Dualara İsrail engeli! İbadetler de savaş kurbanı

İsrail Filistin haberleri Aksa Tufanı Yaşam Haberleri Dünya haberleri ÖZEL HABERLER Gazze İsrail Gündem haberleri
Dualara İsrail engeli! İbadetler de savaş kurbanı

İsrail'in Gazze'ye yönelik harekatı nedeniyle ülkede üç din açısından kutsal olan yerlerde ibadetler kesintiye uğradı. Müslümanlar Ramazan ayında bile El Aksa'ya ulaşamazken, Hıristiyanların Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'nde ibadet etmelerine izin verilmiyor.

İsrail'in Gazze'deki soykırımı, Kudüs başta olmak üzere Filistin'in bütün kutsal mekanlarındaki ibadetlere engel oluyor. Güvenlik gerekçesiyle yaklaşık bir yıldır ne Müslümanlar ne de Hıristiyanlar dini görevlerini yerine getirebiliyor. İsrail geçtiğimiz yıl, İslam inancındaki en kutsal yapılardan biri olan El-Aksa Camii'nde Ramazan ibadetlerini sert bir şekilde kısıtladı. Kudüs'teki antik bir platonun tepesinde yer alan El-Aksa uzun zamandır İsrail polisi ile Filistinli Müslümanların çatışmalarına sahne olurken; Gazze'deki çatışmalar nedeniyle kutsal mekana girişler neredeyse tamamen durduruldu.

Dualara İsrail engeli! İbadetler de savaş kurbanı - Resim : 1
Müslümanların kutsal mabetlerinde ibadet etmeleri öteden beri İsrail polisi tarafından engelleniyor. 

SAĞCI HÜKÜMET KIŞKIRTIYOR

İsrail hükümetleri geçmişte, kentte gerginliği körüklemekten kaçınmak amacıyla bazı radikal Yahudi grupların El-Aksa'ya girişini kısıtlıyordu. Ancak Netanyahu'nun başında olduğu aşırı sağ yönetim Yahudiler üzerindeki kontrolü gevşetince kutsal mabette gerilim had safhaya çıkmıştı. Filistinli Müslümanlar; özellikle Batı Şeria'dan gelenler, yıllardır El-Aksa'ya erişimde rutin kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor. Bölgede görev yapan The New York Times muhabirlerinin sorularına yanıt veren İsrailli yöneticiler geçen Ekim ayından bu yana giriş izni alabilen Filistinlilerin sayısıyla ilgili, "Belirli işçiler dışında camiye erişim için izin vermiyoruz" dedi.

HIRİSTİYANLARA DA YASAK

İsrail ayrıca Batı Şeria'da yaşayan yaklaşık 50 bin Hıristiyan'a yönelik kısıtlamaları da sıkılaştırıyor. İsrail, Paskalya sırasında Kudüs'teki Kutsal Kabir Kilisesi'nde İsa'nın mezarı olduğuna inanılan yerde mum yakmak isteyen Hıristiyanlara izin vermedi. İsrail, kısıtlamanın güvenlik nedeniyle olduğunu öne sürüyor ancak Batı Şeria'daki Hıristiyanlar, İsrailli yetkililerin, Hıristiyanları atalarının topraklarından koparma planın bir parçası olarak son yaşanan Gazze harekatını kullandığı görüşünde. 

Dualara İsrail engeli! İbadetler de savaş kurbanı - Resim : 2
Hıristiyanların Paskalya Bayramı'nda geleneksel olarak düzenledikleri yürüyüş alayına izin verilmiyor. 

BEYTÜLLAHİM'DE ENGEL

Batı Şeria'daki Beytüllahim şehrinde de, Hıristiyan kutlamaları engelleniyor. Nisan ayında, genellikle Beytüllahim sokaklarında haçlarla dolaşılarak yapılan Paskalya ibadeti güvenlik nedeniyle iptal edildi. Hıristiyanların yürüyüş alayına izin verilmezken törenin Doğuş Kilisesi'nde yapılmasına karar verildi.

YAHUDİLER BÖLÜNDÜ

İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırısı İsrail toplumunda da bölünmelere neden oluyor. Özellikle laik Yahudiler ile İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturan ultra-Ortodokslar arasındaki ayrışma giderek tırmanıyor. Başkent Tel Aviv'in doğusunda, İsrail'in ultra-Ortodoks başkenti olarak kabul edilen Bnei Brak şehrinde gerginlik kendisini hissettiriyor. Yahudilerin kutsal bayramı Pesah'ı kutlayan ultra-Ortodoksların bir kısmı, evlerde ekmek yaparak yapılan bir tören nedeniyle İsrail polisiyle çatıştı. İsrail yönetimi Pesah'taki ekmek yapma ayininin önceden belirlenen kutularda yapılmasına izin veriyor. Ancak pek çok kişi ekmeklerini kutular yerine meydanlara yapmak isteyince polisin müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Dualara İsrail engeli! İbadetler de savaş kurbanı - Resim : 3
İsrail'in kısıtlamaları nedeniyle, geçimini turizmden sağlayan bölgenin Hıristiyan sakinleri gelirlerinin yüzde 70'ini kaybetti. 

EKONOMİ BOZULDU

Beytüllahim Hıristiyanlarının kültürel ve dini uygulamalarına yönelik engellemeler ibadet dışında ekonomilerini de etkiliyor. Bölge sakinlerinin gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan turizm savaşın başlangıcından bu yana düşüşe geçti. Hacılar artık Beytüllahim'in Arnavut kaldırımlı sokaklarını doldurmuyor. Bölgenin Hıristiyan esnafının dükkanlarını kapatma noktasına geldiği belirtiliyor. İsrail genelinde Hıristiyanların turizm gelirinin yüzde 70'ini kaybettiği tahmin ediliyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel