300 bin asker Ukrayna'da neyi değiştirir?

Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı ile birlikte 300 bin kişiyi daha silah altına alması bekleniyor. Peki bu 300 bin kişi cephede neyi değiştirir? Yeni askerlerin eğitim süreçleri nasıl işleyecek?

Son Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini açıklaması geçen günlere damga vurdu. Bu karar Ukrayna’nın cephedeki birtakım toprak kazanımlarının arkasından gelmesi dikkat çekerken, Rusya’nın özellikle ambargolardan dolayı savunma sanayinde zor zamanlar yaşadığı iddia ediliyordu.

Kısmi seferberlik kararının ardından sefer görev emri olan Ruslar askere alınmaya başlarken, askere gitmek istemeyenler zaten halihazırda az ülkeye uçabilen Rus havayollarına koştu. Türkiye de Rusya’dan insanları kabul ederken sefer görev emri olmayanları ülkeye alacağını açıkladı.

EĞİTİM KALİTESİ SORU İŞARETİ

Vladimir Putin’in seferberlik hamlesi ile 300 bin kişinin daha ülkede silah altına alınması bekleniyor. Askeri uzmanlara göre bu silah altına alınacak yeni insanların sayısı tam net değil, aynı zamanda bu askerlerin eğitim kalitesi de bir soru işareti ancak aylardır Ukrayna’da savaşan kuvvetler yerine bu insanlardan bir kısmı cepheye gönderilebilir.

Kiev merkezli düşünce kuruluşunda stratejist olarak çalışan Igor Levchenko, “Nasıl bir süreç sonucu olacak bilmiyorum ama Ukrayna’nın kazanacağına eminim” diyor. Savaşın başından bu yana Ukrayna batılı devletlerden savaş uçağı istiyor, karşılığında ise roket atar ve anti tank füzesi alıyor. Pentagon Sözcüsü Tugay Komutanı Patrick Ryder Ukrayna veya başka müttefiklerinin askeri ihtiyaçları ile ilgilendiklerini belirtiyor.

NASIL BİR ASKERİ EĞİTİM ALACAKLAR?

Batılı askeri uzmanlara göre Moskova ya kısa süre eğitim almış askerleri sahaya sürecek ya da bu askerleri kısa zaman içerisinde eğitip, hazır olduklarında cepheye gönderecek. İki kararın da kendi içinde farklı bir matematiği var. Yeni gönderilecek birliklerin nasıl ekipmanlarla donatılacağı da merak ediliyor.

Moskova’da ABD ve Kanada üzerine akademik çalışmalar yapan emekli Rus Generali Pavel Zolotarev, 300 bin kişinin Rusya’nın Ukrayna’da ilerlemesi için yeterli olmadığı görüşünde. Zolotarev bu asker sayısı ile ki hepsi aynı anda cepheye sürülmeyecek, Ukrayna’nın mevcut ilerleyişinin durdurulabileceğini düşünüyor.

ABD merkezli bazı düşünce kuruluşlarına göre ise hem kısmi seferberlik hem de kış koşulları Ukrayna ordusunun ülkedeki ilerleyişine de sekte vurabilir. Ukrayna’nın ülke içindeki ilerleyişinin yavaşladığı yorumları yapılıyor. ABD’deki Avrupa Ordusu’nun eski komutanı Mark Hertling Rus ordusunun cephedeki performansını olumlu bulmuyor.

HAFİF ZIRHLI VEYA MOTORİZE BİRLİKLER

Güvenlik politikaları uzmanı Michael Kofman Rus komutanların yeni askerleri eğitmekte sorun yaşayacağını düşünüyor. Bu yeni askerlerin hafif zırhlı birlikler, motorize ekiplerde görev almaları olası. Yeni askerlerin saldırıdan ziyade savunmada kullanılması bekleniyor. Eğer bu askerler istenen seviyeye gelirse cephenin en uç hattında da mücadele edebilirler.

Kofman, Rusların halihazırda en iyi askeri personellerini ve ekipmanlarını savaş alanında kullandıklarını düşünüyor.

Geçen günlerde haberglobal.com.tr’nin sorularını yanıtlayan Rusya ve Kafkasya üzerine çalışmalar yürüten Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Kasım, Rusya'nın işgal hareketine giriştiğinde savaşın bu kadar uzayacağını tahmin etmediğine işaret etmişti. “Ancak bunun böyle olmayacağı anlaşıldı” diyen Kasım, mevcut durumda Rusya'nın cephede asker ihtiyacı olduğunun anlaşıldığına vurgu yaptı. Kasım, kısmi seferberlik ilanının Rusya'nın savaşın uzayacağını kabul etmesi şeklinde de yorumlanabileceğini söylemişti.

'CEPHEDEKİ SAYI ARTAR'

Prof. Kasım, bir kısım askerin cepheye gitmek istemediğinin, hatta Rusya'nın hapishanelerdeki mahkumları cepheye sürdüğü yönünde iddialar olduğunun altını çizdi. “Kısmi seferberlik cephedeki asker sayısını artırır” diye konuşan Kasım, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

“Askerler bir bakımdan destek geliyor gibi görebilirler, bir yandan da yeni askere ihtiyaç varsa savaşın uzayacağı şeklinde de yorumlayabilirler.”

Kaynaklar: Bloomberg, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber