Afet bölgesine jeneratör yardımı neden çok önemli?
Afet bölgelerinin önemli bir kısmında ve özellikle kent merkezlerinde yıkımlar veya güvenlik sebebiyle elektrik yok. Bu durumda jeneratörler dondurucu soğuk karşısında ve enkaz arama çalışmalarında hayati önem taşıyor.
Samet YILMAZ
Türkiye son yılların en büyük afetlerinden birini yaşıyor. Enkaz altındaki canları kurtarmak için dünyanın dört bir yanından gelen ekipler canla başla çalışıyor. Kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri yaşamları kurtarmak için ellerinden geleni yapıyor. Enkazın dışında olanlar ise farklı bir yaşam mücadelesi içinde.
Afet bölgelerinde çadır ve tuvalet önemli bir sorun. Yetkililer çadır ve konteyner kentlerin kurulması için çalışıyor. Mevcut durumda konteyner ve çadır üreticileri siparişlere yetişemiyor. Benzer bir durum soba satışında da geçerli. Ancak elektrikli soba gönderilen bazı bölgelerde elektrik yok. Deprem bölgesinde enerji de bir sıkıntı. Enkazların gece aydınlatılması, cep telefonlarının şarj edilmesi ve ısınma gibi ihtiyaçların giderilebilmesi için ciddi sayıda jeneratöre ihtiyaç var.
FELAKETTEN ÖNCE UKRAYNA'YA GİDİYORDU
Yaşanan bu felaketten önce Türkiye’deki jeneratör üreticileri bir başka insanlık dramının yaşandığı Ukrayna için çalışıyordu. Ukrayna’da enerji hatlarının vurulması sebebiyle pek çok kent sağlıklı elektrik alamıyor. Türk jeneratör firmalarına gelen talep öylesine büyüktü ki firmalar hem ellerindeki stok malları eritti hem de gelen talepleri sıraya almaya başladı. Şu an büyük jeneratör üreticilerinin veya distribütörlerinin önemli bir bölümü afetten ağır şekilde etkilenen 10 ile çalışmaya başladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde vatandaşların dağıtım şirketlerine başvurmaları halinde, uzmanlarca onay verilen hasarsız konutlara elektrik verilebileceğini bildirdihttps://t.co/L2MnC42m2n
— Haber Global (@HaberGlobal) February 11, 2023
Akif Çom, İstanbul'da bulunan ve jeneratör üreten bir şirketin sahibi. Haberglobal.com.tr’ye konuşan Çom, "Üretimin yüzde 95'i Ukrayna için yapılıyordu ve depremden önce haftada yaklaşık 500 jeneratör Ukrayna'ya satılıyordu ancak şu an bütün firmalar ellerindeki ürünleri deprem bölgelerine aktardı" demekte.
Antalya Alanya’da bulunan jeneratör satıcısı Mehmet Uysal ise, şu an bir firmaya jeneratör siparişi verildiğinde 3-4 ay sonrasına gün aldıklarını söylüyor. Uysal, “ Ülke genelinde herkes elindeki jeneratörleri deprem bölgelerine gönderdi. Ukrayna'ya gitmek üzere olan 2 tırımız Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay gibi depremin yaşandığı bölgelere yönlendirildi" ifadelerini kullandı.
MUHTARLAR NE DİYOR?
Hatay halkı kentin bazı bölümlerinde jeneratör sıkıntısının devam ettiğini söylüyor. Antakya'ya bağlı Hisarcık Köyü Muhtarı Mustafa Uyanık, "Köylerde elektrik sorunu bulunmuyor ancak Antakya'da jeneratör sıkıntısı yaşandığından ısınma problemi var" ifadelerini kullandı. Ayrıca Uyanık, gelen yardımların dağıtımı noktasında sıkıntılar olduğunu ve bazı kişilerin ihtiyacı olmadığı halde fazla ürün aldığını dile getirdi.
Antakya'ya bağlı Kardeşler Mahallesi Muhtarı Ahmet Çetiner de jeneratör sıkıntısına dikkat çekti. Isınma sorunu yaşadıklarını ifade eden Çetiner, gıda takviyesi konusunda da ihtiyaçlar olduğuna vurgu yaptı.
CEP TELEFONLARI İÇİN HAYATİ
Depremden dolayı şehir merkezlerinin elektrik ve doğalgaz hatları zarar gördü. Bu noktada iletişimin hayati olduğu bölgede cep telefonlarını da şarj etmek çok zor. Bu sebeple deprem bölgesinde powerbank'lere de ciddi ihtiyaç duyuluyor. 10 bin mAh değerine sahip çift girişli powerbank'lerin fiyatları 300 TL bandında. Bu ürün çeşitlerinin iyi kalite olanları 400 TL'ye yaklaşıyor. 900 TL'ye de powerbank bulmak mümkün.
AYDINLATMA İÇİN KRİTİK
Jeneratör sadece cep telefonu şarjı için değil aydınlanma için de büyük ihtiyaç. OHAL ilan edilen bölgelerde zaman zaman güvenlik konusunda yaşanabilen sıkıntılardan ötürü özellikle gece sokakların aydınlık olması çok önemli.
AFAD, yabancı ülkeler, özel şirketler ve AHBAP gibi sivil toplum örgütleri bölgeye jeneratör göndermek için ilk günden itibaren kolları sıvadı.
Azerbaycan Türkiye'ye bin 541 ton insani yardım gönderdi. Bu yardımların içinde bazıları çok büyük bin 297 adet jeneratör de bulunuyor.
AA'nın haberine göre; BAYKAR'dan yapılan açıklamada afet bölgesine 9 TIR jeneratör gönderildiği bildirildi. Çinli teknoloji şirketi Huawei de bölgeye dizel jeneratörler gönderdiğini açıkladı. Sabancı Holding'den yapılan açıklamada 600'den fazla jeneratör ve elektrik altyapısının bölgeye konuşlandırıldığı bildirildi. Borsa İstanbul ve TRT de pek çok jeneratörü bölgeye gönderdi.
Ek kaynaklar: Haber Global, AA
Kaynak: Web Özel