Trump ve Musk'ın yeni planı, hem Arktik Bölge hem KKTC'de hedefte
ABD Başkanı Donald Trump'ın "Grönland" çıkışı dünya gündemine otururken, haberglobal.com.tr'ye konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, ABD'nin 500 milyar dolarlık yapay zeka stratejisinin perde arkasını anlattı. Prof. Dr. Köni'ye göre Trump'ın, Grönland ve Kanada'ya yönelik tehditlerinden sonraki hedefi Arktik Bölge ve KKTC olacak.
ABD Başkanı Donald Trump'ın "Grönland" çıkışı dünya gündemine otururken, diğer global fay hatlarının ise Arktik Bölge ve KKTC olacağı gündeme getirildi. Buz örtüsüyle kaplı Grönland; demir, uranyum, gümüş, elmas, boksit, zirkon ve titan yatakları ile adeta servet barındırırken, haberglobal.com.tr'ye konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, ABD'nin yeni dış politikasının 500 milyar dolarlık yapay zeka yatırımına doğal kaynaklar bulmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Köni, Çin’in enerji yoksunluğu, ABD'nin ise üretimde sıkıntı yaşadığından söz ederken, "Çin'in, Amerika ile ticaretinde korkunç bir dış gelir fazlası var. Amerika, bu nedenle Çin'in enerji bulma çabalarının önüne geçmek, ticaretteki üstünlüğünü baltalamak istiyor. Grönland yapay zeka yatırımları, Arktik Bölge ve KKTC ise deniz ticareti açısından en kritik alanlar" diye konuştu. İşte Prof. Dr. Köni'nin; ABD Başkanı Trump ve Elon Musk ikilisinin stratejisine ilişkin çarpıcı tespitleri...
DAYANAK NOKTASI
"Kuzey Kore, Çin'in ABD kuşatmasına karşı direnç noktası. Enerji güzergahların ve deniz yolunda sıkışan sıkışmaya başlayan Çin, müttefiki Kuzey Kore üzerinden 'Küresel savaş çıkartırım' mesajı veriyor. Asya Pasifik bölgesinde ABD'nin Çin'i kuşatma politikası Kuzey Kore'yi de tedirgin ediyor. Çin düşerse Kuzey Kore, ayakta duramaz. Rusya ve Çin'in deniz ticaretindeki dayank noktası ise Arktik Bölge."
YENİ ÇATIŞMA ALANLARI
"Küresel ısınmaya bağlı Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesiyle yeni bir ticaret yolu meydana geldi. Bering Boğazı'nın kuzeyinden başlayan bu hat, Rusya'nın kuzey sahillerinden İskandinav ülkeleri ve Danimarka'ya kadar uzanıyor. Çin, Rotterdam Limanı'na bu yeni hattan her yıl 3 milyon ton mal yığıyor. Rusya, Arktik Bölge'de 12, 13 yeni petrol ve doğalgaz kaynakları buldu. Kanada'nın kuzeyindeki buzulların erimesiyle Kaliforniya'dan kalkan gemiler, Kuzey Kutuplar bölgesi üzerinden Japonya'ya kadar gidebiliyor. Yeni güzergah sayesinde Çin'den Avrupa'ya mal götürmek bin 200 kilometre kısalmış oldu. Yeni çatışma alanı Arktirk Bölge ve Doğu Akdeniz olacak. Çünkü yeni dünya kaynakları bu bölgelerde..."
RUSLAR DA GÖZÜNÜ DİKTİ
"Rusya Arktik Bölge Komutanlığı'nı kurmuş durumda. ABD'de, Kanada ile birlikte Arktik Komutanlığı'nı kuran diğer ülke. İki süper güç yeni hat üzerinden gelişen ekonomiyi denetlemek istiyor. Arktik alan aynı zamanda deniz gıda kaynaklarının en yüksek olduğu bölge. Trump'ın iklim anlaşmasından çıkmasının altında Grönland ve Arktik Bölge ve bakir alanlarda değerli maden ve enerji yataklarına yönelecek olması yatıyor. Rusya'nın önünde yeni bakir bir alan açıldı. Amerika ve Kanada arasında bir hakimiyet savaşı söz konusu. ABD'nin Kanada ile çekişmesinin altında da deniz ticareti ve madenlere ulaşma stratejisi yatıyor.
DONANMA BÜYÜTÜLMELİ
"Deniz Kuvvetleri Türkiye'nin güvenliği açısından çok büyük önem taşıyor. Uçak gemisi yaparak açık denizlere çıkılması düşünülüyor. Deniz Kuvvetleri'nin personel ve filoları güçlendirilmeye devam etmeli. Hava gücü ve hava savunma sistemlerimiz mutlaka güçlendirilmeli. Hava ve Deniz Kuvvetleri'ne ciddi yatırımlar yapılmalı. KKTC'de ABD'nin radarında. Trump hem İsrail'in güvenliği hem de Doğu Akdeniz'deki enerji yataklarını sömürmek için KKTC'yi radarına alacaktır."
Kaynak: Web Özel