Hiçbiri deprem bölgesinde değildi! Müteahhitlerin kimi havalimanında, kimi İstanbul'da yakalandı...

Deprem Kahramanmaraş Depremi
Hiçbiri deprem bölgesinde değildi! Müteahhitlerin kimi havalimanında, kimi İstanbul'da yakalandı...
Görseldeki isimlerin hiçbiri yakalandıklarında müteahhitliğini yaptıkları ve yıkılan binaların bulunduğu ilde değildi. Kimi havalimanında, kimi KKTC'de, kimi İstanbul'da yakalandı... Görsel: Haberglobal.com.tr

Asrın felaketinden etkilenen illerde, yıkılan binaların sorumlularını tespit etmek için çalışmalar sürüyor. Bu çerçevede bazı müteahhitler tutuklandı. Kimi havalimanında, kimisi İstanbul yakalandı ama hiçbiri deprem bölgesinde değildi... Gözaltına alınanların sayısı ise her geçen saat artmakta.

Türkiye'yi yasa boğan ve asrın felaketi olarak nitelenen depremlerde can kaybı sayısı 31 bini aşarken afetin etkilediği 10 ilde yıkılan binalarla ilgili olarak soruşturmalar da devam ediyor. Adalet Bakanlığı depremlerden etkilenen illerdeki savcılıklara Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulması için yazı gönderdi. Büroların, yıkılan binaların sorumlularının tespiti ile kaçma, delil karatma ihtimaline karşı koruma tedbirlerini tereddütsüz uygulayacağı belirtildi.

Bu gelişmeler ışığında depremin yaşandığı ilk günden beri bazı isimlerde ön plana çıkmakta. Bir kısmı Türkiye'yi terk etmek üzere yakalandı, bir kısmı ise faaliyet gösterdiğinden farklı bir şehirde... İşte o isimlerden bazıları:

MEHMET YAŞAR COŞKUN

Ne yaptı? Hatay'da yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi. “Cennetten bir kare” vaadiyle satılan üç yaşındaki 250 dairelik Rönesans Rezidans'ın tamamen çökmesi, ilk günden beri dikkat çeken en çarpıcı detaylardandı.

Binanın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun'un Mimarlar Odası Hatay Şubesi'nin eski başkanlarından olması da bir başka öne çıkan unsurdu.

Nerede ve ne zaman yakalandı? Coşkun, 10 Şubat'ta üstünde bir miktar parayla İstanbul Havalimanı'nda Karadağ'a gitmek üzere yakalandı. 11 Şubat'ta tutuklanmasına karar verildi ve İstanbul'da Metris Cezaevi'ne götürüldü.

Coşkun'un ifadesinde “Rönesans Rezidans'ın neden yıkıldığını ben de bilmiyorum” dediği aktarılmıştı.

HASAN ALPARGÜN

Ne yaptı? Adana'da yıkılan bazı binaları inşa etti. Depremden sonra Hasan Alpargün hakkında "taksirle öldürme ve yaralamaya neden olmak" suçlarından arama kararı çıkarılmıştı.

Nerede ve ne zaman yakalandı? Alpargün, 11 Şubat'ta KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yakalandı. Alpargün'ün 990 bin dolar, 890 bin Evro ve 500 bin lirayı Türkiye'den transfer etmeye ve Lefkoşa'da ev almaya çalıştığı öğrenildi.

12 Şubat'ta Lefkoşa'dan Adana'ya getirilen Alpargün hayatını kaybedenlere ilişkin kendisine yöneltilen soruya “Mukadderat” yanıtını verdi. Alpargün, 13 Şubat'ta tutuklandı.

YAVUZ-SEVİLAY KARAKUŞ

Ne yaptılar? Yavuz-Sevilay Karakuş çifti Adıyaman'da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidiydi.

Yavuz Karakuş, basın mensuplarının kendisine yönelttiği “Vicdanınız rahat mı?” sorusuna, “Vicdanım rahat, her şeyi usulüne göre yaptım. 44 tane bina yaptım, 4 tanesi yıkıldı. Her şey usulüne uygun” şeklinde konuşuyordu.

Hiçbiri deprem bölgesinde değildi! Müteahhitlerin kimi havalimanında, kimi İstanbul'da yakalandı... - Resim : 1
Çift, Adıyaman'da 40'ın üzerindeki binanın müteahhidi. Fotoğraf: AA

Nerede ve ne zaman yakalandı? Çift, 12 Şubat'ta İstanbul Havalimanı'nda Gürcistan'a gitmek üzere yakalandı ve gözaltına alındı. Üzerlerinde 16 bin dolar ile 20 bin lira ele geçirildi.

MEHMET ERTAN AKAY

Ne yaptı? Gaziantep'te yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi. Yapılan inceleme sonucunda hakkında “taksirle ölüme sebebiyet verme” ve “imar kanununa muhalefet” suçlarından yakalama kararı çıkarılan Mehmet Ertan Akay, sitenin ayrıca fenni mümessiliydi.

Nerede ve ne zaman yakalandı? 11 Şubat'ta İstanbul, Ataşehir'de yakalandı, gözaltına alındı ve Gaziantep'e götürüldü. Akay, 12 Şubat'ta Gaziantep'te tutuklandı.

2010'da yerleştiği İstanbul'da İstanbul Bilirkişi Bölge Kurulu'nda inşaat mühendisi bilirkişisi olarak görev yaptığını kaydeden Akay, ifadesinde inşaatın 1999'da bittiğini söylerken “Dairelerde ikamet eden kişiler tarafından altyapı çalışması yapılmış. Bunun sitenin temeline zarar verebilecek nitelikte olduğu kanaatindeyim” diyerek site sakinlerine topu attı.

İBRAHİM MUSTAFA UNCUOĞLU

Ne yaptı? Bahar Apartmanı'nın hafriyatında yapılan incelemede binanın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu'nun ihmali bulunmuştu.

Nerede ve ne zaman yakalandı? 11 Şubat'ta İstanbul, Pendik'te yakalanan Uncuoğlu, 13 Şubat'ın ilk dakikalarında Gaziantep'te sevk edildiği nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

NAZMİ TOSUN

Ne yaptı? Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, depremde yıkılan Emre Apartmanı'nın fenni mümessili ve şantiye şefi Nazmi Tosun hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Nerede ve ne zaman yakalandı? İstanbul'da olduğu belirlenen Tosun, 13 Şubat'ta Ümraniye'deki evinde yakalandı. İşlemleri yapılmak üzere emniyete götürülen Tosun, mahkemeye çıkarılmak üzere Gaziantep'e sevk edilecek.

Bunların yanı sıra Gaziantep'te yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü inşaat mühendisi A.G., Afyon'da yakalandı. Malatya'da ve Diyarbakır'da yıkılan binalardaki kusurlara ilişkin 31'er, Osmaniye'de ise 9 kişi gözaltına alındı. Şanlıurfa'da da 8 kişi gözaltına alınırken bu kişilerin aralarında müteahhitler de yer almaktaydı. Öte yandan Gaziantep'te de depremde yıkılan 25 binayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 zanlıdan 5'i tutuklandı. Her geçen saat, gözaltı sayıları artmakta...

Kaynak: Web Özel

deprem Kahramanmaraş depremi