Kraliçe II. Elizabeth’in sağlığı nasıl kötüye gitti? Prens’in ardından…

Birleşik Krallık Kraliçe Elizabeth
Kraliçe II. Elizabeth’in sağlığı nasıl kötüye gitti? Prens’in ardından…
Kraliçe II. Elizabeth geçen yıl vefat eden 73 yıllık hayat arkadaşı Prens Philip'in cenazesinde. Fotoğraf: Reuters

Yaşamını yitiren Kraliçe II. Elizabeth, sağlıklı görüntüsüyle de dikkat çekmekteydi. 2021 ilkbaharında hayat arkadaşı Prens Philip’in ölümünün, Elizabeth’in sağlık durumunu oldukça olumsuz etkilediği dile getiriliyor. Ama nasıl?

Birleşik Krallık tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth, 96 yaşında yaşamını yitirdi. 70 yıl boyunca Birleşik Krallık’ın hüküm sürdüğü topraklarda ve aslında dünyanın dört bir yanında “Kraliçe” dendiğinde akla gelen ilk ve tek isim olan II. Elizabeth’in sağlık durumunun kötüleştiği, 8 Eylül’de saat 16.00’dan sonra ajanslara düşen haberlerle dünya çapında duyuldu.

Kraliçe’nin bir süredir sağlık problemleri yaşadığı bilinmekteydi. Son olarak ülkenin çiçeği burnunda başbakanı Liz Truss’a görevini resmen teslim etmek için objektifler karşısına çıkan Elizabeth, nam salan zerafetine uygun biçimde Truss’ı karşılamıştı.

Peki ne oldu da Kraliçe II. Elizabeth’in durumu yaşamını yitirmesine sebep olacak kadar kötü gitti. Eşi Prens Philip’in ölümü, Elizabeth’in sağlığını nasıl etkiledi?

İngiliz basını merhum kraliçeyi anarken Prens Philip’in yaşamını yitirdiği tarihi bir milat olarak ifade ediyor. 9 Nisan 2021’de, 100 yaşına basmaya kısa bir süre kala hayatını kaybeden Edinburgh Dükü Philip için 1947’den ölümüne kadar aynı yastığı paylaştığı eşi Elizabeth, “sırtımı yasladığım bir kaya” benzetmesini yapıyordu.

Kraliçe II. Elizabeth’in sağlığı nasıl kötüye gitti? Prens’in ardından… - Resim : 1
Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip ömürlerinin son yıllarına kadar hep birlikte geçirdiler. Fotoğraf: Reuters

EKİM 2021’DEN SONRA…

Son dönemde sağlığına ilişkin ilk ciddi gelişme Ekim 2021’de yaşandı. Prens Philip’in ölümünden altı ay sonra “hareket etmekte periyodik olarak sorunlar yaşamaya” başladı. Hatta bu dönemde ilk kez kalabalık bir topluluk karşısına bastonla çıkıyordu.

Bu süreçte yüz yüze görüşmelerin tamamına katılmaya çalışan Kraliçe, organizasyonlara katılamamak veya katılması gereken aktivitelere görüntülü olarak iştirak etmek durumunda kaldı.

Mart 2022’de Westminster Abbey'deki İngiliz Milletler Topluluğu Günü etkinliklerine katılamadı ancak 29 Mart’ta merhum eşi için düzenlenen bir anma törenine bastonuyla ağır ağır yürüyerek ve York Dükü’nün koluna girip ondan destek alarak katıldı.

Kraliçe II. Elizabeth’in sağlığı nasıl kötüye gitti? Prens’in ardından… - Resim : 2
Kraliçe ve Prens, 1999 yılında küçük oğulları Prens Edward'ın düğününde. Fotoğraf: Reuters

60 YIL SONRA İLK

20 Mayıs'ta ise Kraliçe, Buckingham Sarayı'ndan gelen açıklamaya göre “hareket etmekte yaşadığı periyodik sorunlar” nedeniyle 60 yıl sonra ilk kez İngiliz Parlamentosu’nun açılış oturumunu kaçırdı.

Açılışı dün itibarıyla Kral III. Charles unvanını alan Prens Charles yapmış ve Kraliçe’nin konuşmasını onun adına okumuştu. Bu da Kraliçe’nin 70 yıllık hükümdarlığında bir ilkti.

8 Ağustos’ta ise son günlerini geçirdiği Balmoral Kalesi’ne çekilen Kraliçe’yi karşılayacak olan tören kıtası yine Kraliçe’nin talimatıyla töreni özel olarak gerçekleştirdi.

Kraliçe aynı zamanda tahttaki 70. yılının kutlandığı Platin Jübile etkinliklerinin büyük bir çoğunluğuna da katılamamıştı. Öte yandan Buckingham kaynaklarının aktardığına göre Kraliçe, geçen sonbaharda sebebi belirtilmeyen bir rahatsızlık nedeniyle bir gece hastanede geçirdi.

Kraliçe II. Elizabeth’in sağlığı nasıl kötüye gitti? Prens’in ardından… - Resim : 3
Kraliçe II. Elizabeth vefat etmesine iki gün kalaya kadar dahi görevinin başındaydı. Yeni Başbakan Liz Truss'ı karşılarken... Fotoğraf: Reuters

Son olarak 3 Eylül’de de tahttaki 70. yılı onuruna inşa edilen bir eserin açılışına katılamayan Kraliçe, 6 Eylül’de başbakanlık koltuğundan ayrılan Boris Johnson’ı ve makamın yeni sahibi Liz Truss’ı konuk etti. Geleneksel olarak Buckingham Sarayı’nda gerçekleştirilen bu devir teslim, 96 yaşındaki Kraliçe’nin yaşamı boyunca ilk kez farklı bir yerde, Aberdeenshire’daki Balmoral Kalesi’nde yaşandı.

Tüm bunların yanında Kraliçe için hastaneye yatmak ve hastalıklar pek sık rastlanan şeyler değildi. Kraliyet muhabirlerinin pek çoğu bu sebeple de Prens Philip’in yaşamını yitirmesinin Kraliçe’yi derinden etkilediği vurgusunu yapıyor.

56 YAŞINDA 20’LİK DİŞİ ÇEKİLDİ!

Resmi kaynaklara göre Kraliçe;

*1949’da oğlu Prens Charles’ın doğumundan iki ay sonra kızamık geçirdi.

*1982’de -Evet, 1982’de yani 56 yaşındayken 20’lik dişini çektirdi. Kraliçe ilk defa bir hastaneye bu operasyonla yatmıştı.

*1994’te attan düştü ve sol el bileğini kırdı. Kırık neredeyse 24 saat sonra fark edildi. Kraliçe anlatılanlara göre düştükten sonra kalkıp yeniden ata binmişti.

*2003’te iki dizinden de kıkırdak operasyonu geçirdi.

*2013’te mide ve bağırsak enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yattı. Bu 10 yıl sonra ilk hastane ziyaretiydi.

*Kraliçe II. Elizabeth, 2018’de ise katarakt ameliyatı geçirmişti.

*Daily Mail, The Telegraph, BBC, The Guardian

Kaynak: Haber Global TV

Birleşik Krallık Kraliçe Elizabeth