Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan

Filistin Doğu Kudüs İsrail Atatürk Almanya ABD Mısır İran Üçüncü Dünya Savaşı suriye Türkiye
Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan

Kudüs ve Filistin'in 1917'de Alman Mareşali Falkenhayn'ın yanlış stratejisi yüzünden kaybedildiğini söyleyen Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: "Mustafa Kemal Paşa'nın, Falkenhayn'a yönelik uyarıları dikkate alınmış olsa hem zaiyatımız, hem toprak kaybımız daha az olacaktı.."

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken, tarihsel sürece ilişkin yeni bilgiler de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.  'Haberglobal.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu,  Kudüs ve Filistin'in 1917'de Alman Mareşali Falkenhayn'ın yanlış stratejisi yüzünden kaybedildiğini söylerken, "Çekilme emrini Falkenhayn verdi. Mustafa Kemal Paşa'nın, Alman Mareşali Falkenhayn'a yönelik uyarıları dikkate alınmış olsa hem zaiyatımız, hem toprak kaybımız daha az olacaktı" dedi.

Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan - Resim : 1
Alman General Erich von Falkenhayn, Cemal Paşa ile 1917'de Kudüs'teki Türk birliklerini ziyaret ederken.

BİN YILLIK TÜRK HAKİMİYETİ

Mısır, Filistin ve Suriye olarak adlandırılan bölgelerin bin yıl boyunca Ihşidiler, Tolunoğulları, Memlükler'den başlayarak Türk hakimiyetinde kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Halaçoğlu, sorularımızı şöyle yanıtladı: 

"Osmanlı bu toprakları Araplar'dan değil Türkler'den aldı. Osmanlı Ordusu, Sina'da yenilince Arap subayların bir kısmı firar ederek İngilizler'e sığınarak  harekat planlarını verdi. Osmanlı Ordusu'nun yenilgisinde harekat planlarının sızdırılmasının rolü büyüktür."

TAARRUZ EDECEK GÜCÜMÜZ YOKTU

"General Sir Edmund Allenby komutasındaki İngilizler, Filistin içlerine girdikten sonra 9 Aralık 1917'de Kudüs düştü. Mustafa Kemal Paşa'nın uyarıları dikkate alınmış olsa bozguna uğramazdık. Mustafa Kemal Paşa’nın görüşüne göre, Türk Ordusu; Filistin’de taarruz edecek güce sahip değildi ve savunmada kalınması gerekiyordu. Büyük Önder, bütün cephenin sorumluluğunun 7. Ordu’ya verilmesini istiyordu. Mareşal Falkenhayn, bu görüşe katılmıyor; 7. Ordu’nun, Kress von Kressenstein komutasındaki 8. Ordu’nun yanında taarruza katılmasında ısrar ediyordu."

Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan - Resim : 2
Sina ve Filistin cephesinde toplamda 50 binden fazla Türk askerlerinin şehit, gazi ve esir olduğu belirtiliyor. 

RAPOR HAKLI ÇIKARDI 

"Falkenhayn ile yapılan yazışmalardan bir sonuç alınamayacağını gören Mustafa Kemal Paşa, 20 Eylül 1917’de Başkomutan Vekili Enver Paşa’ya başta Sina-Filistin Cephesi olmak üzere diğer cephelerdeki orduların mevcudu, eğitim, donanım, silah, ikmal ve ulaşım açısından içinde bulundukları kötü durumu bütün çıplaklığıyla açıklayan uzunca bir rapor sundu. Mustafa Kemal Paşa, Türk Ordularına Alman Generallerin komuta etmelerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, Alman subayların Osmanlı'nın çıkarlarını hiçe saydığını delillerle açıklayarak bu durumun yarattığı sakıncaları belirtti."

Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan - Resim : 3
Mustafa Kemal Paşa 1917'de Halep'te düzenlenen ordu komutanları toplantısında

FALKENHAYN ADETA HANÇERLEDİ 

"Cemal Paşa, Filistin Cephesi'nin Mustafa Kemal Paşa tarafından korunmasını ve tamamen merhum Atatürk'ün planlarını uygulanmasını istiyordu. 20 Eylül 1917 tarihli Mustafa Kemal Paşa imzası ile hazırlanan ve Cemal Paşa'ya yollanan raporda Falkenhayn'ın adeta Osmanlı'yı hançerlemeye çalıştığı açıkça görülür."

59.TÜMEN AYAKTA DURAMIYORDU

Mustafa Kemal Paşa, raporda Filistin, Suriye bölgesindeki halkın hükümetten soğuduğunu, adliye işlerinin kesin surette işlemediğini, halkın geçim ve ekonomik durumunun berbat olduğunu belirtirken, 'Osmanlı ordusu savaşın başlarına nispeten çok zayıftır. Birliklerin mevcutları azdır, iyi tümenlerden biri sayılan 59. tümenin yüzde ellisi ayakta duramayacak kadar mecalsiz zayıf kimselerden ibarettir. Ordularda yarı yarıya kaçak da vardır' diyor.

Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan - Resim : 4
Kudüs'ün 1917'de havadan çekilmiş görüntüsü. 

"YURT İÇİN RAZIYIM"

"Suriye ve Hicaz'daki birliklerin başına Müslüman-Osmanlı bir komutanının geçmesi gerektiğini onun altında da Sina cephesine yine bir Müslüman-Osmanlı komuta etmesinin önemine değinen Mustafa Kemal Paşa, 'Falkenhayn'ı yurda olan zararına rağmen behemahal kullanmak gerekiyorsa o, Müslüman-Osmanlı olacak olan Suriye ve Hicaz genel komutanın buyruğu altında bulunmalıdır. Bu takdirde ben şimdikinden daha küçük bir duruma düşsem de yurt faydası için buna razıyım' ifadelerini kullanıyor." 

Atatürk haklı çıktı, asıl ihanet Falkenhayn'dan - Resim : 5
Türk askerleri son nefesine kadar Filistin'i savunmaktan geri durmadı 

ANADOLU'YA BASKIN YAPTILAR

Öte yandan Arap isyanları ile Filistin'deki durumun karıştırıldığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Halaçoğlu "Mithat Paşa'nın 1869'da Bağdat Valisi olarak atanmasından sonra yazdığı raporlar çok önemli.  Necid ve Ahsa bölgesindeki isyanlar 1870'lerden itibaren başlayan bir süreç. Filistin halkının o dönem isyan veya kalkışması söz konusu değil. Hatta Şemmar ve Aneze aşiretleri Anadolu'ya baskın yapmaya kalkışınca Osmanlı set olarak Türkmenleri Rakka bölgesine yerleştiriyor. Osmanlı Halep Türkmenlerini, Şam Bayadı gibi Türkmen aşiretlerini de destekliyor. Osmanlı Arap isyancıları Anadolu'ya sokmuyordu" diye konuştu. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

filistin İsrail gazze 3.Dünya savaşı Ortadoğu Atatürk Osmanlı Yusuf Halaçoğlu mert inan