Rusya silah sıkıntısı mı çekiyor?

Rusya silah sıkıntısı mı çekiyor?
Ukrayna savaşında Rus yapımı Grad füzeleri sıkça kullanılıyor. Fotoğraf: Reuters

ABD'nin istihbarat raporlarına göre; Rusya yaptırımlardan ötürü Kuzey Kore'den çok sayıda roket ve top mermisi satın aldı. Gelişmiş bir savunma sanayi bulunan bu ülke silah sıkıntısı mı çekmeye başladı?

Eren Sakarya - Metin Aktaşoğlu

Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla batılı ülkeler Rusya'ya karşı birçok ambargo uygulamaya başladı. Savaş nedeniyle enerji fiyatlarının artması Rusya'nın işine yararken, Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar karşı bu ülke de enerji kartını oynadı. Ancak ABD'li kaynaklara göre, askeri alanda Rusya'nın yaptırımlardan etkilendiği sinyalleri alınıyor. ABD istihbarat raporları, Rusya'nın batılı ülkeler tarafından yıllardır yaptırımlara tabi olan Kuzey Kore'den silah almaya başladığını öne sürdü.

Savaş devam ettikçe Rusya'nın elinde seyir füzesi veya topçu roketi sayısının azaldığı savunuluyordu.  Rusya'nın bu silahları üretmek için de mikro çip gibi parça tedarikinde yaptırımlar sebebiyle sıkıntılar yaşadığı da iddialar arasında.

Rusya'nın bu sorunu aşmak için rotayı Çin silahlarına kırdığı iddia edilmişti. Çin'in ABD Büyükelçisi Qin Gang "Çin'in Rusya'ya askeri yardım sağladığına dair bir dezenformasyon var. Bunu reddediyoruz" diyerek bu iddiayı yalanlamıştı.

Ancak son günlerde Amerikalı yetkililer, Pekin'in en azından şimdiye kadar Moskova ordusuna yönelik ihracat kontrollerine saygı duyduğunu ve askeri teçhizat veya bileşen satmaya çalışmadığını söylüyorlar.

Rusya silah sıkıntısı mı çekiyor? - Resim : 1
ABD istihbarat raporları, Rusya'nın Kuzey Kore'den çok sayıda topçu roketleri aldığını iddia ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

'RUSYA KUZEY KORE'DEN TOP MERMİSİ VE ROKET ALIYOR'

New York Times'ta yer alan ve Amerikan istihbarat raporlarına göre; Rusya, Kuzey Kore'den milyonlarca 152 milimetrelik top mermisi ve roket satın alıyor. Yetkililer birkaç ayrıntı harici bu satın almanın içeriğinin henüz tam olarak net olmadığını ifade ediyor ancak Rusya'nın Kuzey Kore'den alınan top mermileri ve roketlerden başka ağır silahların da tedarik edilmesi bekleniyor.

Rusya, Kuzey Kore'den önce İran'ın kapısını çalmış ve bu ülkeden insansız hava araçları tedarik etmişti. İran bu sevkiyatın savaştan önce yapılan bir anlaşmanın parçası olduğunu iddia ediyor.

Rusya silah sıkıntısı mı çekiyor? - Resim : 2

ABD hükümet yetkilileri, Rusya'nın İran'a ve şimdi de Kuzey Kore'ye yönelme kararının, ABD ve Avrupa tarafından uygulanan yaptırımların Rus ordusuna silah tedariki konusunda zarar verdiğinin bir işareti olduğunu söylüyor.

ANKASAM Avrasya Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu, Rusya'nın kendi askeri sanayi komplekslerinin kayda değer seviyede olduğunu söyleyerek "ABD istihbaratının öne sürdüğü bilginin ne derecede doğru, ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyoruz" diyor.

Askeroğlu "Ancak ne zaman Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kuzey Kore yapımı silahları görürüz, o zaman kesin konuşabiliriz ve bu koşulda ancak 'Evet, Rusya bir ağır silah sıkıntısı çekiyor' diyebiliriz" diye belirtiyor.

Rusya'nın elinde SSCB döneminden kalma silahlar dahi olduğunu bilindiğini belirten Askeroğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Rusya uzun zamandır çok sayıda silah üretti ve mevcut silahlarını da modernize etti. Şu an 6 ay gibi kısa zaman içerisinde Rusya'nın bir ağır silah sıkıntısına düştüğünü öne sürmek gerçekçi olmayabilir. Ancak Ukrayna savaşında da elinde var olan silahların tamamını da imha olmasını istememekte. Öte yandan Kuzey Kore'nin silah kapasitesini bilmiyoruz. Kuzey Kore'nin derdi Güney Kore'yi ve Japonya'yı caydırmak. Zaman zaman da ABD'ye gözdağı vermek. Kuzey Kore silahları sahada “başarılı” olursa, bu durum Kuzey Kore'nin askeri sanayisinin de başarısını gösterir. Tersi olursa da Kuzey Kore için olumsuz bir test yaşanmış olur. Tabii yine teorik konuştuğumuzun altını çizmek isterim

ABD, Çin'e açıkça “Rusya'ya askeri yardım yaparsanız yaptırımlarla karşı karşıya kalırsınız” uyarısında bulunduğunu belirten Askeroğlu, Çin'in Rusya'ya yardım etmeye yanaşmadığını söyleyerek Çin'in tarafsız kalmak istediğini ifade ediyor. Askeroğlu "Hatta savaştan ötürü NATO'yu suçlasa da, ABD'yi suçlasa da Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyor" diyor.

Çin'in Kuzey Kore üzerinden Rusya'ya yardım ederse bu durum savaş sahasında ortaya çıkacağını savunan Avrasya Uzmanı, sözlerini şöyle sonlandırıyor:

 "O zaman yine Çin'in başı derde girebilir. Çin'in aynı zamanda ABD kadar Avrupa'yla da yakın ilişkilerini sürdürmek istediğini hatırlatmakta fayda var."

eren.sakarya@haberglobal.com.tr
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr


Ek kaynaklar: New York Times, Newsweek

Kaynak: Web Özel

Rusya top mermisi Kuzey Kore Roket ABD Çin