Beyaz yakalı klasiği: Yemekten sonra üzerime bir ağırlık çöktü...

Öğle yemeğinden sonra masa başında uyuklayanlar, yemekte tabaklarına ne aldıklarını gözden geçirse iyi olabilir. Çünkü öğle yemeğinde karbonhidrat ağırlık yemek, ofise döndüğünüzde uykunuzun gelmesine yol açabilir. Uzmanlar, verimli çalışmak için gün ortasında sebze ağırlıklı beslenmeyi öneriyor.

Son Güncelleme:

Herkesin sağlam bir kahvaltı yapma alışkanlığı yok. Evden kahvaltısız çıkan pek çok insan öğle yemeği paydosunu iple çekiyor. Bir önceki akşam yemeğinden bir sonraki öğlene kadar neredeyse aç duran bu insanlar öğle yemeğini biraz kaçırabiliyor.

Öğle yemeğini biraz kaçırmanın ve bu yemekte karbonhidratı yüksek besinler tüketmenin sadece sağlığa değil, iş yerindeki verime de ciddi bir etkisi var. Uzmanlara göre ağır bir öğle yemeğinin ardından insanların öğleden sonra saat 2 ila 5 arasında ciddi şekilde uykuları geliyor.

Her ülkede İspanya veya Meksika’da olduğu gibi yazılı olmayan bir siesta kültürü yok. Türkiye, Avrupa’nın en uzun süre çalışan ülkesi. 1986 yılında ABD’de yayımlanan Felaketler, Uyku ve Kamu Politikaları raporuna göre insanların gün içerisinde ilgisinin en dağınık olduğu zamanlar sabaha karşı ve akşam üstü iki ila beş arası.

Öğle yemeğinden sonra vücuttaki kan dolaşımının ciddi bir bölümü mideye doğru yönelirken beyne daha az kan akışı oluyor, bu da yorgunluğa sebebiyet verebiliyor. Vücuttaki öreksin hormonu açken kişinin uyanık kalmasına yardımcı oluyor, karın doyduğu zaman bu hormon baskılanıyor ve insülin devreye giriyor. Böylece insanın daha fazla uykusu geliyor. Abartılı bir öğle yemeğinden sonra iş yerinde uykunuz geliyorsa sebebi kabaca bu.

Bu sebepten insülin direncini artıran yiyeceklerden iş yerinde uzak durmak iyi bir fikir olabilir. Aynı zamanda doymuş yağ içeren yiyeceklerin de vücuda benzer bir etkisi var. Öğle yemeklerinde lifli sebzelerin tercih edilmesi, kan şekerinizin dengelenmesine de yardımcı olabilir. Öğle molasında karbonhidrat tüketilecekse tahıl ve baklagil gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmeli.

Yapılan bir bilimsel araştırmaya göre; öğle yemeğinden sonra yapay ışık yerine güneş ışığını aldığınız bir yürüyüş tazelenmenize yardımcı olabilir. Böyle bir yürüyüş sonrası ofise döndüğünüzde daha az yorgun hissedebilirsiniz.

İşyerinde yenen öğle yemeği, öğleden sonraki enerjimizi olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Fotoğraf: Shutterstock 

'PİLAV, MAKARNA YERİNE SALATA...' 

Diyetisyen Dr. Ayça Kaya, işyerinde öğleyin yenilen yemeğin öğleden sonraki enerjiyi etkilediğini, bu nedenle özellikle karbonhidrat değeri yüksek yiyeceklerden (çorba, pilav, makarna, patates, börek, beyaz ekmek, tatlı) biraz uzak durulması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaya, karbonhidrat değeri yüksek yiyeceklerin kan şekerini hızlı yükselttiğini belirterek, hızlı yükselen kan şekeri ile vücutta ani bir insülin hormonu salgılandığını söylüyor. "Hızlı salgılanan insülin, bu hızlı yükselen şekeri hücreye koyar ve ortadan çekilemediği için kişide hipoglisemi (yani şeker düşmesi) olur" diye konuşan Kaya, "Öğleden sonra şekeri düşen kişi önce bir yarım saat kendisini iyi hisseder. Sonra bir halsizlik olur ardından uykusuzluk başlar. Bir müddet sonra bir daha acıkır" diyor. 

Peki öğleden sonra daha enerjik olmak ve uykumuzun gelmemesi için ne yemeli? Diyetisyen Kaya, sebzelere ağırlık verilmesini öneriyor. Kaya, öğlen yemeğine olmazsa olmaz koca bir tabak limonlu salata ile başlanmasını tavsiye ediyor.

Limonun yemeğin kan şekerini hızla geçmesini önlediğini aktaran Kaya, "Yanına mümkünse 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sebze olabilir. Sonra bir parça et, tavuk, balık veya köfte. Üzerine de bir tane karbonhidrat koyulabilir (bulgur pilavı, esmer ekmek, esmer makarna). Böyle bir yemekle öğleden sonra kişi kendisini daha tok hisseder ve enerjisi daha da yükselir" şeklinde açıklıyor.

'BOL LİMONLU YEŞİL ÇAY VEYA AZ SÜTLÜ KAHVE'

Sabah yapılan kahvaltının kişinin gün içindeki performansını, açlık ile tokluğunu, öfkesini, mutluluğunu, mutsuzluğunu, tahammül duygusunu çok etkilediğine dikkat çeken Kaya, "Sabah mutlaka krallar gibi bir kahvaltı ile güne başlamanız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Poğaça, açma, börek gibi kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durulması gerektiğini aktaran Kaya, şöyle devam etti:

"Sabah kahvaltısının olmazsa olmazı haşlanmış yumurta olmalı. Yanına 1-2 yemek kaşığı lor peyniri, yanına bol yeşillik (domates, biber, salatalık, kışın turp, havuç, roka, maydanoz), iki adet ceviz. Ceviz iyi yağ kaynağıdır ve mide boşalma zamanını uzatır. Yanına 3-5 tane zeytin. Üzerine iki dilim tam buğday ekmeği, yanına da bol limonlu yeşil çay veya az sütlü bir kahve de olabilir. Bu kahvaltıyı yapan kişinin gün içerisinde yeme ihtiyacı çok az olur, kendini mutlu hisseder, enerjisi çok yükselir." 

Diyetisyen Dr. Gonca Güzel de hem kahvaltıda hem de öğle yemeğinde yeterli protein, sağlıklı karbonhidrat ve bol sebze ile salata yenmesi gerektiğini dile getirerek, "Sabah güne karbonhidrat içeren besinlerle başlamak, gün içinde kan şekerinin dengesizleşmesine sebep olur. Bu yüzden özellikle kahvaltıda protein ve lif ağırlıklı beslenmek sadece karbonhidrat almamak daha uygun olacaktır" diyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber