Cenk ve Salih'e tekme atan holigan ne kadar ceza alır? 'Sokakta tekme atmakla...'

Beşiktaş
Cenk ve Salih'e tekme atan holigan ne kadar ceza alır? 'Sokakta tekme atmakla...'
Futbol kamuoyunda gündemi değiştiren skandalın ardından akıllara ilk olarak saldırganın ne kadar ceza alacağı sorusu gelmekte. Kolaj: Haberglobal.com.tr

Beşiktaş'ın deplasmanda Ankaragücü'nü 3-2 mağlup ettiği maçın bitiminde bir holiganın Beşiktaşlı Cenk Tosun ve Salih Uçan'a tekme atması gündemi alt üst etti. Peki tribün magandası ne kadar ceza alır? 6222 nasıl bir ceza öngörüyor?

CAN MUMAY - METİN AKTAŞOĞLU / Süper Lig'in beşinci haftasında Ankaragücü'ne konuk olan Beşiktaş, sahadan 3-2'lik skorla galip ayrılırken karşılaşma golleri, pozisyonları ve kıran kırana mücadelesiyle değil maç sonrası yaşanan oldukça nahoş bir hadiseyle gündeme oturdu. Son düdüğün ardından sahaya atlayan bir holigan, Beşiktaşlı futbolcular Salih Uçan ve Cenk Tosun'a tekme attı.

Şimdi ise akıllarda çok kritik bir soru var. Saldırganın akıbeti ne olacak? 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun (haberin devamında spor camiasının yaygın jargonuna uygun olarak “6222” şeklinde ifade edilecektir) nasıl bir ceza öngörüyor?

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Öncelikle son durumu belirtmekte fayda var. Futbolculara tekme atan Berkay Ö. isimli saldırgan, saha içinde yakalandıktan sonra gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 20 yaşındaki holigan pazartesi öğle saatlerinde yargılanmak üzere Ankara Batı Adliyesine sevk edildi. Berkay Ö. adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.

Cenk ve Salih'e tekme atan holigan ne kadar ceza alır? 'Sokakta tekme atmakla...' - Resim : 1
MKE Ankaragücü-Beşiktaş maçının sonunda sahaya girerek oyuncuya saldıran taraftar adliyeye sevk edildi. Fotoğraf: AA

Peki sahada bir futbolcuya tekme atılmasıyla sokakta bir vatandaşa tekme atılması arasında ne gibi bir fark var? Spor hukukçusu Av. Alpay Köse, “Spor sahalarında şiddet olayları olduğu zaman devreye 6222 sayılı kanun giriyor” diyor ve “Bu kanuna göre saha içinde yaşanan olaylar, normal saha dışında yani günlük hayatta yaşanan olaylardan farklı cezalandırılıyor” şeklinde devam ediyor:

"Örnek vermek gerekirse normal hayatta bulundurmanın suç unsuru barındırmadığı şeyleri taşımak, 6222'ye göre suçtur. Mesela üzerinizde tornavida bulunması sokakta suç değilken sahada suçtur. Dolayısıyla 6222, şiddet içeren hareketlere, küfüre, hakarete, darplara ekstra cezalar öngörmektedir."

Spor hukukçusu Aysu Melis Bağlan ise sokakta iki kişinin birbirine tekme atması durumunda bir kişinin gidip şikayetçi olmasıyla adli sürecin başlayabileceğini söylerken, olay stadyumda gerçekleştiği için 6222 çerçevesinde savcıların re’sen soruşturma açma yetkisinde olduğunu ifade etmekte. Bununla birlikte uzman hukukçu, futbolcuların bireysel olarak tekme atan şahıstan şikayetçi olmayacağını düşündüğünü de belirtiyor.

Olayın Türk Ceza Kanunu çerçevesinden ele alınması da mümkün. Bağlan, saldırgan hakkında soruşturma başlatılması durumunda, Beşiktaşlı futbolculara uçan tekme atan kişinin ‘kasten yaralama’ suçu kapsamında yargılanabileceğini ifade ederek, “Türk Ceza Kanunu 86. maddesine göre uçan tekme kasten yaralama kapsamına giriyor. 1-3 yıl arası hapis cezası var” demekte.

'OLAY NE OLURSA OLSUN YARALAMA'

Ceza hukukçusu Av. Mehmet Zengin ise “Olay ne olursa olsun yaralamadır. Saldırıya uğrayan futbolcular müşteki olarak gidip şahıstan şikayetçi olabilir. Olay, TCK kapsamında, görüldüğü kadarıyla bir basit müdahale olarak değerlendirileceği için re'sen bir dava açılmayacaktır. Yani 6222 dışında, TCK açısından iş futbolcuların şikayetçi olup olmayacağına bağlı” diye konuşuyor.

Şahsın 6222 çerçevesinde alacağı cezanın, sokakta alacağı cezadan daha şiddetli olacağını vurgulayan Av. Alpay Köse de ayrıca seyirden men cezası ile şahsın uzunca bir süre her maç öncesi karakola gidip imza vermesi gerekeceğini de aktarıyor.

Cenk ve Salih'e tekme atan holigan ne kadar ceza alır? 'Sokakta tekme atmakla...' - Resim : 2
Beşiktaşlı futbolculara saldıran şahıs saha içinde yakalanıp gözaltına alındı. Fotoğraflar: AA

Aysu Melis Bağlan ise savcıların re'sen soruşturma açması gerektiğini ifade ederken geçmişten de örnek veriyor ve “Savcıların elinde doneler var. Hakemler 6222 gereği kamu görevlisi niteliğinde. Geçmişte hakemlere yönelik söylemlerde bulunan kulüp yöneticileri hakkında soruşturma açıldığını görmedik” diyor.

GEÇMİŞTE DE BENZER OLAYLAR YAŞANDI...

Buna benzer bir olay geçmişte de yaşanmış 15 Aralık 2013'te Beşiktaş – Kasımpaşa maçında Mustafa Ö. adlı şahıs sahaya girip Beşiktaşlı Manuel Fernandes'e saldırmıştı. Mustafa Ö.'nün daha sonra maçlara girebilmesi o dönem tartışma yaratmış hatta şahıs televizyon programlarına çıkarılmıştı.

Holigan hakkında 3 yıla kadar hapis cezası ve bir yıl spor müsabakalarından men cezası istemiyle iddianame düzenlenirken savcı, Fernandes’in şikayetçi olmaması nedeniyle Mustafa Ö. hakkında basit yaralama suçundan takipsizlik kararı vermişti.

31 Mart 2013'te ise Kasımpaşa – Bursaspor maçında bir taraftar maçın bitimiyle sahaya atlamış ve Bursaspor kalecisi Harun Tekin'e saldırmıştı. Tekin'in holigana karşı kendisini savunduğu anlar uzun süre gündemden düşmemişti. O dönem Harun Tekin'e 4 (daha sonra 2'ye indirildi), ev sahibi Kasımpaşa'ya ise 1 maç ceza verilmişti.

Kaynak: Web Özel

Beşiktaş