Deprem bölgesinden göç nereye doğru gidiyor?

Deprem bölgesinden göç nereye doğru gidiyor?
KYK yurtlarına tahliyeleri gerçekleştirilen depremzedeler Fotoğraf: İHA

Kahramanmaraş merkezli depremler büyük bir yıkıma yol açarken depremzedelerden bazılarının başka illere göç ettiği kaydediliyor. Uzmanlar bu göçün kısmen geçici olduğunu ancak gidenlerin uzun süre geri dönemeyebileceğini söylüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremler çok büyük bir yıkıma yol açarken bölgedeki binlerce konut da ağır hasarlı olması nedeniyle oturulamaz durumda. AFAD, Kızılay gibi çeşitli sivil toplum kuruluşları bölgeye çadır ve konteyner kentler kurarak barınma sorununa geçici çözümler sunuyor. Bazı depremzede aileler ise depremden etkilenmeyen illerdeki öğrenci yurtlarına ve konukevlerine yerleştirildi.

Ancak depremin vurduğu 11 ilden göç başladı. İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Antalya başta olmak üzere birçok ile deprem bölgesinden göç başlamış durumda. Bunun yanında Aksaray, Konya, Niğde gibi şehirlere de göç söz konusu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgeden en çok göç alan şehirlerin başında gelen Ankara ve Mersin'de de ev kiralarındaki artış göze çarpıyor. 

BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU GERİDE KALACAK

Sosyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Sibel Kalaycıoğlu bölgede altyapının büyük zarar gördüğünü, insanların elektrik su gibi bir takım hizmetlere ulaşmalarının çok zor olduğunu ve bu yüzden deprem bölgesindeki kentlerde yaşayan nüfusun bir kısmının geçici olarak göç ettiğini ifade ediyor.

Deprem bölgesinden göç nereye doğru gidiyor? - Resim : 1
Depremzedelerin bir kısmı deprem bölgesinden tahliye edildi. Fotoğraf: İHA

Kalaycıoğlu "Batı illerinde akrabaları ve tanıdıkları olanlar geliyorlar ama 13 milyon bir nüfustan bahsediyoruz. 1-1.5 milyonluk bir kesim hareket eder ama büyük bir çoğunluğu kalacaktır" demekte. Afetzedelerin akrabalarının yaşadığı İstanbul, İzmir, Antalya ve KKTC'nin daha çok göze çarptığını söyleyen Kalaycıoğlu, "Yaşadıkları yerlerde yaşam zorlaşınca geçici bir çözüm olarak gitmek istiyorlar" diyor. Kalaycıoğlu sözlerine şöyle devam ediyor:

Esas büyük çoğunluk geride kalacak. Batıdaki illerde tanıdığı olmayan veya burada yaşayamayacak olan, daha çok maddi durumu yerinde olmayan halk geride kalacak. İşi devam ediyorsa işinin başından ya da malının mülkünün başından ayrılamayanlar da geride kalacak. Eşini çocuğunu tanıdıklarına bırakıp deprem bölgesine geri dönen çok insan var.

Kalaycıoğlu mimar, mühendis, dişçi gibi profesyonel meslek sahiplerinin eğer devlet memuru değillerse başka şehre yerleşebileceğini söylüyor. Sosyolog, "Onlar 'Bu şehirde artık bana hayat yok' diye başka şehre geri dönmemek üzere yerleşebilirler" demekte. Ayrıca Kalaycıoğlu Hatay gibi kentlerdeki bazı kişilerin Muğla, Antalya gibi turizm bölgelerinde yazları geçici çalıştığını, bu kişilerin de turizm bölgelerine yerleşerek geri dönmeyebileceğini sözlerine ekliyor.  

Öte yandan, bazı depremzede ailelerin yurtlara yerleştirildiğini ifade eden Kalaycıoğlu, yurt çözümünün mantıklı olmadığını, öğrenciler için dizayn edilmiş yurtlarda bir ailenin yaşamasının çok zor olduğunu vurguluyor. Kalaycıoğlu "Böyle durumlarda rezerv alanların olması lazım. İstanbul'da Ankara'da İzmir'de birçok boş ev stoku var. O boş evler de depremzedelerin yerleştirilmesi için düşünülebilirdi" ifadelerini kullanıyor.

'UZUN SÜRE GERİ DÖNMEYEBİLİRLER'

Bağımsız olarak göç üzerine araştırmalar yapan Dr. Filiz Özbay ise, depremin daha çok yeni olduğunu, üzerine araştırmalar yapılması gerektiğini ve şimdilik bir yorumda bulunmanın zor olduğunu söylüyor. İstanbul'da pandemi nedeniyle tersine göç yaşandığını hatırlatan Özbay, "İnsanlar büyük kentlerden memleketlerine doğru göç etmeye başlamıştı. Ama bu deprem yüzünden büyük kentlere oluşacak göç, var olan konut ve altyapı sorunlarını deşebilir" diyor.

Ekonomik ve sosyal açıdan sıkıntıların doğacağını söyleyen Özbay, özellikle konut fiyatlarının yükseleceğini dile getiriyor. 'Deprem bölgesinde yıkılan yerler tekrardan imara açılacak mı', "yapılacak konutlar depreme dayanıklı olacak mı' sorularının cevap bulması gerektiğini söyleyen Özbay, sözlerine "Gerçekten çok büyük bir sıkıntı. Gidenler geri gelecek mi? Tersine göç olacak mı, büyük muamma" diye devam ediyor.

Deprem bölgesinden gidenlerin uzun bir süre geri dönebileceğini zannetmediğini belirten Özbay, "O bölgelerin tekrardan bir metropol şehre dönüşmesi, her açıdan gelişmesi gerekiyor. Maddi durumu iyi olmayan kesim de deprem bölgesinde kalır diye düşünüyorum" diyor.

Kaynak: Haber Global TV