Rutubet etkisine dikkat! Ayasofya'ya kontenjan önerisi

İstanbul Fatih Kültür Sanat haberleri Yaşam Haberleri Gündem haberleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye unesco İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Marmara Depremi İstanbul depremi Miras Osmanlı Roma dönemi
Rutubet etkisine dikkat! Ayasofya'ya kontenjan önerisi

Yabancı ziyaretçilerin 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ücretli olarak gireceği Ayasofya'da restorasyon projelendirme çalışmaları da sürüyor. Türkiye'nin en önemli yapılarından biri kabul edilen Ayasofya'nın zarar görmemesi için kontenjan uygulamasının gerektiği belirtiliyor.

'Olası Büyük Marmara Depremi'nde minarelerinin çökme riski bulunan Ayasofya Cami'nde onarım ve restorasyon için geri sayım devam ederken, 15 Ocak 2024'den itibaren uygulanacak ziyaretçi yönetim planı ise şimdiden merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz gün UNESCO tavsiyesi üzerine 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren ziyaretçi yönetim planı uygulamasına geçileceğini duyururken, “15 Ocak’tan itibaren yabancı ziyaretçilere ücretli olacak. İbadetlerini ifa etmek üzere gelen Türk vatandaşlarından ücret alınmayacak" açıklaması gözleri Ayasofya'ya çevirdi.

Rutubet etkisine dikkat! Ayasofya'ya kontenjan önerisi - Resim : 1
Ayasofya'ya her gün on binlerce kişi hem ibadet, hem ziyaret amacıyla akın ediyor. 

RESTORASYON BAŞLAMADI

Bilim Kurulu'nda yer alan isimlerden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, restorasyon kapsamında cami dış cephelerinde beton harç temizliği yapılacağını ve cephe restorasyonuyla birlikte eskiyen kurşun çatı örtülerin de elden geçeceğini belirterek, "Cuma günü toplantımız olacak. Halihazırda projeler üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Henüz restorasyon aşamasına geçmiş değiliz. İlk etapta minarelerin değerlendirme ve proje çalışmaları üzerine yoğunlaştık. İlk olarak Topkapı Sarayı'na yakın olan kuzey doğu minaresi elden geçirilecek. Yabancı konuklar için birinci katın ziyarete açılması gündemde" dedi.

BELLİ SAYININ ÜZERİNDE OLMAMALI

Tarihi ibadethaneye çok fazla ziyaretçinin girip çıktığını belirten Prof. Dr. Ahunbay, "Ayasofya ülkemizin en önemli yapılarından. Eşsiz ibadethaneye vatandaşlarımız ve yabancılardan müthiş bir ilgi var ve bu nedenle çok fazla giriş çıkış oluyor. Tarihi eşsiz yapıyı korumak için mümkünse ziyaretçi sayılarının belli sayının üzerine çıkmaması çok önemli. Ayasofya'yı korumak için her türlü proje ve uygulama üzerine kafa yoruluyor" diye konuştu.

"Bin 500 yıllık yapının restorasyon sürecinin çok uzun soluklu olacağını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ahunbay, "Sıbyan Mektebi de restore edilecek bölümler arasında. Mimar Sinan tarafında yaptırılan minarelerdeki özgün malzeme dağılmış durumda" ifadelerini kullandı.

Rutubet etkisine dikkat! Ayasofya'ya kontenjan önerisi - Resim : 2
Kapsamlı restorasyonun uzun yıllar süreceği belirtiliyor.

KONTENJAN ŞART 

Mimar Dr. Sinan Genim de ilk cami statüsündeki bir yapıya girişte yabancılardan ücret alınacağını söylerken, "Ayasofya gözbebeğimiz. Herkes bu eşsiz camiyi görmek, ibadet etmek istiyor ancak Ayasofya'nın korunması için mutlaka belli kontenjan uygulaması hayata geçirilmeli. Ziyaretçi yoğunluğuna bağlı rutubet artışı bile yapıyı etkiliyor" uyarısında bulundu.

BİLİM KURULUNDAKİ İSİMLER 

Öte yandan Ayasofya’nın aslına uygun şekilde korunması için oluşturulan Bilim Kurulu'nda ise; Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Can Binan, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Doç. Dr. Hasan Fırat Diker ve İhsan Sarı'nın yanı sıra İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik, Dr. Mehmet Selim Ökten, Sanat Tarihçi Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, Malzeme Uzmanı Doç.Dr. Ahmet Güleç yer alıyor.

Rutubet etkisine dikkat! Ayasofya'ya kontenjan önerisi - Resim : 3
İlk olarak Topkapı Sarayı'na bakan minareler elden geçirilecek.

MİNARELER RİSK ALTINDA

Müzeden camiye çevrildikten sonra bazı tahribat görüntüleriyle gündeme gelen Ayasofya’nın İmparator Kapısı’ndan parça koparılarak yenildiği bile öne sürülmüştü. İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reşat Oyguç ise 7 ve üzeri  olası İstanbul depreminde Ayasofya’nın minarelerinin yıkılabileceğini belirterek, "Mevcut haliyle Ayasofya'nın 4 minaresi; 7 ve üzerindeki olası depreme dayanacak durumda değil. Onarım ve restorasyon projesinin nihayet hayata geçecek olması olumlu bir gelişme" dedi.

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel