirdi. Olağanüstü sporcular bazı "imkansız" olarak ifade edilen dereceleri gerçeğe dönüştürürken, bazı sınırlar ise hala aşılmayı bekliyor.

300 bin asker Ukrayna'da neyi değiştirir?

Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı ile birlikte 300 bin kişiyi daha silah altına alması bekleniyor. Peki bu 300 bin kişi cephede neyi değiştirir? Yeni askerlerin eğitim süreçleri nasıl işleyecek?

3 soruda 3 ada | BÖLÜM 2: Sisam

Yunanistan'ın Türkiye'nin burnunun dibindeki adalara askeri yığınak yapması tepki çekiyor. Her adanın ayrı bir stratejik önemi var. '3 soruda 3 ada' yazı dizisinde, dün Midilli'den sonra bugün Sisam Adası'na yapılan askeri yığınağın boyutuna ve Türkiye için önemine değiniyoruz.

Eskiden sadece SMS vardı... Öğretmenler akıllı telefonlar ile nasıl mücadele ediyor?

Eskiden öğrenciler 'akılsız' telefonlarını okula götürür, bu telefonla internete de giremezlerdi. Şimdi bazı öğrenciler akıllı telefonları ile kopya çekmeyi yeni bir boyuta taşırken, okuldaki her anı TikTok'a koyabiliyor. Peki öğretmenler bu duruma nasıl önlem alıyor?

Bir kez süper kahraman oldun mu... | 33 sene Batman oldu, Wolverine'le 24 sene geçirdi!

Süper kahraman filmleri 21. yüzyıla damgasını vurdu. Herkes yeni Wolverine'in kim olacağını merak ederken, Hugh Jackman'ın bir kez daha hem de 'dirilerek' Wolverine'i canlandıracağı açıklandı. Süper kahraman rolünü bir kez kapan neden bırakamıyor?

Bu mikroplar sağlığınız için önemli! Lifli yiyecekler bağırsağı nasıl etkiliyor?

"Bağırsak mikrobiyomu" da denilen bağırsaktaki mikrop ve bakteri toplulukları, vücudumuz için önemli rol oynuyor. Bazı gıdalar ise bu mikroplar sayesinde sağlıklı olmamızı sağlıyor. Peki sağlığımızı bu ölçüde etkileyen mikroplar için, hangi besinleri tüketmeliyiz?

Prens Salman'ın başbakan olması ne ifade ediyor?

Suudi Arabistan'ın fiili lideri olarak kabul edilen Prens Salman, Kral tarafından Başbakan olarak atandı. Halihazırda bürokraside ve diplomaside oldukça güçlü bir durumda olan Veliaht Prens'in başbakan olması ne anlama geliyor?

Almanya'ya karşı güven bunalımı! | Neden Türkiye ve Polonya zirvede?

Yapılan bir araştırma müttefiklerinin Almanya'ya eskisine göre daha az güvendiğini ortaya koydu. Bu güven bunalımını en fazla Türkiye ve Polonya yaşıyor. Öte yandan dünyada bir numaralı güç algısının da değiştiği görülüyor.

Beyaz yakalı klasiği: Yemekten sonra üzerime bir ağırlık çöktü...

Öğle yemeğinden sonra masa başında uyuklayanlar, yemekte tabaklarına ne aldıklarını gözden geçirse iyi olabilir. Çünkü öğle yemeğinde karbonhidrat ağırlık yemek, ofise döndüğünüzde uykunuzun gelmesine yol açabilir. Uzmanlar, verimli çalışmak için gün ortasında sebze ağırlıklı beslenmeyi öneriyor.

Dünya Kupası kaça mal oluyor, kim ne kazanıyor? Tek kuruş harcamadan...

Katar'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek Dünya Kupası'na iki aydan az bir süre kalırken organizasyonun maliyeti de konuşulan konular arasına girdi. Peki elde edilen ve edilecek gelirlerde durum ne? FIFA nasıl oluyor da tek bir kuruş dahi harcamadan neredeyse tüm geliri alıyor?

Saniyede 1.7 km hızla gidiyorlar! Teknolojik savaşın yeni silahı: Hipersonik füzeler!

Ukrayna Savaşı ile ismi sıkça duyulmaya başlanan hipersonik füzeler, ülkeler arasında bir rekabete neden oluyor. Savaşın daha başında Rusya, ses hızından en az 5 kat hızlı bu füzelerden kullandığını iddia etmişti. ABD de yeni bir hipersonik füze geliştireceğini duyurdu.

'Bir şey söyleyeceğim ama aramızda' | Sır paylaşmak sağlığımızı iyileştiriyor

Araştırmalar, kişi başına düşen sır sayısının 13 olduğunu gösteriyor. Kimimiz doğum günü sürprizi gibi basit sırlar tutuyor; kimimiz ciddi bir hastalığını yakınlarından saklıyor. Ancak uzmanlar, sır saklamanın beyne zarar verdiğini ve güvenilir kaynaklara içimizi dökmemiz gerektiğini söylüyor.

3 soruda 3 ada | BÖLÜM 3: Meis

Yunanistan'ın Türkiye'nin burnunun dibindeki adalara askeri yığınak yapması tepki çekiyor. Her adanın ayrı bir stratejik önemi var. '3 soruda 3 ada' yazı dizisinde, Midilli ve Sisam'dan sonra bugün de Meis Adası'na ve Türkiye için önemine değiniyoruz.

Baklava ve döner ustaları yurt dışı fırsatlarına nasıl bakıyor? | 'Mesleki yeterlilik belgesi olmayan...'

Türk ustalarının baklavası ve dönerinin lezzeti bir başka oluyor. İşletme sahipleri alttan usta yetişmediğini söylerken, eldeki bazı ustaların da yurt dışı kariyer fırsatlarını değerlendirmek istediğini belirtiyor. Ustaların önündeki en büyük engellerden biri ise mesleki yeterlilik belgesi.

Milli takım forması üzerinden bölünen ülke: Brezilya

Brezilya'da başkanlık seçimlerinin gerginliği Dünya Kupası'na da yansıyor. Kazandığı başarılarla formasının renklerini dünyanın dört bir yanında tanıtan Brezilya'da sarı forma artık politik bir sembole dönüştü. Bolsonaro destekçileri sarı forma giyerken, muhalefet bu rengi giymekten imtina ediyor.

Rusya, dört bölgeyi ilhak etti ama... Putin'in hamlesi ne anlama geliyor?

Vladimir Putin, tartışmalı referandum sonuçlarını resmen imzaladı ve Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki dört bölge Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk'ı ilhak ettiklerini açıkladı. Referandumda bu dört bölgede de çıkan yüzde 90'lar civarındaki "Evet" oranları ise oldukça önemli bir anlam taşıyor.

Siyah ne zaman cenazelerin rengi oldu?

Siyah renk uzun yıllardır, resmiyetin, matemin ve üzüntünün rengi olarak bilinir. Cenazelerde siyah renk giyilmesi senelerdir insanlığın bir geleneği. Peki bu hep böyle miydi?

Avrupa'da enerji oyunları: Kömür ve alternatif rotalar...

Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa'nın karşılaştığı enerji krizinin kıtada yeni kaynaklar arayışına neden olduğu malum. Savaşın yedinci ayında bu arayış yavaş yavaş şekillenmeye başladı. Avrupa'nın bir gözü şimdi Afrika'da. Mesele göründüğünden çok daha karmaşık.

Anne-babaların 'boş yuva' sınavı | 'Biz şimdi ne yapacağız?'

Her sene bu dönemde birçok 'kuş yuvadan uçuyor'. Eğitimlerine başka şehirde devam edecek gençlerin okula gitmesiyle bazı ebeveynler de ilk kez çocuklarından ayrılıyor. Kimisi için tanıdık bir süreç olsa da uzmanların 'boş yuva sendromu' olarak isimlendirdiği duruma alışmak biraz zaman alıyor.

'Sağlıklı yaşa, torunların da sağlıklı olsun!'

Egzersiz yapmanın faydaları saymakla bitmez. Yeni bir araştırmaya göre yaptığımız egzersizin getirdiği faydalar torunlarımıza da aktarılıyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler, egzersiz yapan bir farenin torununun bile daha sağlıklı doğduğunu ortaya koydu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber