"Ateşkesi Türkiye yönetir", tek çare garantörlük
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ‘Orta Doğu'da acil insani ateşkes’ çağrısı büyük destek gördü. Türkiye'nin önerdiği garantörlük anlaşmasının savaşı ve akan kanı durduracağı belirtilirken, garantörlük ve İsrail-Filistin barışı için BM Güvenlik Konseyi'nin kararı gerekiyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin meselesinde kalıcı bir barış için tarafların garantörlerinin olacağı bir sistem önerisi ses getirirdi. Filistin için Türkiye’nin, İsrail için de batılı bir ülkenin garantör olabileceğini belirten Fidan, "Her iki tarafın da mutabık kalacağı bir antlaşmaya varıldıktan sonra, bunun gereklerinin yerine getirilmesi hususunda garantör ülkeler sorumluluk üstlensin" önerisine uluslararası ilişkiler uzmanlarından destek gelirken, garantörlüğün akan kanı durduracağı belirtildi.
"EN KISA ZAMANDA İLAN EDİLMELİ"
'Haberglobal.com.tr'nin sorularını yanıtlayan, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Kazım Dalkıran, sivillerin zarar görmemesi için ateşkesin en kısa zamanda ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Orta Doğu'da acil insani ateşkes çağrısını da değerlendiren Dalkıran, "Sivillerin can kaybını önlemek için en olumlu ve önemli girişimin garantörlük" diye konuştu.
BARIŞ GÜCÜ OLUŞTURULSUN
Barış anlaşmalarının tamamlanmasının uzun zamanlar alabileceğinden tarafların yeniden birbirlerine zarar vermemesi için kalıcı bir ateşkesin sağlanması gerektiğini gündeme taşıyan Dalkıran ayrıca, "Hem savaşın devamlılığını önlemek, hem de Birleşmiş Milletlerde daha önceden alınan kararların uygulanması için Türkiye'nin önerdiği garantörlük anlaşması dikkate alınmalı. Bölgeye bir an önce bölgeye uluslararası barış gücünün uygun bir şekilde gitmesi hazırlıkları yapılması faydalı olacaktır."
TGC ANADOLU'NUN ÖNEMİ
Filistin’de ateşkes gerekçesi olarak rehinelerin değişiminin gerekçe oluşturabileceğini de kaydeden Dalkıran, “Ateşkesin gerçek anlamda uygulanabilmesi ve tarafların bunu fırsata dönüştürmemesi için uluslararası camianın bu konuda hızlı hareket etmesi ve mutlaka bölgede çıkar ilişkisi olmayan ülkelerin ön hazırlık yaparak süratle bölgeye intikal etmesi önemli. Denizden intikal imkân kabiliyeti olan ülkeler ve Türkiye'nin son zamanlarda inşa ettiği TCG Anadolu Gemisi bu maksatla kullanılabilecek unsurlar olarak değerlendirilebilir.Bölgeye gidecek olan unsurların hava sahası kontrolü ve güvenliği için yeterli destek uluslararası kuruluşlar özellikle Birleşmiş Milletler tarafından garanti altına alınmalı. Türkiye bu tür harekatları başarılı bir şekilde yönetebilir" ifadelerini kullandı.
GÜVENLİK KONSEYİNİN KARARI GEREKİR
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Çağrı Erhan ise Fidan'ın önerisinin olumlu olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: "İsrail'in Filistin'le yürüteceği barış süresi esnasında İslam ülkelerinin gözetimde bulunması doğrultusunda bir öneri. Geçmişte Türkiye, Zürih Anlaşması çerçevesinde Kıbrıs'ta bir garantörlük kurmuştu. Bu somut önerinin realize edilmesi bir BM kararıyla ancak mümkün olabilir. İsrail-Filistin barışı BM Güvenlik Konseyi'nin kararıyla bir garantörlük müessesiyle hayata geçirilir."
Kaynak: Web Özel