"Ateşkesi Türkiye yönetir", tek çare garantörlük

İsrail Gazze Filistin BM Türkiye Doğu Kudüs NATO ABD Türk Silahlı Kuvvetleri Doğu Akdeniz Akdeniz çocuk ölümleri Kadın cinayetleri Kadına yönelik şiddet Hakan Fidan Recep Tayyip Erdoğan AK Parti TSK
"Ateşkesi Türkiye yönetir", tek çare garantörlük

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ‘Orta Doğu'da acil insani ateşkes’ çağrısı büyük destek gördü. Türkiye'nin önerdiği garantörlük anlaşmasının savaşı ve akan kanı durduracağı belirtilirken, garantörlük ve İsrail-Filistin barışı için BM Güvenlik Konseyi'nin kararı gerekiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin meselesinde kalıcı bir barış için tarafların garantörlerinin olacağı bir sistem önerisi ses getirirdi. Filistin için Türkiye’nin, İsrail için de batılı bir ülkenin garantör olabileceğini belirten Fidan, "Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin" önerisine uluslararası ilişkiler uzmanlarından destek gelirken, garantörlüğün akan kanı durduracağı belirtildi. 

"Ateşkesi Türkiye yönetir", tek çare garantörlük - Resim : 1
İsrail, Gazze'de katliamlarını sürdürürken, şimdiye kadar binlerce çocuk ve kadın yaşamını yitirdi.

"EN KISA ZAMANDA İLAN EDİLMELİ"

'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Kazım Dalkıran, sivillerin zarar görmemesi için ateşkesin en kısa zamanda ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Orta Doğu'da acil insani ateşkes çağrısını da değerlendiren Dalkıran,  "Sivillerin can kaybını önlemek için en olumlu ve önemli girişimin garantörlük" diye konuştu.

BARIŞ GÜCÜ OLUŞTURULSUN

Barış anlaşmalarının tamamlanmasının uzun zamanlar alabileceğinden tarafların yeniden birbirlerine zarar vermemesi için kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini gündeme taşıyan Dalkıran ayrıca, "Hem savaşın devamlılığını önlemek, hem de Birleşmiş Milletlerde  daha önceden alınan kararların uygulanması için Türkiye'nin önerdiği garantörlük anlaşması dikkate alınmalı. Bölgeye bir an önce bölgeye uluslararası barış gücünün uygun bir şekilde gitmesi hazırlıkları yapılması faydalı olacaktır."

"Ateşkesi Türkiye yönetir", tek çare garantörlük - Resim : 2
Dalkıran, TCG Anadolu Gemisi'nin ateşkeş durumunda ortak konsorsiyumun yardımlarını Gazze'ye taşıyabileceğini söyledi. 

TGC ANADOLU'NUN ÖNEMİ

Filistin’de ateşkes gerekçesi olarak rehinelerin değişiminin gerekçe oluşturabileceğini de kaydeden Dalkıran, “Ateşkesin gerçek anlamda uygulanabilmesi ve tarafların bunu fırsata dönüştürmemesi için uluslararası camianın bu konuda hızlı hareket etmesi ve mutlaka bölgede çıkar ilişkisi olmayan ülkelerin ön hazırlık yaparak süratle bölgeye intikal etmesi önemli. Denizden intikal imkân kabiliyeti olan ülkeler ve Türkiye'nin son zamanlarda inşa ettiği TCG Anadolu Gemisi bu maksatla kullanılabilecek unsurlar olarak değerlendirilebilir.Bölgeye gidecek olan unsurların hava sahası kontrolü ve güvenliği için yeterli destek uluslararası kuruluşlar özellikle Birleşmiş Milletler tarafından garanti altına alınmalı. Türkiye bu tür harekatları başarılı bir şekilde yönetebilir" ifadelerini kullandı.  

"Ateşkesi Türkiye yönetir", tek çare garantörlük - Resim : 3
Türkiye'nin geçmişte tıpkı 'Kıbrıs'ta olduğu gibi garantör olabileceği öneriler arasında. 

GÜVENLİK KONSEYİNİN KARARI GEREKİR

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Çağrı Erhan ise Fidan'ın önerisinin  olumlu olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "İsrail'in Filistin'le yürüteceği barış süresi esnasında İslam ülkelerinin gözetimde bulunması doğrultusunda bir öneri. Geçmişte Türkiye, Zürih Anlaşması çerçevesinde Kıbrıs'ta bir garantörlük kurmuştu. Bu somut önerinin realize edilmesi bir BM kararıyla ancak mümkün olabilir. İsrail-Filistin barışı BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla bir garantörlük müessesiyle hayata geçirilir."

 sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri İsrail Hamas savaşı filistin İsrail Ortadoğu savaş ateşkes Birleşmiş Milletler Antonio Guterres