6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak?

Kraliçe Elizabeth
6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak?
II. Elizabeth'in vefat haberiyle birlikte İngiltere'de bütün kamusal alanlarda Kraliçe anılmaya başlandı. Fotoğraf: Reuters

İngiltere tarihinin en uzun süre hüküm süren hükümdarı II. Elizabeth, 70 yıllık tahtını bırakarak hayata gözlerini yumdu. Kraliçe'den sonra yerine kim geçti? Tahta geçme sıralaması nasıl şekillendi? Cenaze töreni nasıl olacak? III. Charles'ın taç giyme töreni ne zaman yapılacak?

70 yıl tahtta kalarak tarihin en uzun İngiltere hükümdarı olan, Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. 8 Eylül 2022 tarihinde TSİ 16:00 sularında Kraliçe’nin sağlık durumunun kötüye gittiğine dair haberler ajanslardan geçmeye başladı. Prens Charles doğruca annesinin bulunduğu İskoçya’daki Balmoral kalesine doğru hareket etti. Elizabeth’ten önce tahtta en fazla kalan isim adını bir çağa vermiş olan Kraliçe Victoria’ydı (63 yıl 216 gün).

1) Taht sırası kimde?

Kurallar gereği İngiltere’nin yeni hükümdarı Prens Charles oldu. O artık Kral III. Charles. Lady Diana ile yaptığı evlilik ve daha sonra Camilla Parker ile hayatını birleştiren Charles 14 Kasım 1948 doğumlu. 73 yaşındaki kral ömrünün bu son döneminde büyük bir sorumluluk aldı.

Charles’tan sonra taht sırasında oğlu Prens William ve onun oğlu Prens George geliyor. Prens Harry, kraliyet ailesinden çıksa da tahta çıkma hakkından feragat etmemişti. Ömrü boyunca dört çocuk sahibi olan II. Elizabeth’in 12 torunu vardı.

 6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak? - Resim : 1

2) Kraliçe'nin cenaze töreni nasıl olacak?

Kraliçe'nin tabutu Londra'ya getirildikten sonra, cenaze töreni öncesinde dört gün boyunca Parlamento binasındaki Westminster Hall'da tutulacak. Kraliçe'nin tabutu, 11. yüzyılda inşa edilen bu binanın ahşap çatısı altında, katafalk olarak bilinen yüksek bir platformda tutulacak. Tabut buraya Buckingham Sarayı'ndan yavaşça ilerleyen bir askeri törenle getirilecek. 

Geçit törenine Kraliyet Ailesi üyeleri de katılacak. Halk da bu töreni etraftaki sokaklardan ve parklara kurulması beklenen büyük ekranlardan izleyebilecek. Tabut yerine yerleştirildikten sonra kısa bir tören düzenlenecek ve ardından mekan ziyarete açılacak.

Kraliçe için, Westminster Sarayı içinde bulunan Aziz Peter Kilisesi'nde iki hafta içinde bir devlet töreni düzenlenmesi bekleniyor. Cenazenin günü, Buckingham Sarayı tarafından açıklanacak.

3) Kraliçe nereye gömülecek?

Kraliçe’nin kraliyet mülkü olan ve Berkshire, İngiltere'de bulunan Windsor Kalesi'ndeki Aziz George Şapeli’ne gömülmesi beklenmekte. Kraliçe ebedi istirahatinde babası Kral VI George, kardeşi Prenses Margaret ve 73 yıllık eşi Prens Philip’in yanında yatacak.

6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak? - Resim : 2
Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'nin Kraliçe'nin ebedi istirahatini gerçekleştireceği yer olması bekleniyor. Fotoğraf: Shutterstock

4) Kral III. Charles’ın taht giyme töreni ne zaman?

Bürokratik bazı işlemlerin birkaç ay sürmesi bekleniyor. Hem Kraliçe’nin ölümünün getirdiği matem havası hem de geçiş süreci açısından taht giyme töreni gecikebilir. 26 yaşında tahta çıkan II. Elizabeth’in taht giyme töreni 2 Haziran 1953 tarihinde, kraliçe olduktan 14 ay sonra gerçekleştirilebilmişti. Kraliçe II. Elizabeth’in geçen Şubat ayında Charles’ın eşi, Camilla’nın da ‘kralın eşi olan kraliçe’ (queen consort) olarak tanınmasını istemişti.

6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak? - Resim : 3
II. Elizabeth ve Prens Charles, 2019'da parlamentonun açılış konuşmalarını dinlerken. Fotoğraf: Reuters

5) Kraliyet ailesinde başka unvan değişiklikleri olacak mı?

İngiltere Kralı III. Charles’ın ardından oğlu Prens William, veliaht ve Cornwall Dükü, eşi Kate ise Cornwall Düşesi oldu. Cornwall Dükalığı 1337 yılında kral ve ailesine finansal bağımsızlık kazandırması için kurulmuştu. Kral’ın önümüzdeki günlerde oğluna Galler Prensi unvanını da vermesi bekleniyor.

6 soru 6 cevap - Bir çağ kapandı, II. Elizabeth vefat etti! Bundan sonra ne olacak? - Resim : 4
Kraliçe, 2005 yılında eski Başbakan Thatcher'ın 80. doğum günü partisinde. Fotoğraf: Reuters

6) İngiltere’de hava nasıl?

Kraliçe’nin ölümüyle birlikte Buckingham Sarayı’nda bayraklar yarıya indirildi. Vatandaşların sarayın önünde toplandığı ve bazılarının ağladığı görüldü. BBC Kraliyet Muhabiri Nicholas Witchell, “Milyonlarca insan bunu kişisel bir kayıp gibi algılıyor. Bu sadece Britanya tarihinin en uzun süre hükmeden hükümdarının sonu değil, 1000 yıllık Britanya monarşisinde en inanılmaz hükümdarlıklardan birinin sonu” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss, verdiği taziye mesajında Kraliçe II. Elizabeth’i ‘modern Britanya’nın üstüne inşa edildiği kaya’ olarak tanımladı. Başbakan, Kraliçe’nin herkesin örnek aldığı bir kişiliği olduğunu söyledi.

Kaynaklar: BBC News, BBC Türkçe, ABC, haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Kraliçe II. Elizabeth