Ajax'tan geriye ne kaldı? 230 milyon pound geldi ama...

Hollanda
Ajax'tan geriye ne kaldı? 230 milyon pound geldi ama...
Hollanda Eredivisie'nin son şampiyonu Ajax, bu yaz transfer döneminde kasasına 230 milyon pound koysa da kulüp hem bugüne hem de geleceğe dair önemli bir sınavla karşı karşıya. Fotoğraf: Reuters

Yaz transfer döneminde Ajax'ın kasasına 230 milyon pound girdi. Bu geliri sağlayan başlıca kaynak ise Manchester United oldu. Ancak bu gelir Ajax'ı, kulübün DNA'sı çerçevesinde zor bir duruma da soktu. Şimdi bu dev ekolün önünde ciddi bir sınav duruyor. Peki sahiden Ajax bu yaz ne yaşadı?

Efsanevi Ajax modeli... Pek çok futbol kulübünün hayali olan bu model üretim odaklı, ilkelerine bağlı ve oyuna dair belli bir fikir çerçevesinde, sürekli olarak kendini yeniden inşa eden çok özel bir model. Üst düzey futbola ürettiği yıldızları ve bununla beraber oyun anlayışını da sunmak için çalışan bu sistem, Ajax'ı mali olarak da sağlıklı bir konumda tutuyor.

Haliyle 2022 yaz transfer dönemi Ajax'ı az çok bilen hiç kimse için sürpriz olmasa gerek. İstekli alıcıların bulunduğu ve tüm Avrupa'da rekorların kırıldığı bir pazarda, söz konusu pazarın “en güvenilir yetenek dükkanlarından biri olan” Hollanda Eredivisie şampiyonu Ajax'ın neredeyse her oyuncusuna talip çıkacağı aşikar.

Ajax'ın transfer dönemi ise Lucas Ocampos ile kapandı. Transfer döneminin bitmesine üç dakika kala yapılan kısa bir resmi açıklamayla Ajax, Ocampos'u Sevilla'dan kiraladığını duyurdu. Böyle bir transferi bir noktada mecbur kılan katalizörün ne olduğuna baktığımızda Ajax'ın dışarıdan gelen finansal güçlere karşı ki bu yaz bu gücün adı Manchester United'dı, elinin kolunun biraz da bağlı olduğunu görüyoruz.

Ajax'tan geriye ne kaldı? 230 milyon pound geldi ama... - Resim : 1
Antony, Ajax'tan Manchester United'a 85 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer oldu. Fotoğraf: Reuters

Kulüp, ağustos ayının başında Antony'yi Manchester United'a satmayı beklemiyordu. United teklifi yükselttikçe, aynı zamanda Antony de gitme konusunda istekli bir görüntü çizdikçe Ajax, United'ın teklifini kabul etmek zorunda kaldı.

'NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK'

Ajax bu transferden 85 milyon Euro elde etse de bir kulüp yetkilisi De Telegraaf'a yaptığı açıklamada şunları söylüyordu:

"Manchester United'ın zamanlaması çok kötüydü. Menajerimizi böyle bir boşlukta bırakmaları bizim için çok zor oldu. Gerçekten bizim için kolay bir süreç değildi ve hiç hoş olmadı. Ne yapacağımızı şaşırdık."

Kulüpte teknik işleri yürüten Gerry Hamstra ve Klaas-Jan Huntelaar, Ocampos transferini hallederken hem oyuncuyu hem de kulübünü ilk olarak 20 milyon pounda ikna etmeyi başardı. Arjantinli kanat oyuncusu Amsterdam'a doğru yola çıktığı sırada ise yönetim duruma el koydu.

YÖNETİMDEN VETO GELDİ

Ajax'ta 6 milyon poundu aşan her transfer bedeli için yönetimin onayı gerekmekte. Başkan Leen Meijaard, 28 yaşındaki bir oyuncu için 20 milyon pound'un fazla olduğunu belirtip oyuncuyu bonservis bedeliyle almayı veto etti. Ajax, 2016'dan beri maaş ve transfer bedeli tavanını önemli ölçüde artırdı ancak neredeyse hiçbir zaman, bir dönemde birden fazla büyük transfer yapmadılar.

Bununla birlikte 8 Temmuz'da Hollanda Eredivisie rekorunu kıran Ajax, PSV'den Tottenham'a Ocak 2020'de 30 milyon Euro bonservis bedeliyle transfer olan Steven Bergwijn'ı 31.25 milyon Euro'ya yeniden Hollanda'ya getirdi.

Ajax'tan geriye ne kaldı? 230 milyon pound geldi ama... - Resim : 2
Şampiyonlar Ligi'nde A Grubu'nda mücadele eden Ajax, gruptaki ilk maçında konuğu Rangers'ı 4-0 mağlup etti. Fotoğraf: Reuters

Başkan Meijaard, Hamstra ve Huntelaar ile yaptığı görüşmelerde Bergwijn'ın yanı sıra Steven Berghuis ve Dusan Tadic'in de Antony'den boşalan rolü doldurabileceklerini düşündüğünü aktarıyordu. Öte yandan görece yaşlı bir oyuncuya dört yıllık bir sözleşme vermenin, 5 milyon Euro'ya Porto'dan transfer edilen kanat oyuncusu Francisco Conceicao'nun gelişimine sekte vuracağı endişesi de vardı.

Yani Ocampos'un varlığı, 20 yaşındaki Sontje Hansen ve 17 yaşındaki Amourricho van Axel Dongen'in daha az şans bulması anlamına mı gelecekti?

Hamstra, “Gizliden gizliye 'Evet' diyorum” diye konuşuyor. Zira Ajax ürettiği kadar yarışan da bir kulüp! Tüm bu yaşananlar Hamstra'nın Sevilla'nın efsanevi sportif direktörü Monchi'yle yeni bir görüşme yapmasına neden oldu.

Ocampos'un 4 milyon Euro kiralama bedeliyle gelişi Ajax'ın en yoğun transfer dönemini geçirdiği anlamına geliyor. Kulüp 10 oyuncu için yaklaşık 100 milyon pound kazanırken 11 oyuncu satışından 230 milyon pound gelir elde etti.

'SEN BİR HİÇSİN' DEDİ VE...

Lisandro Martinez de bu büyük gelirde pay sahibi... Martinez, 57 milyon Euro'ya yine Manchester United'a transfer oldu. Ajax'ın eski hocası Erik ten Haag'ın çalıştırdığı United aynı zamanda 21 yaşındaki Jurrien Timber'le de ilgileniyordu. Martinez'in Hamstra'yla burun buruna gelip ona “Sen bir hiçsin” demesi ve gitmek isteyen Antony'nin antrenmanlara çıkmayı reddetmesi kulüp için en azından Timber'i tutmayı elzem bir hale getirdi.

Ajax'ın, Chelsea'ye sattığı Hakim Ziyech'i geri alma planı da yine yönetim vetosuyla rafa kalktı. Haliyle kulübün kodları, takımı bir yıldız yağmuruna itemedi. Şimdi Hamstra birkaç yıl sonra 22 yaşındaki yeni transfer Calvin Bassey'nin Premier League seviyesinde bir stoper olacağını umuyor. Üretirken yarışmak ise kulübün idaresi zor ama olmazsa olmaz diğer önemli kodu...

*The Athletic, De Telegraaf, Goal

Kaynak: Web Özel

Hollanda