Bu haberleri okudunuz mu? Rusya-Ukrayna, SWIFT, doğalgaz, benzin, metro, Çin, turizm, buğday, UEFA

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması Türkiye'de hayat pahalılığını etkiler mi? Doğalgaz, benzin, turizm, ekmek, sebze-meyve, yağ...

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim, Rusya'nın askeri harekatına dönüştü. Peki ticari hareketimizin yoğun olduğu bu iki ülke arasındaki fiili durum, benzin, doğalgaz, turizm, tahıl, ayçiçeği ticaretini nasıl etkileyecek? Her sektörün uzmanı ayrı ayrı anlattı...

Biden 'seçenek' dedi ama mesafe koydu... Rusya SWIFT'ten çıkarılır mı?

Batı'nın Rusya'ya karşı yaptırımları alışılmadık bir şey değil. Ancak bir yaptırım var ki devreye alınması sonucu bütün enerji ödemesi sistemi allak bullak olabilir. Biden bu ihtimali değerlendirdiklerini söyledi.

Ukrayna'nın batısında tehlikeli bekleyiş! 'Daha çok kuvvet lazım, askerlik süresini uzatalım'

Ukrayna'ya komşu olan Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde askeri bir hareketlilik yaşanıyor. Polonya silah altındaki asker sayısını artırmayı amaçlarken Baltık ülkelerindeki telaş dikkat çekiyor. Askerlik süresinin uzaması gündemde.

Tepkiler, yaptırımlar, ihtimaller... 'İptal olsun ya da olmasın ben gitmiyorum!'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışmasının üzerine dünya liderlerinden peş peşe yaptırım açıklamaları gelirken spor dünyasında da benzer tablolar görülüyor. Yıldız isimler açıklamalar yaptı, UEFA ve Formula 1 önemli adımlar attı ancak daha büyük adımlar bekleyenler de var...

Canlı yayın savaşı: Bu görüntü gerçekten Ukrayna'da mı çekildi?

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması dijital iletişim alanında da başka bir cephe açtı. TikTok'ta Ukrayna'da olduklarını iddia eden canlı yayıncılar bulunurken bazı uzmanlar bu dönemlerde bilgiyi teyit eden mecralardan almanın önemine dikkat çekiyor.

Boris Johnson'ın amacı ne? Churchill olmak ya da olmamak!

Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların en sert görüneni ve ilki Birleşik Krallık'tan geldi. Ülkesinde zor günler geçiren ve yakın zaman önce istifaya dahi davet edilen Johnson sert yaptırımları ve net açıklamalarıyla kendini mi kurtarıyor yoksa Birleşik Krallık'ın tarihine uygun mu davranıyor?

Gölge etmeyin yeter

Fenerbahçe sanki Prag’a tatile gitmiş. Gezdi, dolaştı, elendi… Bu kadar ruhsuz ve umursamaz görüntüdeki bir takımı herhalde kimse beklemiyordu.

Eski Kiev Büyükelçisi ile 6 soru 6 cevap | Bundan sonra ne olacak?

Rusya Ukrayna'yı bombalıyor. İki ülke de Türkiye için vazgeçilmez bir partner? Peki bundan sonraki süreçte dünya ve Türkiye için neler olabilir? 2009-2011 yılları arasında Kiev Büyükelçiliği görevini yapan emekli Büyükelçi Ahmet Bülent Meriç yanıtlıyor.

Rusya'nın ekonomisi nasıl? Ne kadar dövizi var?

Batı, Rusya'ya yaptırımlarını açıklarken gözler Rusya ekonomisine çevrildi. Ülkede dolar rekor kırarken Merkez Bankası müdahale sinyali verdi. Rusya ekonomisi yaptırımları atlatabilir mi? Merkez Bankası'nın rezervleri ne durumda?

Rusya'nın Ukrayna'yı vurması yeni dünya düzeni hakkında ne söylüyor?

Amerika'nın Irak ve Afganistan operasyonlarının ardından ülkesine yönelmesi dünyada yeni dengelerin oluşmasına sebep oldu. Rusya ve Çin ortaklıklarını stratejik seviyeye taşırken, kurulan yeni dünya düzeni Ukrayna krizi ile iyice ortaya çıktı. Yeni dengeler ne söylüyor?

Merkel'siz Avrupa tarihi bir sınav veriyor... Putin Avrupa Birliği liderlerini nasıl görüyor?

Almanya'nın eski başbakanı Angela Merkel döneminde Avrupa'daki en büyük siyasi güç unsurları arasında görülüyordu. Almanya'nın yeni yönetimindeki herkes bulundukları göreve ilk kez geldi ve karşılarında Putin ile tarihi bir kriz buldular. Macron'un diplomasi için atakları sonuçsuz kaldı.

Rusya Ukrayna'ya saldırırken Çin bu işin neresinde?

2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımayan Çin, bugün en sıkı müttefiki ile arasını bozacak bir açıklama yapmadı. Çin'in Ukrayna ile de önemli ilişkileri bulunuyor. Beijing yönetiminin kafasında ne var?

Ukrayna'daki Türkler anlatıyor...

Haber Global'e konuşan Türk vatandaşları Ukrayna'da yaşadıklarını anlattılar. Dışişleri Bakanlığı vatandaşlar için bir tahliye planının hazır olduğunu açıkladı.

Kiev metrosu neden bu kadar derine yapıldı? 'Sekiz yıldır yenilemek için...'

Ukrayna'da vatandaşlar Kiev'in ünlü metrosu gibi ülkenin dört bir yanındaki binlerce sığınakta bekleyişlerini sürdürüyor ve korunmaya çalışıyor. Kharkiv'deki mekanını sığınağa dönüştüren bir Ukrayna vatandaşı yaşadıklarını aktarırken Ukrayna sığınaklarını yıllardır yenilemek için çalışıyor.

Rusya içeride ne düşünüyor? Savaş karşıtı protestolar Putin'i ne kadar etkiler?

Dünya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarını protesto ederken Rusya Federasyonu içinde de savaşa karşı olan çok insan var. Bu insanlar ülkenin çeşitli noktalarında protesto gösterileri düzenliyor. İç kamuoyu Kremlin yönetiminin fikrini ne kadar değiştirir? Savaşa karşı olanlar ne diyor?

Rus milyarderler nerede? Yaptırım tehlikesi ile ne kadar kaybettiler?

Batı ülkeleri Rus milyarderlere yönelik art arda yaptırımlar açıklıyor. İngiltere'de Abramovich'in durumu konuşulurken, Rusya'nın Ukrayna saldırıları sonucu en fazla para kaybeden iş insanı oligark Leonid Mikhelson oldu. Peki Rus milyarderler şu an nerede?

Dünya Rusya'nın Ukrayna'da bu kadar ileri gideceğini tahmin edemedi mi?

Batıdaki pek çok çevre için Rusya'nın sınırlı bir askeri operasyon yerine bütün Ukrayna'ya saldırması sürpriz oldu. Bazı uzmanlara göre NATO, Rusya'nın askeri gücünü değil güç kullanma isteğini tam algılayamamış olabilir.

Yakalayın boşa akmasın! 'Akıp giden yağmurun zararları...'

Yağmur suyu hasadı suyun verimli kullanılması adına neredeyse tüm dünyanın kullandığı bir yöntem. Türkiye'de de bu yola başvuruluyor ancak uzmanlar mevcut yönetmeliklerin yetersiz olduğu görüşünde. Ayrıca yetersiz hasat ve boşa akan yağmur suyunun zararlı sonuçları da olabiliyor...

İsrail'le temiz bir sayfa nasıl açılır?

İsrail’le yaşanan iki büyük olay; alçak koltuk krizinin ve Mavi Marmara baskınının kalbindeki isim Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol haberglobal.com.tr okurlarına özel açıklamalarda bulundu. Tel Aviv ile yeniden nasıl diplomatik ilişki kurulacak? Bu aşamaya nasıl gelindi?

Batı yaptırımları ile Rusya'yı caydırabilir mi?

Putin hamlesini yaptı. Donetsk ve Luhansk'ı tanıyarak hamle sırasını Batı'ya verdi. ABD, İngiltere, Almanya ve Avrupa Konseyi ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Kırım sebebiyle yaptırımlara alışık olan Rusya ekonomisi kararları nasıl karşılar? Kuzey Akım 2 neden diğer açıklamalardan farklı?

Ukrayna'da futbol ne alemde? Göçebe şampiyon, Fransa'da kriz ve boş statlar...

2014'ten beri süren Ukrayna İç Savaşı, futbolu da etkilemiş durumda. Ligin devi Shakhtar Donetsk ve Zorya Luhansk yıllardır neredeyse boş tribünler önünde göçebe bir şekilde oynuyor. Shakhtar buna rağmen ligi domine etse de söz konusu dominasyon oyuncular arasında çıkan bir krizle başlamıştı...

İnsan beyninin yeni bir sırrı aralanıyor! Östrojen ve hareket ilişkisi...

Yapılan yeni bir araştırma kadınlarda östrojen hormonunun arttığı dönemlerde hareket etme isteğinin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bu çalışma kadın sporcuların performansları hakkında da farklı çalışmaların önünü açtı.

Liseliler üniversite sınavında barajın kalkmasına ne diyor?

Üniversiteye girişte barajın kaldırılması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Peki üniversite sınavına hazırlanan liseliler ne düşünüyor? Bu durum onları nasıl etkiledi? Çalışanlar adaletsizlik olduğunu düşünüyorlar mı? Öğrencilerin anlatımına göre aklında hiç üniversiteye gitmek olmayanlar sıkıntılı.

'Covid kabusu yaşayan aile araştırılmalı!' Genetik yatkınlık mı, yoksa...

Rizeli Genç ailesi pandemi sürecini kabus gibi geçiriyor. Üst üste acı haberler alan ailenin 9 ferdi virüse yenik düştü. Aşıya rağmen peş peşe ölüm haberleriyle çalkalanan ailenin geride kalan üyeleri araştırılmak istiyor. Uzmanlar da araştırmanın şart olduğunu vurgularken ihtimalleri de sıralıyor.

Mucize gibi galibiyet

Galatasaray Göztepe karşısında ortaya koyması gereken kalitenin uzağında kalarak özgüvenini tazeleyecek bir galibiyet aldı. Takımın bireysel hatalara bir çözüm bulması gerekiyor.

Donetsk ve Luhansk bugüne nasıl geldi?

Putin Avrupa için tarihi bir karar alarak Ukrayna krizinde askeri yolu geçti. Donbas bölgesindeki Luhansk ve Donetsk bölgeleri ayrı birer Cumhuriyet olarak Rusya tarafından tanındı. Süreç bugüne nasıl geldi? 2014'ten sonra neler yaşandı? İki bölge neden bu kadar önemli?

Dünyanın en kalabalık olacağı tarih hangisi?

Bir an gelecek ve dünya o andan sonra daha fazla insana ev sahipliği yapmayacak. Bilim insanları bu tarihi kestirmeye çalışıyor.

Süper Lig'in korkunç istatistiği... Pek oynayasımız yok galiba!

Galatasaray'ın deplasmanda Göztepe'yi 3-2 yendiği maçta öne çıkan detaylardan biri de topun oyunda kalma süresiydi. Ortaya 42 dakika gibi çok düşük bir süre çıktı. 42 dakika elbette sıra dışı ancak bu, yıllardır Türk futbolunun en büyük problemlerinden de biri. Rakamlar korkunç tabloyu gösteriyor.

7 soru 7 cevap | Nedir bu nafaka meselesi?

Türkiye'de nafaka konusu son günlerde yeniden tartışma konusu. Hükümetin 'süresiz' nafakayı sona erdirmeyi hedeflediği yeni yönetmelik ise kadın dernekleri tarafından tepki çekti. Peki nafaka nedir? Hangi durumlarda verilir, hangi durumlarda kesilir?

Biden-Putin yeniden masaya yakın! Bu sefer ne farklı olur?

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki ülke tarihinde görülmedik şekilde sık görüşmeye başladı. Son üç aydaki üçüncü görüşmeden ne çıkar?

Nereden çıktı bu çocuk! Arda Güler kim? Fenerbahçe'ye nasıl geldi?

Türkiye, Fenerbahçe-ATAKAŞ Hatayspor müsabakasındaki mücadelesi ile 16 yaşındaki Arda Güler'i konuşuyor. Güler'i Fenerbahçe'ye kazandıran dönemin Altyapı Oyuncu İzleme Birimi sorumlusu Serhat Pekmezci, Sercan Hamzaoğlu'na konuştu.

Rakamlarla Rusya ve Ukrayna Türkiye için ne demek?

Türkiye'den en fazla konut alan yabancılar arasında Ruslar ve Ukraynalılar var. En fazla yabancı gelin gelen ülkeler arasında yine bu iki ülkenin ismi ön plana çıkıyor. Türkiye doğalgazını en çok Rusya'dan alıyor.

'Tek çocuk' o kadar da kötü bir şey değil!

Bazı ebeveynler bir kardeşe sahip olmanın çocukları mutlu edeceğini düşünüyor. Bazıları ise tek çocuk sahibi olmanın çok daha iyi olduğunu öne sürüyor. Evet, tek çocukların yalnız bir çocukluk geçirdiklerine yönelik bir inanış bulunmakta lakin bu konuda verilere bakmak da faydalı olacaktır...

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber