6 mil krizi yükleniyor! İyon Denizi'nden sonra Ege mi?

yunanistan Türkiye Doğu Akdeniz Yunan adaları Akdeniz Gündem haberleri
6 mil krizi yükleniyor! İyon Denizi'nden sonra Ege mi?

Yunan Savunma Bakanı Dendias'ın 4 yıl önce İyon Denizi'nde yetki alanını 12 mile çıkaran parlamento kararına atıfta bulunduğu paylaşımı dikkat çekti. Yunan kamuoyunda Ege'de Türkiye ile 6 mil gerilimi gündeme taşınırken, tartışmaların odağında ise Atina'nın Ege'de kurmayı planladığı deniz parkları var.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias'ın, 4 yıl önce parlamentoya teklif ettiği; İyon Denizi'ndeki yetki alanını 12 mile çıkaran kararla ilgili geçen 22 Ocak'ta yaptığı paylaşım tartışma yarattı. Yunanistan'ın, Türkiye ile devam eden görüşmelerde Ege'deki karasularını 12 mile çıkarma politikasından vazgeçip geçmeyeceği tartışılırken Dendias'ın "4 yıl önce Yunanistan, 1947’den bu yana ilk kez İyon Denizi’ndeki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline çıkararak büyüdü. Yunanistan’ın karasuları, genişletilmeden önce Ege Denizi’nin yüzde 40’ını oluşturuyordu ancak Yunan karasularının 12 deniz miline çıkarılmasıyla beraber bu oran yüzde 70’e yükseldi" açıklaması dikkat çekti.

6 mil krizi yükleniyor! İyon Denizi'nden sonra Ege mi? - Resim : 1
Ege'de deniz yetki alanı tartışmaları Türk-Yunan normalleşme sürecinde önemli bir yere sahip. 

SULAR YİNE ISINABİLİR

Ankara ve Atina arasında normalleşme görüşmeleri devam ederken son dönemde Ege'de sular Yunanistan-Kıbrıs arasında elektrik bağlantısı için Ege'ye getirilen İtalyan gemisi nedeniyle ısındı. Ankara, İtalyan gemisinin elektrik bağlantı kablosu için araştırma yaptığı bölgenin güneyine bir firkateyn konuşlandırdı. Buna paralel olarak Yunanistan, Ege ve İyon denizlerinde deniz parkları kurma planlarını da ilerletiyor. Atina, deniz parklarını "ekolojik bir girişim" diye savunurken; Ankara 'egemenliğinin ihlali' olarak değerlendiriyor. Atina şimdi ise deniz parklarıyla ilgili girişimlerini birkaç ay ertelediğini duyurdu.

İYON DENİZİ'DE SON DURUM

Yunan basınına göre hükümetin duyurusu, bölgede Chevron şirketine verilen geniş bir alanda yeni petrol ve gaz arama imtiyazlarıyla aynı zamana denk geliyor. İyon deniz parkının 17.000 ila 18.000 kilometrekarelik bir alanı kaplayacağı belirtiliyor. Bu alanın daha önce petrol arama için belirlenmiş bölgeleri de kapsaması gündemde. Yunanistan Çevre Bakanlığı, "Helleniq Energy" ile yapılan bir anlaşmanın ardından söz konusu keşif bölgelerinden bazılarının park alanına dahil edileceğini bildirdi.

BAHARDA BAŞLAR

Ege deniz parkı ile ilgili tartışmalar da devam ediyor. Muhtemel deniz parklarının konumu ile ilgili şu bilgiler aktarılıyor: "Parkın, Folegandros ve Milos gibi yoğun nüfuslu olanlar adalar dahil olmak üzere birkaç adayı kapsaması gerekiyor. Bakanlık, parkların kağıt üzerinde kalmasının ötesinde, gerçek anlamda korunan alanlar olarak hizmet vermesini hedefliyor. Her iki parka ilişkin çalışmalar bu ay içinde tamamlanacak ve kamuoyuyla istişare sürecinin ardından 2025 baharının sonuna doğru resmi onay alınması bekleniyor."

6 mil krizi yükleniyor! İyon Denizi'nden sonra Ege mi? - Resim : 2
Yunanistan-Güney Kıbrıs arasında elektrik kablo hattı için bölgeye gelen İtalyan gemisini Türk firkateyni karşılamıştı. 

KRİZ BEKLENİYOR

Çevre Bakanlığı Genel Sekreteri Petros Varelidis'in deniz parklarıyla ilgili açıklamasında, "Hem İyonya hem de Ege için neredeyse hazırız. Çalışmalar Ocak ortasına kadar tamamlanacak" açıklaması, Ege'deki deniz yetki alanıyla ilgili 6 mil sorununu yeniden gündeme taşıyabilir. Deniz parkları girişimi geçen yıl ilk kez gündeme geldiğinde Ankara'nın tepkisiyle karşılaştı. Tepkinin altında; On İki Adalar bölgesindeki adacıklar ve kayalıklarla ilgili uluslararası anlaşmaların öteden beri ihlal edilmesi yatıyor. 

LOZAN'A KADAR UZANIYOR

Ege'de statüsü belirsiz ada, adacık ve kayalıklar sorununun geçmişi 1923 tarihli Lozan Antlaşması ile 1947 tarihli Paris Antlaşması'na kadar gidiyor. Nitekim MSB kaynakları açıklamasında da "İlan edilmesi planlanan parklar hakkında Dışişleri Bakanlığımız diplomatik olarak gerekli girişimlerde bulunmuş, EGAYDAAK’lar üzerindeki tek taraflı fiilî durumların kabul edilmeyeceğini ve herhangi bir hukuki sonuç doğurmayacağını ifade etmiştir" denilmişti.  

[email protected]

Kaynak: Web Özel