Deprem bölgesine hangi tip sobalar gidiyor? Varil sobanın katalitikten farkı ne?

Kahramanmaraş Depremi
Deprem bölgesine hangi tip sobalar gidiyor? Varil sobanın katalitikten farkı ne?

Deprem bölgesinde en büyük ihtiyaçlardan biri ısınma. Türkiye'nin dört bir yanından bölgeye elektrikli soba yağıyor ancak her yerde sağlıklı elektrik veya jeneratör yok. Uzmanlar zehirlenmelere karşı uyarıyor. Eminönü esnafı varil soba taleplerine yetişmekte zorlanıyor.

Depremin etkilediği vatandaşlar için barınmadan sonra en önemli ihtiyaç ısınma. Vatandaşlar, bölgeye çok sayıda odun sobası gönderdi. Bu sobalar, özellikle dışarıda çok fazla ısı yayıyor. Ancak çadır ve konteynerlerde kullanılması için, baca çıkışının yanmaz malzemeden üretilmesi gerekiyor. Görüştüğümüz köy muhtarları ise, çadırlar için katalitik sobanın daha kullanışlı olacağını söylüyor. 

Sobadan sızan karbonmonoksit gazından depremzedelerin etkilenmemesi için, AFAD yetkililerinin gecenin belirli saatlerinde vatandaşlara sık sık uyarılarda bulundukları da biliniyor. Yetkililer, yangın ihtimaline de karşın da çadırlarda mutlaka yangın tüpü bulundurmak gerektiğini söylüyor.

Peki, İstanbul Eminönü'nde yer alan soba üreticileri bu durumdan nasıl etkilendi, nasıl organize oldular, hangi soba deprem bölgesi için daha kullanışlı?

Deprem bölgesine hangi tip sobalar gidiyor? Varil sobanın katalitikten farkı ne? - Resim : 1
 Soba üreticisi Ömer Çelik, sobalara talebin yoğun olduğunu söylüyor. Fotoğraf: Sibel GÜLERSÖYLER

'İLK GÜNLERDE EN ÇOK ODUN SOBASI TALEP EDİLDİ'

Eminönü'nde soba üretimi yapan Ömer Çelik, eylül ayından beri soba fiyatlarının sabit olduğunu belirterek, “İnsafı olan fırsatçılık yapmaz” diyor. Evlerde yıllardır soba kullanılmadığını ve üreticilerin bir anda yoğun çalışmaya başladıklarını anlatan Çelik, ilk günlerde en çok dışarda kullanılacak odun sobası istendiğini anlatıyor.

Katalitik sobaların üretimlerinin az yapıldığını ve görece dar bir alanı ısıttığını anlatan Çelik, hayırseverlerin bireysel olarak da soba alıp deprem bölgelerine gönderdiklerini kaydediyor.

'SEZON SONU OLDUĞU İÇİN'

Mehmet Torun, varil soba üretimi ve tadilatı yapıyor. Deprem bölgesinde çok sayıda varil soba talebi bulunuyor. Katalitik sobaların gazdan dolayı baş ağrıtabileceğini kaydeden Torun, “Odun sobası üzerinde yemek ve çay da yapılabilir. Sezon sonu olduğu için elimizde ne kaldıysa bölgeye yolladık” diyor ve ekliyor:

“Katalitik sobalarda ısınma şansı çok zor, insanlar bulduğunu yakıyor. Yakıt olarak da odun bulmak daha kolay.”

Deprem bölgesine hangi tip sobalar gidiyor? Varil sobanın katalitikten farkı ne? - Resim : 3
Mehmet Torun, katalitik sobaların gazdan dolayı baş ağrıtabileceğini söylüyor. Fotoğraf: Sibel GÜLERSÖYLER

Elektrikli ısıtıcı satan Murat Çelik ise, sobaların en uygununun 800 TL olduğunu söylüyor. Varillerin sobaya dönme sürecini de anlatan Çelik, “Onlar tekrar işlemden geçirilerek sobaya dönüşüyor” diyor. Tarık Çelik ise şu anda fabrikalarda dahi soba kalmadığını, yardım etmek isteyen vatandaşları orta lüks sayılabilecek bin 500 TL civarındaki sobalara yönlendirdiklerini anlatıyor.

Deprem bölgesine hangi tip sobalar gidiyor? Varil sobanın katalitikten farkı ne? - Resim : 4
Eminönü'ndeki bu variller, sobaya dönüştürülmek için bekliyor. Fotoğraf: Sibel GÜLERSÖYLER

'ÇADIRLARIN BACA ÇIKIŞLARI YANMAZ MALZEMEDEN YAPILMALI'

Robot ve otomasyon firmasında genel müdür olarak görev yapan Mehmet Bilgen, depremden sonra üretimlerini durdurup gönüllü bir şekilde bölgeye soba üretimi yaptıklarını söylüyor. Bilgen, depremin olduğu ilk günlerde Kütahya ve İzmir'den çok sayıda açık alan sobası üreterek gönderdiklerini söylüyor. Bu sobaların dışlarının çinko kaplama olduğunu ve yüksek ısıda buharlaştıklarını anlatan Bilgen, mutlaka açık alanlarda kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Çadırlarda kullanılacak sobaların baca çıkışlarının yanmaz malzemeden yapılması gerektiğine dikkat çeken Bilgen, “Katalitik sobalar da buralarda kullanılabilir ancak havalandırması iyi yapılmalı” diyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Rüştü Uçan, AA'ya verdiği demeçte, çadır kentlerde alınabilecek önlemlerden bahsederken, çıkış yolunun her zaman açık tutulması gerektiğini belirtiyor. Çadırların yangına dayanıklı malzemeden ithal edilmesi gerektiğine vurgu yapan Uçan, "Çadır içinde ve yakınında kesinlikle sigara içilmemeli" ifadelerini kullanıyor. 

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdurrahman İnce, AA'ya verdiği demeçte, deprem sırasında olası yangın risklerine dikkat çekerek şöyle diyor:

"Soba ve benzeri ateşli aletler daha nitelikli sabitlenmeli. Sanayi tesislerinde kullanılan yanma prosesleri deprem sarsıntısı ile otomatik durdurulacak şekilde sistem geliştirilmelidir.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Kahramanmaraş depremi