Özel okullar neden pahalı? İki taraf da "mağduruz" diyor
Özel okulların 2025-2026 eğitim-öğretim yılı için velilerden talep ettiği ücretler tartışma başlattı. Birçok özel eğitim kurumunun; Milli Eğitim Bakanlığı'nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ndeki yüzde 54.8 zam oranına uymadığından şikayet edilirken, özel okulların yöneticileri ise artan maliyetler ile sürekli hedef gösterilmekten şikayetçiler.
Türkiye genelinde yaklaşık 12 bin özel okulda, bir milyon 500 binden fazla öğrenci eğitim görürken, özel okul fiyatları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ndeki formüle göre hesaplanıyor. Formüle göre, özel okulların gelecek eğitim-öğretim yılında yapabilecekleri en yüksek zam oranı, 12 aylık ÜFE ve TÜFE toplamının yarısına 5 puan eklenerek belirleniyor. 2025-2026 eğitim öğretim yılında özel okulların eğitim ücretlerine yapabilecekleri en yüksek zam oranı yüzde 54,8 olarak belirlenirken; kıyafet ve etüt gibi hizmetlerin zam oranı ise en fazla yüzde 49.8 olarak duyuruldu.
TARAFLI TUTUM
Ancak birçok özel eğitim kurumunun, belirlenen zam oranının üzerine çıktığına yönelik iddialar tartışmaları alevlendirdi. Ekol okulların ilkokul öğrencileri için yıllık, bir milyon TL'ye varan ücret talep ettiği gündeme gelirken, Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk ise "Medyanın tutumu taraflı ve hak ettiğimiz yıllık artışları alamıyoruz. Masraflarımız o kadar arttı ki, bu yükü kaldıramaz duruma geldik" dedi.
NEDEN KAPANIYOR?
Öztürk, özel okulların adeta hedef tahtasına konulduğunu da ifade ederek, şunları söyledi: "Acaba eğitimdeki sorunları konuşmamak için mi özel okullar sürekli gündeme getiriliyor? Bir milyon TL ücret isteyen özel okul sayısı 40'ı geçmez. Türkiye genelinde 12 bine yakın özel okul bulunuyor. Bizler, sürekli fahiş fiyat talep eden kişiler olarak gösteriliyor ancak bir çok kapanan okul söz konusu. Madem fahiş fiyatlar var okullar neden tek tek kapanıyor?"
ENFLASYONUN ALTINDA
"Özel okulların yılda bir kez fiyat artış hakkı var. Tüm sektörler, yıl içinde fiyat güncellemesi yaparken, bizler bir sonraki yılın fiyatını enflasyon artı 5 puanlık zam oranıyla açıklıyoruz. Son 6 yılda enflasyon yüzde 260 artarken, özel okulların fiyat artışı yüzde 179'da kalmış. Unutulmasın ki, özel okullar ancak velilerden elde ettiği gelirler ile ayakta duruyor. Hiçbir sektörde bu denli bir müdahale olmuyor. Okullarımız her yıl yenilenmek zorunda. Özel hastaneye gidip 'bu fiyatlar niye yüksek' şeklinde bir algı yaratılmazken, nitelikli hizmet verme iddiasındaki özel okullar hedefe konuluyor."
MALİYETLER ÇOK ARTTI
"Sürekli yemek ücretlerinden söz ediliyor ancak yıl boyunca yemek firmalarından özel menüler talep ediliyor. Velilerin hangi fedakarlıkları yaptıklarını bir baba olarak çok iyi biliyorum. Öğretmen maaşları da gündeme gelmişti. Artık kamudaki öğretmen ile özeldeki öğretmen arasında maaş farkı bulunmuyor. Devlet okulunda 35 bin TL alan bir öğretmenin, kamuya maliyeti 43 bin TL olurken, özellerdeki maliyet 56 bin TL'ye yükseliyor. İnanın sektörden çekilip binalarımızı kiraya versek daha çok kazanırız. Masraf ve maliyetler ile baş etmeye çalışıyoruz.
Velilere çağrı yaptılar
ŞİKAYETLER ARTIYOR
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük de son günlerde kendilerine iletilen sorunların başında gıda ve eğitim ücretlerindeki fiyat artışlarının başı çektiğini söylerken, şu açıklamaları yaptı: "Özel eğitim kurumlarının asıl işinin eğitim ancak buna rağmen bazıları bir ticari işletme gibi davranıyor. Bazı özel eğitim kurumları eğitim ücreti dışında kırtasiye, etüt, yemek ve servis gibi ücretlerde aşırı artışlara giderek eğitim ücretini daha pahalı hale getiriyor. Tüketicilerimiz eğitim haricindeki yemek, kırtasiye, servis ve etüt gibi ücretleri kendi istekleri dışında kabul etmesinler."
Kaynak: Web Özel