Hindistan karşı ittifak kurdu, Türk birliğine Yunanistan kartı

yunanistan Türkiye Hindistan Pakistan Savaşçı Akdeniz Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz doğal gaz arama çalışmaları
Hindistan karşı ittifak kurdu, Türk birliğine Yunanistan kartı

'Türk Keneşi' olarak adlandırılan Türk Devletleri Teşkilatı ve Türkiye-Pakistan askeri işbirliği, Hindistan'ı harekete geçirdi. Hint Cumhurbaşkanı Modi'nin tarihi Atina ziyareti, Türkiye-Azerbaycan-Pakistan'a karşı 'denge arayışı' olarak yorumlandı.

Bugünlerde isminin “Bharat” olarak değiştirilmesi tartışmalarıyla gündemde olan Hindistan'ın Cumhurbaşkanı Narendra Modi'nin, geçen 25 Ağustos'ta Yunanistan'a yaptığı ziyaretin yankıları sürüyor. İlk kez bir Hint liderinin Atina'ya yaptığı ziyaretle ilgili Hindistan'ın düşünce kuruluşu Observer Research Foundation'da yayımlanan Shairee Malhotra imzalı analizde, ziyaretin Türkiye'nin Asya'da başlattığı askeri ve siyasi işbirliği adımlarına karşı bir denge arayışı olabileceği belirtildi.

Hindistan karşı ittifak kurdu, Türk birliğine Yunanistan kartı - Resim : 1
Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi ve Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis geçen ay sonunda Atina'da görüştü. 

TÜRK KENEŞİ'NDEN TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATINA

'Türk Keneşi' (Konsey) olarak adlandırılan 'Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi' daha sonra Türk Devletleri Teşkilatı' adını almıştı. Teşkilat, ortak yatırımlar ve enerjide işbirliği hedefleriyle Asya'da dikkatleri üzerine topluyor. Türkiye ve Azerbaycan'ın, Karabağ'daki askeri işbirliği ile Türkiye-Pakistan arasındaki savunma sanayii projeleri de dikkatle izleniyor.

Hindistan karşı ittifak kurdu, Türk birliğine Yunanistan kartı - Resim : 2
Türkiye ve Pakistan donanmasına ait gemilerin Akdeniz'deki tatbikatı Hindistan'da dikkatle izleniyor. 

HİNT-PASİFİK'TEN AKDENİZ'E BİR ADIM

Türk dünyasının merkezinde olduğu bu gelişmelerin ardından Hindistan Cumhurbaşkanı Narendra Modi'nin Atina'da Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis ile yaptığı görüşme, “yeni bir denge arayışı” olarak yorumlanıyor. Observer Research Foundation'daki söz konusu analizde, “Yeniden canlanan bağların temelinde, küresel ticaretin büyük bir kısmının geçtiği Hint-Pasifik bölgesinde ortak bir vizyonun yanı sıra Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesişme noktasında yer alan Akdeniz bölgesinde istikrar kaygıları yatmaktadır” denilerek, “Türk ve Pakistan donanmaları Akdeniz'de ortak askeri tatbikatlar gerçekleştirmiştir ve F-16'lar Pakistan'ın savunma kabiliyetlerinin önemli bir bileşenidir” ifadelerine yer veriliyor. Analizin devamında Akdeniz'de, Türkiye-Yunanistan arasında kriz konusu olan petrol ve doğalgaz kaynakları ile ilgili Atina-Yeni Delhi arasında bir işbirliği olabileceği belirtiliyor.

HİNT-YUNAN HAVA TATBİKATI YAPILACAK

Analizde “Eylül ayında Yunan F-16 savaş uçaklarının Hindistan'ın Tarang Shakti hava tatbikatına katılması planlanıyor” denilerek şu ifadelere yer veriliyor: “Gergin bir jeopolitik ortamla karşı karşıya olan Hindistan'ın Yunanistan ile ilişkileri, sıklıkla 'Üç Kardeşler' olarak adlandırılan Türkiye-Pakistan-Azerbaycan askeri ekseni bağlamında güçlenmiştir. Ankara, Keşmir meselesini her uluslararası forumda kavgacı bir şekilde gündeme getirirken Atina, Yeni Delhi'nin Keşmir konusundaki tutumunu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde daimi üyelik talebini sürekli olarak desteklemiştir. Buna karşılık Hindistan da Yunanistan'ın Türkiye ile yaşadığı adalar ihtilafı konusundaki tutumunu destekledi.”

Hindistan karşı ittifak kurdu, Türk birliğine Yunanistan kartı - Resim : 3
'Türk Keneşi' olarak kurulan Türk Devletleri Teşkilatı Asya'daki güç dengelerini etkiliyor. 

ÇOK TARAFLI BİR DENGE SİYASETİ

Observer Research Foundation analizini, Yunanistan'da muhalefet partisi PASOK'un Türk milletvekili İlhan Ahmet ve siyaset bilimci Hasan Köni haberglobal.com.tr'ye değerlendirdi.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın Asya'da attığı işbirliği adımlarına vurgu yapan Hasan Köni şunları söyledi: “Hindistan'ın tutumu çok taraflı bir denge siyasetine yönelik. Bakıyorsunuz hem Çin ve Rusya'nın kurduğu ekonomik yapılanmaları oluşturan sistematiğin içinde hem de Amerika'nın, Rusya'ya karşı kurduğu onu çevreleyecek bir yapının içinde. Öteden beri olduğu gibi Rusya'dan yoğun silah alımları da var. Şimdi ilk defa Hindistan'ın Avrupa'da bir ülkeyle ilişkiye girdiğini görüyoruz. Acaba bu, gelişen Türk Keneşi'ni dengelemek için yaptığı hareketlerden biri mi? Asya'da Türk Keneşi gittikçe gelişiyor. Pakistan da, Türkiye için dost bir ülke. Hindistan'ın bu girişimlerini savunma sistematiğinden çok Avrupa ile ekonomik açıdan yakınlaşma çabası olarak değerlendirmek gerekiyor. Hindistan, Afrika'da da yoğun bir şekilde bulunuyor. Bu açıdan da değerlendirmek gerekiyor.”

DAHA ÇOK EKONOMİK İŞBİRLİĞİ GÖRÜŞÜLDÜ

Yunanistan'da muhalefetteki PASOK'un Gümülcine milletvekili İlhan Ahmet, Hindistan Cumhurbaşkanı Modi'nin ziyaretinin ülkedeki yangın ve sel felaketi nedeniyle yeterince gündeme gelemediğini belirterek “Ziyaret, Yunanistan'da askeri boyuttan ziyade Yunanistan-Hindistan ekonomik işbirliği imkanları açısından konuşuldu” dedi. Hindistan'la askeri ilişkiler konusunda Yunanistan parlamentosunda herhangi bir gündem maddesi olmadığını belirten İlhan Ahmet, askeri konuların yasal olarak Yunanistan Parlamentosu'na getirilmek zorunda olduğunu ifade etti.

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel

Yunanistan Hindistan türkiye Türk Devletleri tatbikat