Bu haberleri okudunuz mu? Kasko, dip çamuru, iPhone, fal, Kız Kulesi, Kraliçe Elizabeth...

Bu haberleri okudunuz mu? Kasko, dip çamuru, iPhone, fal, Kız Kulesi, Kraliçe Elizabeth...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Bir İstanbul masalı | Kız Kulesi: Yangınlar, depremler, salgınlar, hacizler...

Kız Kulesi bilinen yaklaşık bin 500 yıllık tarihinde yangınlar, depremler ve hacizler gördü. Defalarca kez yenileme ve onarım çalışmaları yapıldı. Bizans'ın gümrük noktası olarak kullandığı Boğaz'ın bu harika noktası bugün yine bir restorasyon ile gündemde.

Cenk ve Salih'e tekme atan holigan ne kadar ceza alır? 'Sokakta tekme atmakla...'

Beşiktaş'ın deplasmanda Ankaragücü'nü 3-2 mağlup ettiği maçın bitiminde bir holiganın Beşiktaşlı Cenk Tosun ve Salih Uçan'a tekme atması gündemi alt üst etti. Peki tribün magandası ne kadar ceza alır? 6222 nasıl bir ceza öngörüyor?

Macron, Cezayir'de hoş karşılanmadı | Fransa Afrika'da etkinliğini yitiriyor mu?

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Cezayir seyahatinde protestolarla karşılaşması ve unvanının Fransızca yerine İngilizce yazılması, 'Fransa Kuzey Afrika'daki etkinliğini yitiriyor mu?' sorusunu gündeme getirdi. Fransa geçtiğimiz aylarda Mali'deki askeri operasyonlarını da durdurmuştu.

Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı Liz Truss! Peki bu Türkiye için ne anlama geliyor?

Boris Johnson'ın istifasının ardından Birleşik Krallık'ta yeni başbakan Dışişleri Bakanı Liz Truss oldu. Ankara'yla yakın temaslarda da bulunan Truss, ülkenin üçüncü kadın başbakanı olurken kendisini çözmesi gereken önemli sorunlar bekliyor. Peki Truss'ın seçilmesi Türkiye için ne anlama gelmekte?

Kaosun içinde bir ülke: Yunanistan

Yunanistan'da hükümet erken seçim çağrıları ve politik krizlerle mücadele ediyor. Muhalefet partilerinden PASOK'un liderinin telefonunun dinlenmesi skandalının yankıları ülkede hala sürüyor. Siyasi istikrarsızlık döneminden geçen Yunanistan'da politik açıdan son durum ne?

YouTube'da 'algoritmadan' önce onlar vardı! Kimleri meşhur etmediler...

YouTube'da şu an ana sayfada ne gördüğünüz, kişisel ya da bölgesel olarak çalışan bir algoritma tarafından belirleniyor. Şu sıralar yoğun olarak eleştirilen bu algoritmalardan önce ise gerçekten ekran başında oturan insanlar vardı ve tercihleriyle YouTube ana sayfasına yön veriyorlardı.

Artemis projesi neden ertelendi? Musk: 'Sıvı metan kullanacağız'

NASA'nın Artemis görevi kapsamındaki fırlatma işleminin cumartesi günü hidrojen yakıtının sızması nedeniyle ertelendiği öne sürülüyor. NASA uzay görevlerinde hidrojen yakıtını savunurken Space X ve diğer şirketler daha güvenli olduğunu iddia ettikleri metan yakıtını tercih ediyorlar.

Yasal değil ama meraklısı çok... Fal kafelerde neler konuşuluyor?

Bugün İstanbul'un pek çok merkezi noktasında fal kafeler bulunuyor. Hukukçular maddi beklenti ile fal bakılan işletmelerin kanunsuz iş yaptığı görüşünde. 4-5 falcının çalıştığı kafeler var. Bazılarının randevu listelerinde yer bulmak zor.

Haftada 4 gün çalışmanın hiç olumsuz yanı olur mu?! Yüzde 110 performans, bir süre sonra normallik hissi...

Dünyanın pek çok ülkesi haftada dört gün çalışmayı deniyor. Kimileri sistemin sürdürülebilir olmadığını düşünürken, altı ay sonra artan verimin de kaybolacağını savunuyor. Bazıları haftada dört gün çalışmayı her gün yüzde 110 performans vermeye benzetiyor.

Rusya silah sıkıntısı mı çekiyor?

ABD'nin istihbarat raporlarına göre; Rusya yaptırımlardan ötürü Kuzey Kore'den çok sayıda roket ve top mermisi satın aldı. Gelişmiş bir savunma sanayi bulunan bu ülke silah sıkıntısı mı çekmeye başladı?

PSG'de sular ısınıyor... Messi, Neymar, Mbappe üçgeni!

Bir tarafta Real Madrid'e gitmesi büyük çabalar sonucu önlenen Mbappe, bir tarafta Brezilya'nın en büyük starı Neymar, diğer tarafta ise bazıları için tüm zamanların en büyüğü Lionel Messi. PSG'de sular ısınıyor...

İnsan eliyle felaket! Koca deniz nasıl kurudu?

Bir zamanlar dünyanın en büyük dördüncü gölü olan ve büyüklüğünden ötürü Aral Denizi diye de bilinen gölün yerinde bugün devasa bir tuz çölü uzanıyor. Sovyetlerin yanlış tarım politikası sonucu kuruyan gölde bir çevre felaketi yaşanırken, bölge 'keder turizmi' nedeniyle de turist akınına uğruyor.

Kasko fiyatları nereye gidiyor? Geçen sene 879 bu sene 5 bin!

Eylül ayı ile birlikte kasko poliçelerini yenilemek isteyen vatandaşlar yüzde 500'e yakın zam oranları ile karşılaştı. Uzmanlar trafikteki kaskolu araç sayısının azalmasını bekliyor.

Ahali tepki gösteriyor, bürokrasi işliyor, isimler değişebiliyor

Bazı yerleşim yerlerinin isimleri zamanla orada yaşayan vatandaşların tepkisi üzerine değiştirilebiliyor. Ahali bazen yaşadığı yerin adını aşağılayıcı bulabiliyor. Uzmanlara göre toprak ile kurulan aidiyet bağı isim değişikliklerine sebep olmakta...

Apple neden en pahalı iPhone'u çıkarttı? Miniyi neden bitirdi? Eski çipleri niçin kullandı?

iPhone 14 ailesi fiyat ortalaması olarak bugüne kadar çıkan en pahalı iPhone ürün gamı oldu. 2008'den bu yana ilk kez yeni bir modelde eski modelin çipi kullanıldı. Türkiye'de iPhone 14'ün başlangıç fiyatı 30 bin 999 oldu.

Avrupa'da artan esrarengiz ölümler | Ne Covid-19, ne de aşırı sıcaklar...

Veriler, Nisan'dan bu yana İspanya, Portekiz, Birleşik Krallık ve Almanya'da ölüm oranlarının yüzde 11 oranında arttığını gösteriyor. Uzmanlar, ölümlerdeki bu olağanüstü artışın sadece Covid-19 pandemisi ve aşırı sıcaklarla açıklanamayacağı kanaatinde.

Göllerin belası dip çamuru! Neden oluşur, nasıl kurtuluyoruz?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Van Gölü'nden 500 bin metreküp dip çamuru çıkarıldığını duyurdu. Çalışmalar hala devam ederken göllerin belalısı olan dip çamurunun nasıl oluştuğuna dair sorular akıllara da gelmekte. Peki dip çamuru neden olur? Ne kadar tehlikeli?..

ABD'de yeniden lüks araç çılgınlığı! Bu kez alıcıları çok başka...

Pandemi kısıtlamaları sonrası enflasyon ve yüksek enerji fiyatlarına karşın ABD'de lüks araç satışları rekor kırıyor. Teknoloji ve eğlence sektöründe servet yapan gençler, paralarını en pahalı otomobillere yatırıyorlar.

İş dünyasında gündem 'unvan patlaması': 'Al haydi sana da bir unvan!'

İş dünyasında her geçen gün yeni unvanlar, yeni iş tanımları ve yeni pozisyonlar ortaya çıkıyor. İşverenler zaman zaman çalışanlarına cazip görünmek zaman zaman da ofis içi hiyerarşiyi netleştirmek adına unvanlara başvurabiliyor. Peki iş dünyasında bir 'unvan enflasyonu' mu var?

6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak?

İngiltere tarihinin en uzun süre hüküm süren hükümdarı II. Elizabeth, 70 yıllık tahtını bırakarak hayata gözlerini yumdu. Kraliçe'den sonra yerine kim geçti? Tahta geçme sıralaması nasıl şekillendi? Cenaze töreni nasıl olacak? III. Charles'ın taç giyme töreni ne zaman yapılacak?

Kraliçe II. Elizabeth’in sağlığı nasıl kötüye gitti? Prens’in ardından…

Yaşamını yitiren Kraliçe II. Elizabeth, sağlıklı görüntüsüyle de dikkat çekmekteydi. 2021 ilkbaharında hayat arkadaşı Prens Philip’in ölümünün, Elizabeth’in sağlık durumunu oldukça olumsuz etkilediği dile getiriliyor. Ama nasıl?

III. Charles: Tahta çıkmaya çok hazır bir adam

III. Charles 73 yaşında İngiltere tahtına çıktı. Yıllardır bu görevi her an alabileceğinin bilincindeydi. Halk arasında çok popüler bir isim olduğunu söylemek doğru olmaz. Onu tanıyanlar sembolik değil, aktif bir Kral olacağını düşünüyor.

Bu çağda kraliçe-kral neden bu kadar önemli? 'Sadece sembolik değil...'

İngiltere, Kraliçe II. Elizabeth'in hayatını kaybetmesiyle yasa büründü. Dünyanın en demokratik ülkelerinden birinde hala monarşinin bu kadar güçlü olması dikkat çekiyor. 21 yüzyılda İngiltere'de Kraliyet nasıl bu kadar etkin olabiliyor?

Kraliçe, Türkiye'ye geldiğinde... Neler oldu, neler konuşuldu?

Merhum Kraliçe II. Elizabeth, yaptığı uluslararası seyahatlerle de adından söz ettirmekteydi. Türkiye'ye de iki kez resmi ziyarette bulunan II. Elizabeth, son olarak 2008'de Ankara, İstanbul ve Bursa'yı ziyaret etmiş, ziyaret sıra dışı detaylarıyla dünya çapında da ses getirmişti...

Ajax'tan geriye ne kaldı? 230 milyon pound geldi ama...

Yaz transfer döneminde Ajax'ın kasasına 230 milyon pound girdi. Bu geliri sağlayan başlıca kaynak ise Manchester United oldu. Ancak bu gelir Ajax'ı, kulübün DNA'sı çerçevesinde zor bir duruma da soktu. Şimdi bu dev ekolün önünde ciddi bir sınav duruyor. Peki sahiden Ajax bu yaz ne yaşadı?

İnsanların anlamadığı bir dil: Kedi mırıldaması... Kediler neden mırıldar?

Kediler yüzlerce yıldır insanlarla birlikte yaşayan canlılar. Kedilerle bu kadar iç içe yaşamamıza rağmen onların mırıldama nedenini henüz bulabilmiş değiliz. Yaygın kanı kedilerin mutlu olduğunda mırıldadığı yönünde ama mutluluk tek gerekçe değil. Uzmanlar kedilerin bu davranışını araştırıyor...

Arnavutluk-İran ilişkileri geriliyor | Siber saldırının ardında ne var?

Arnavutluk, 15 Temmuz'da hükümetin resmi web sitelerine düzenlenen siber saldırıdan ötürü İran'ı sorumlu tuttu ve İran ile diplomatik ilişkileri kesti. İki ülkenin ilişkilerinin bu noktaya gelmesinde Arnavutluk'ta bulunan İranlı muhalif gruplar büyük rol oynuyor.

Kaynak: Web Özel