Türkmen siyasetçi duyurdu, Kürt yönetimi Kerkük'ün peşinde

Kuzey Irak Türkiye Erbil Irak PKK
Türkmen siyasetçi duyurdu, Kürt yönetimi Kerkük'ün peşinde
21 Kasım'da yapılan genel nüfus sayımı için Kerkük'e Kuzey Irak'ın Kürt çoğunluklu şehirlerinden 350 bin kişi taşındı.

Irak'ın kuzeyindeki nüfus sayımında Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmeyi hedefleyen Kürt partileri Erbil ve Süleymaniye'den 70 bin araçlık konvoyla insan taşıdı. Gelişmeleri kaygıyla izleyen Kerküklü Türkmenler, nüfus yapısının resmen değiştirilmesinin ardından, kentin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetime bağlanması için bir referandumun gündeme geleceğini söylüyor.

Irak'ın kuzeyinde nüfus sayımı tamamlanırken, sayım günü ortaya çıkan ve Kerkük'teki demografik yapıyı değiştirmeyi amaçlayan nüfus hareketleri kaygıyla izleniyor. Sayımın ilk gününden itibaren kente binlerce araçlık konvoylarla Kürt nüfus taşınması Kerkük'teki Türkmenler tarafından endişeyle izleniyor. Kürtlerin Erbil ve Süleymaniye kentlerinden taşındığını belirten Kerküklü Türkmen siyasetçi ve Irak Türkmen Cephesi Temsilcisi Ahmet Muratlı, Haber Global Web Özel'e yaptığı açıklamada bundan sonra kentin IKBY yönetimine katılması amacıyla bir referandumun gündeme gelebileceğini söyledi.

Türkmen siyasetçi duyurdu, Kürt yönetimi Kerkük'ün peşinde - Resim : 1
Kerkük Türkmenleri kentteki demografik değişikliği kaygıyla izliyor. 

HEDEF KÜRT BÖLGESİ

1957 yılından sonra Irak devleti ilk kez 20-21 Kasım tarihlerinde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ni de kapsayacak şekilde genel nüfus sayımı yaptı. Erbil, Süleymaniye, Duhok ve terör örgütü PKK'nın yönetimindeki Mahmur Kampı ile Suriye ve İran’dan binlerce kişi 20 Kasım'dan itibaren Kerkük’e taşındı. Kerkük'teki nüfus sayımında ortaya çıkan nüfus müdahalesinin kentin hangi bölgelerini etkilediği konusunda bilgi veren Ahmet Muratlı şunları kaydetti: "Uzun yıllardan beri Irak'ta bir nüfus sayımı yapılmamıştı. Irak hükümeti bu sayımın sadece nüfus sayımı olduğunu, kalkınma için yapıldığını iddia etti. Ancak baktığımızda Kerkük'te nüfus kaymaları olduğunu gördük. Kerkük'ün üç seçim bölgesi var, buralarda nüfus kaymaları oldu. Türkmenlerin yoğun yaşadığı bölgeden herhangi bir kayma olmadı. Kürtlerin hakim olduğu bölgelerde ise yoğun nüfus kaymaları gözlendi."

İKİ YÖNDEN GELDİLER

Nüfus kaymalarının nerelerden geldiğini sorduğumuz Muratlı şu bilgileri verdi: "Kuzey'de Erbil yönünden ve Doğu'daki Süleymaniye'den geldi. Irak Anayasası'nın 140. maddesi doğrultusunda ısrarla etnik temelde bir nüfus sayımı isteniyordu. Bunun ardından da Kerkük'ün nereye bağlanacağının oylanacağı bir referandum gündeme gelebilir. Ortaya çıkan nüfus yoğunluğuna göre de Kuzey yönetimine bağlanacağını ifade ediyorlar. Öteden beri Kürt yönetimi Kerkük'ün coğrafi olarak kendisine tabi olduğunu söylüyor; böyle bir iddiası var. 140. madde kapsamındaki ihtilaflı bölgeler için bu sayım yapıldı.

FİİLİ DURUM OLUŞTU

Sayım günü yaşananlarla ilgili bilgi veren Muratlı şu açıklamaları yaptı: "Arabalarla konvoylar halinde iki yönden geldiler. Biz Türkmenler Irak'ta sahipsiz kaldık. Ortadoğu'da harita değişikliklerinden söz ediliyor. Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin savaşı nedeniyle bölgemiz de etkilenmiş bulunuyor. Özellikle İran yanlısı milislerin Irak'tan çıkarılması gündemde. Bunun gölgesinde nüfus sayımı yapıldı. 1957 nüfus sayımı sonuçları var; buna göre Kerkük'te merkezde yüzde 90 oranında Türkmen çoğunluğu var. Kerkük genelinde de yüzde 60 yine Türkmenler çoğunluktu." Kerkük'teki son durumla ilgili açıklamalarda bulunan Muratlı, "Özellikle Talabani grubu fiili bir durum yarattı. Türkmenler rahatsız. Türkiye'den başka bizi savunan yok. Türkmenler Türkiye'den bir ses bekliyor" dedi. 

Türkmen siyasetçi duyurdu, Kürt yönetimi Kerkük'ün peşinde - Resim : 2
Irak Türkleri Derneği, Kerkük'te tespit edilen sahte kimlik belgelerinin görüntülerini paylaştı. 

İŞTE SAYIM HİLELERİ

Sayımı izleyen gözlemciler binlerce araçlık konvoyların giriş yaptığı Kerkük'te yüzlerce usulsüzlük tespit etti. Irak Türkleri Derneği Genel Başkanı Eyüp Kerem kentte yaşananlarla ilgili bilgiler verirken sahte vatandaşlarla bölgenin demografik yapısının değiştirilmeye çalışıldığı uyarısında bulundu. İşte Eyüp Kerem'in bildirdiği sayımda ortaya çıkan sahtekarlıklardan bazıları:

* Kerkük’ün Feylak bölgesinde bir hanede 97, bir başkasında 94 kişinin yaşadığı tespit edildi.

* Sahte nüfus cüzdanları tespit edildi.

* Konvoylarla Kerkük'e yaklaşık 350 bin kişinin taşındığı tespit edildi.

* Konvoylarla nüfus taşınması sırasında sınır kontrol amirlerinin yerleri değiştirildi.

* KYB’li Kerkük Valisi, daha sayım tamamlanmadan Kerkük nüfusunun 1 milyon 900 bin olduğu açıklamasında bulundu.

[email protected]

Kaynak: Web Özel