Asrın felaketinde, ikinci hafta neler oldu?

Web Özel
Asrın felaketinde, ikinci hafta neler oldu?

Tüm Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 2 hafta geçti. Binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, enkaz altından çıkartılan vatandaşlar ise hala mucizelerin var olduğunu bizlere gösteriyor. Peki, bu süreçte neler yaşandı?

Deprem Suçları Soruşturma Büroları nasıl çalışacak? '25 yıla kadar hapis...'

Adalet Bakanlığı bir yazı ile depremden etkilenen 10 ilde Deprem Suçları Soruşturma Büroları'nın kurulduğunu duyurdu. Peki soruşturma süreci nasıl işleyecek? Deprem Suçları Soruşturma Büroları kimlerden oluşuyor?

Hiçbiri deprem bölgesinde değildi! Müteahhitlerin kimi havalimanında, kimi İstanbul'da yakalandı...

Asrın felaketinden etkilenen illerde, yıkılan binaların sorumlularını tespit etmek için çalışmalar sürüyor. Bu çerçevede bazı müteahhitler tutuklandı. Kimi havalimanında, kimisi İstanbul yakalandı ama hiçbiri deprem bölgesinde değildi... Gözaltına alınanların sayısı ise her geçen saat artmakta.

Deprem bölgesine hangi tip sobalar gidiyor? Varil sobanın katalitikten farkı ne?

Deprem bölgesinde en büyük ihtiyaçlardan biri ısınma. Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye elektrikli soba yağıyor ancak her yerde sağlıklı elektrik veya jeneratör yok. Uzmanlar zehirlenmelere karşı uyarıyor. Eminönü esnafı varil soba taleplerine yetişmekte zorlanıyor.

Hasarlı binalarda süreç nasıl işleyecek? | 'Can ve mal güvenliğini tehdit eden binaların...'

Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu bölgelerde ağır hasarlı binaların tespitine başlandı. Ağır hasarlı ya da orta hasarlı binaların durumuna ilişkin süreç yapılan denetlemeler neticesinde belirleniyor. Peki hangi durumlarda yıkım kararı alınıyor? Mülk sahipleri yıkıma itiraz edebiliyor mu?

Bir karayolunun depreme dayanıklı olduğu nasıl anlaşılır?

Depremin ardından çöken karayolları, akıllara yolların nasıl daha güvenli olabileceği sorusunu getirdi. Fay hatları üzerinden geçen karayollarında afet anlarında çökmeler yaşanmaması için alınması gereken önlemler neler?

6 soru 6 cevap: Bir çadırkent nasıl kurulur? Yaşam alanları, boyutlar, güvenlik...

Depremin ardından bir hafta geride kalırken afetzedelerin geçici olarak barınmaları için çadırkentler ve konteynerkentler de kuruluyor. Peki binlerce vatandaşa ev sahipliği yapacak bu kentler nasıl kurulmakta? Uzmanlar nelere dikkat etmeli?

Felaket, binalarda kentsel dönüşüm itilaflarını sona erdiriyor! 'Başvurular 4 kat arttı...'

İstanbul bir deprem bölgesi. Şehirde yılardır kentsel dönüşüm faaliyetleri sürdürülüyor. Ancak kentsel dönüşümü her daire sahibi farklı gerekçelerle kabul etmeyebiliyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra pek çok binanın kendi arasında anlaşma yoluna gittiği görülüyor.

Artçı depremlerin sürmesi yeni bina inşasını engeller mi? | Şehirlerin toparlanmasında...

Enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması çalışmaları sürüyor ancak depremin vurduğu şehirlerin nasıl toparlanacağı da oldukça ciddi bir konu. Artçıların bir sene veya daha fazla sürebileceği ifade ediliyor. Peki artçılar yeni bina inşasını engeller mi? Afetten etkilenen şehirler nasıl toparlanır?

Dünya gözlerini bu noktalara çevirdi... Nerelerde büyük depremler bekleniyor?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki deprem tüm Türkiye'yi yasa boğarken uluslararası kamuoyunda da gözler deprem uzmanlarına çevrildi. Dünyanın pek çok noktasında, şiddetli depremler üretme potansiyeline sahip faylar bulunuyor. Peki uzmanlar alarm çanlarını hangi noktalar için çalmakta?

'Antakya, Zümrüdüanka gibi küllerinden doğacak' | Yüzlerce yıllık tarih geri getirilebilir mi?

Türkiye, depremlerin yaralarını sarmaya çalışıyor. Afette 36 binden fazla vatandaşımız yaşamını yitirdi ve 10 şehir yerle bir oldu. Depremlerin en ağır şekilde vurduğu yerlerden Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da kentin sembolü birçok tarihi yapı yıkıldı. Bu eserleri yerine koymak mümkün mü?

1999'u yaşayanlar anlatıyor: 'Ne zaman Avcılar'dan geçsem...'

Türkiye bir deprem ülkesi. Yaşı 30-40 arasında olan pek çok insan son 20 yılda pek çok depreme ya yakından ya da uzaktan tanık oldu. Yakından tanık olanlar bugün depremzedelerin acılarını yüreklerinin en derininde hissediyor.

Afet bölgesine jeneratör yardımı neden çok önemli?

Afet bölgelerinin önemli bir kısmında ve özellikle kent merkezlerinde yıkımlar veya güvenlik sebebiyle elektrik yok. Bu durumda jeneratörler dondurucu soğuk karşısında ve enkaz arama çalışmalarında hayati önem taşıyor.

Afet bölgesindeki hamileler: 214 bin kadın...

Deprem bölgelerinde önümüzdeki ay içinde 20 ila 24 bin kadının doğum yapması bekleniyor. Depremzede hamilelerin durumu da bölgedeki en ciddi meseleler arasında yer alıyor. Peki depremzede hamilelere nasıl müdahale ediliyor? Bu bölgelerdeki hamile kadınların ihtiyaçları neler?

Ayasofya kaç deprem gördü? Bunlardan nasıl çıktı?

İstanbul denince akla gelen ilk yapılardan olan Ayasofya Camii, önce kilise ardından cami, ardından müze olduktan sonra tekrar cami oldu. Yüzlerce yıldır İstanbul'un üzerinde yükselen yapı pek çok deprem gördü.

Enkaz, asbest, Covid-19... Afet bölgesinde solunum yolu hastalıklarına karşı nasıl önlem alınabilir?

Türkiye enkaz altında kalan canların yasını tutuyor. Afetzedeler çetin kış koşullarında hayatlarını sürdürürken enkazlardan çıkan başta asbest olmak üzere pek çok zehirli madde de insan sağlığını tehdit ediyor. Uzmanlar bu bölgede solunum yolu hastalıklarına karşı uyarıyor.

Depremleri önceden tahmin etmek mümkün mü? Son çalışmalar ne söylüyor?

Pek çok bilim insanı büyük can kayıplarının önüne geçebilmek için depremlerin önceden tahmin edilip edilemeyeceğini anlamaya çalışıyor. Çalışmalar ilerledi ancak henüz kesin bir sonuç olduğunu söylemek zor.

Diyelim ki ağır hasarlı değil... | Bir bina nasıl güçlendirilebilir?

6 Şubat depremleri pek çok kişinin yaşadığı binanın dayanıklılığını sorgulamasına neden oldu. Bu konuda endişe duyan vatandaşlar yaptıracakları testlerle binalarının durumunu öğrenebilir ve güçlendirme yaptırabilir. Peki, hangi binaların güçlendirilmesi gerekiyor ve bu işlemin maliyeti ne kadar?

 Deprem bölgesinden göç nereye doğru gidiyor?

Kahramanmaraş merkezli depremler büyük bir yıkıma yol açarken depremzedelerden bazılarının başka illere göç ettiği kaydediliyor. Uzmanlar bu göçün kısmen geçici olduğunu ancak gidenlerin uzun süre geri dönemeyebileceğini söylüyor.

 

Kaynak: Web Özel

Web Özel