Prens Salman'ın başbakan olması ne ifade ediyor?

Suudi Arabistan'ın fiili lideri olarak kabul edilen Prens Salman, Kral tarafından Başbakan olarak atandı. Halihazırda bürokraside ve diplomaside oldukça güçlü bir durumda olan Veliaht Prens'in başbakan olması ne anlama geliyor?

Son Güncelleme:

Suudi Arabistan, Kral Salman bin Abdulaziz'in bir istisna gerçekleştirerek oğlu Prens Muhammed Bin Salman'ı başbakanlık görevine getirdiğini duyurdu. Kral aynı zamanda, küçük oğlu Khalid bin Salman'ı da Savunma Bakanı olarak atadı.

Muhammed Bin Salman'ın halihazırda ülkenin fiili lideri olmasından ötürü söz konusu gelişmenin ülke yönetimindeki güç dengesinde herhangi bir değişim yaratmayacağı ifade ediliyor. Fakat, kararın zamanlaması düşündürüyor... Uzmanlar, bahse konu gelişmenin ABD'de görülen Cemal Kaşıkçı cinayeti davasıyla ilgili olduğu kanaatinde.

PRENSE DOKUNULMAZLIK VERİLECEK Mİ?

Biden yönetimi, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ve Arap Dünyası için Hemen Demokrasi (Democracy for the Arab World Now-DAWN) isimli insan hakları örgütünün ABD'de Salman nezdinde açtığı davada, Prens'in dokunulmazlığının olup olmayacağı yönündeki kararı 3 Ekim'de açıklayacak. Prensin ataması ise bu kararın açıklanmasından çok kısa bir süre önce geldi. Söz konusu dokunulmazlık, ülke liderlerine ya da krallara veriliyor.

DAWN'ın Körfez Ülkeleri Direktörü Abdullah Alaoudh olaya ilişkin değerlendirmesinde, Prens Salman'ın başbakan olmasının idari anlamda herhangi bir değişikliğe neden olmayacağını vurguluyor. Alaoudh, “Salman, Biden yönetiminin kararı açıklamasından önce harekete geçme konusunda tavsiye almış gibi görünüyor” demekte.

Prens Muhammed, Kaşıkçı cinayetine dahil olduğu yönündeki iddiaları reddediyor ancak ABD tarafından hazırlanan bir istihbarat analizinde, müstakbel kralın cinayeti emretmiş olabileceği ifade ediliyor. ABD'de yaşayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi Prens Salman'ın ve ülkesinin uluslararası arenadan dışlanmasına neden olmuştu.

Öte yandan, Suudi yönetim, Muhammed Bin Salman'ın başbakanlığa atanmasına ilişkin henüz bir yorum yapmadı.

KRALIN SAĞLIK DURUMU

Kral Salman bin Abdulaziz, sene başından bu yana iki kere hastaneye kaldırıldı. 86 yaşındaki Kral ayrıca, 2020'de de bir ameliyat geçirmişti. 37 yaşındaki veliaht prens ise uzun süreden beri ülkenin fiili yöneticisi olarak görülüyor. Ekonomiden savunma, petrol ve iç güvenliğe kadar pek çok konuda karar mercii konumunda olan Muhammed Bin Salman, diğer ülke liderleriyle de görüşmeler gerçekleştiriyor.

Kral Salman, Prens'in başbakan olmasından sonra da haftalık kabine toplantılarını yönetmeye devam edecek.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI VE PETROL DENGELERİ

Fakat, Ukrayna'yı işgalini takiben Rusya'ya yaptırımlar uygulayan Batı, Rusya'nın yaptırımlara cevaben petrol ihracatını kesmesiyle ciddi bir petrol tedariki problemi ile karşı karşıya. Suudi Arabistan da petrol ihracatında Rusya'nın ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor. Enerji fiyatlarındaki artış, birçok Batılı liderin gözünü Suudi Arabistan'a çevirmesine neden oldu.

Özellikle ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere'nin eski Başbakanı Boris Johnson'ın Suudi Arabistan'a yönelik dışlamanın durdurulması yönünde girişimleri olmuştu. Biden'ın Temmuz ayındaki Suudi Arabistan ziyareti dünya gündeminin merkezine oturmuştu ve etkileri hala konuşuluyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron da Salman'la Paris'te yaptığı görüşmede Prens'in elini sıktığı için gündeme gelmişti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Bin Salman'ın Cidde'de gerçekleştirdiği görüşmeden bir kare. Fotoğraf: Reuters

Temmuz ayında ayrıca Yunanistan'a da ziyaret gerçekleştiren Prens Salman, 2018'den bu yana Fransa ve Yunanistan dışında hiçbir Avrupa ülkesine ve ABD'ye gitmedi. Bu nedenle Salman, geçen yıl pek çok uluslararası etkinliğe de iştirak edemedi.

Kaynaklar: Guardian, The Wall Street Journal, France24, Aljazeera, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber