Şaşırtan İsrail analizi, rehineler ölürse ABD "dur" der

İsrail ABD Pentagon Hamas Filistin Gazze Rusya Doğu Kudüs İran Milli Savunma Bakanlığı ABD Temsilciler Meclisi İngiliz ajan Almanya Dışişleri Bakanlığı balistik füze suriye
Şaşırtan İsrail analizi, rehineler ölürse ABD "dur" der

Pentagon analizcilerine göre İsrail'in büyük bir kara operasyonu düzenlemesi pek mümkün gözükmüyor. Pentagon raporlarında, karadan müdahalenin uzun süreli olmayacağı, rehinelerin ölmesi durumunda ise ABD'nin desteğini çekeceği öne sürülüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, "ikinci aşama" sözünden sonra Pantagon'dan ilginç bilgiler yansımaya başadı. Birleşik Devletler'in önde gelen Orta Doğu uzmanlarından ve ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Daniel L. Byman, son derece çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Byman'ın ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından elde ettiği bilgiler dünyanın en saygın dış politika dergisi olarak kabul edilen Foreign Policy'de yayınlandı. Yazıdaki iddiaya göre Pentagon yetkilileri İsrail'in ikinci aşamada Gazze'de ufak bir kara operasyonu düzenleyeceğini ve müdahalenin uzun süreli olmayacağını tahmin ediyorlar.

KARA OPERASYONUNA UYGUN DEĞİL

Dr. Byman'in “İsrail-Hamas Savaşı yeni aşamaya girerken neler bekleniyor” başlıklı istihbarat yazısında Pentagon'daki analizcilerin İsrail'in hava saldırılarından kara güçlerini içeren bir stratejiye geçmesinin büyük engelleri de beraberinde getirdiği dile getirildi. Pentagon'da hazırlanan analiz raporuna göre Gazze'nin dar alanındaki nüfus yoğunluğu dolayısıyla İsrail ordusunun iletişim, hız, keşif ve geniş kara operasyonu gerçekleştirme planı ise ciddi şekilde sekteye uğruyor.

BENZERİ FELLUCE'DE YAŞADI

İsrail'in günlerdir süren bombardımanları sonrasında şehrin bir harabeye dönmüş olması ise kentte gerilla savaşı yürütmesi beklenen Hamas'a gizlenme ve sürpriz saldırılar için avantaj sağlıyor. Analizde benzer bir durumun ABD ordusu tarafından Irak'ın Felluce kentinde yaşandığının altı çizilerek “Hamas on yıllardır kente hakim ve İsrail'de daha önce savaştığı için uzun bir çatışmaya da hazır” bilgisi vurgulanmakta.

Şaşırtan İsrail analizi, rehineler ölürse ABD "dur" der - Resim : 1
Pentagon raporunda “düzenli ordunun karşılaşabileceği en kabus senaryoların başında tünel savaşı gelir" ifadesine yer verilmekte.

KABUS SENARYO: TÜNELLER!

Pentagon'un hesaplamalarına göre Hamas'ın Gazze'deki yer altı tünelleri “Londra'nın metro ağından daha büyük”. Londra metrosu ise dünyanın en geniş metro ağlarından birisi olarak kabul edilmekte. Yine analiz raporuna göre tüneller içinde erzak, mühimmat ve iletişim odaları da mevcut. Pentagon raporunda “Düzenli ordunun karşılaşabileceği en kabus senaryoların başında tünel savaşı gelir. Açık alan çatışmasından çok daha fazla kan dökülür” ifadesine de yer verilmekte.

LİDER KADRO GAZZE DIŞINDA

İsrail'in Hamas liderlik kadrosunu ele geçirmeyi planladığı ancak Gazze gibi yoğun bir bölge ve tünellerle örülü bir kentte bunu gerçekleştirmenin zor olduğunun altı çizilen raporlara göre başta Hamas'ın askeri kanadının başındaki isim olan Muhammed Deif olmak üzere milis grubun uzun zamandır bu çatışmaya hazır olduğu bilgisi de verilmekte. 

REHİNLER ÖLÜRSE ABD 'DUR' DER

Raporlarda İsrail'in henüz Gazze kara operasyonu başlamamışken bile 7 bin Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan bombardımanının İsrail için büyük bir eleştiri kaynağı oluşturduğu da ifade edilmekte. İsrail'in bölgedeki sivil enerji ve yardım kaynaklarını kesmiş olmasının ise olası bir kara operasyonunda yaşanacak sivil kayıpların “tüm dünyanın tepki vereceği” kadar büyük olmasına sebebiyet verebileceği uyarısı yapılmakta. Pentagon ayrıca ABD'li rehinelerin hayatını kaybetmesi ya da bölgedeki insan kayıplarının çok yükselmesi durumunda Washington'in İsrail'e “savaşı durdur” baskısı kurmaya başlayacağını da düşünmekte.

Şaşırtan İsrail analizi, rehineler ölürse ABD "dur" der - Resim : 2
Pentagon değerlendirmesine göre İsrail'in Gazze'de büyük bir kara harekatına girişmesi "olası değil."

BÜYÜK KARA OPERASYONU “OLASI DEĞİL”

Pentagon'un değerlendirme analizlerine göre bahsi geçen “ikinci aşama”nın büyük bir kara herekatı ya da işgal olması bu gerekçelerden dolayı “olası değil.” ABD'li askeri yetkililer İsrail'in daha ufak bir kara operasyonu düzenleyeceğini ve müdahalenin uzun süreli olmayacağını tahmin ediyorlar.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel