Liseliler üniversite sınavında barajın kalkmasına ne diyor?

Üniversiteye girişte barajın kaldırılması ile ilgili tartışmalar sürüyor. Peki üniversite sınavına hazırlanan liseliler ne düşünüyor? Bu durum onları nasıl etkiledi? Çalışanlar adaletsizlik olduğunu düşünüyorlar mı? Öğrencilerin anlatımına göre aklında hiç üniversiteye gitmek olmayanlar sıkıntılı.

Son Güncelleme:

Yüksek Öğretim Kurumu geçtiğimiz haftalarda radikal bir karar alarak üniversitelerdeki baraj sistemini kaldırdı. Önceki yıllarda Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk basamağı olan Temel Yeterlik Sınavı'nda (TYT) ön lisans ve lisans için 150 puan şartı vardı. Bu barajın kalkmasıyla yaklaşık 1 milyon öğrencinin tercih yapma hakkı doğdu.

Yani liseden mezun olan ve sınava girerek en az yarım net yapabilen bir öğrenci, tercih yapabilme hakkı kazandı.  Barajın kaldırılması ile ilgili tartışmalar da çıktı. Peki lise öğrencileri bu konu hakkında ne düşünüyor? Barajın kaldırılması onlar için ne ifade ediyor?

'AÇIKTAN OKUSAM DA OLURDU'

Zeytinburnu'nda bir lisede okuyan son sınıf öğrencisi Kenan Şavur, "BESYO okumayı düşünüyorum. Ama şimdi baraj kalkınca herkes üniversiteye rahatça gireceği için bu bölümü seçen çok olur. Eskiden bu bölüme girmek için barajı geçip, yetenek sınavına giriyordun. Şimdi sınava girmen ve yetenek sınavını geçmen yeterli. Bu bölüme giremeyebilirim" diyor. Sıradan eski mezunların bile artık üniversite sınavına gireceğini ifade eden Şavur, "Normal liseyi boşuna okumuş oluyorum, açıktan okuyarak da sınava girer geçerdim" şeklinde konuştu.

'BİR SORU YAP ÜNİVERSİTEYE GİR'

Lise üçüncü sınıf öğrencisi Devran Can da üniversiteye girişte baraj puanının kaldırılmasını olumsuz buluyor. Can, "Herkes bir yere yerleşecek. Üniversiteye gitmek istemeyenler de mesela gitmek zorunda kalacak. Sınıfta vardı okumak istemeyen arkadaşlarım, 'Eskiden barajı geçememe rahatlığı' vardı. Şimdi mecbur gitmek zorundayız' diyor. Tabi bunlar okumak istemeyen arkadaşlarım" diyor.

Sınıfta başarılı öğrencilerin ise tam tersi düşündüğünü aktaran Devran Can, "Bütün bölümlere başvurular olacak. Sınava giren, bir soru yapmış kişi bile tercih yapabilecek" dedi.

Gaziosmanpaşa'da okuyan lise son sınıf öğrencisi İlker Mert Çelik de, barajın kaldırılmasının özel üniversitelere daha fazla öğrenci gitmesi ile alakalı olduğunu dile getirerek, "Baraj kalkınca parası yeten direkt özel üniversiteye gidecek. Herkes üniversite okuyacak. Sınıfta da konuşuyoruz. Bütün öğrenciler durumun özel üniversitelerin dolması ile alakalı olduğunu düşünüyor. Ben barajı pek umursamıyorum. Bundan önce nasıl çalışıyorsam, şimdi de aynı devam edeceğim" dedi.

KONTENJAN BOŞLUKLARI DOLDURULUR

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal da barajın kaldırılmasının sınav süreci belirlenmeden önce olması gerektiğinin altını çizerek, "Barajın olması ile olmaması arasındaki fark 3-5 nete tekabül ediyor. Ülkede baraj var diye üniversiteler kaliteli değildi. Baraj kaldırıldı diye de tamamen niteliksiz bir hale bürünmüş hale gelmeyecek. Zaten niteliksiz, niteliği zayıf öğrenciler gidiyor" diye konuştu.

Ünsal her yıl yaklaşık 150-200 bin kontenjanı boşluğu olduğunu belirterek, "Son 8 yıldır kontenjanlarda ne yazık ki yüzde 100 doluluğu yakalayamıyoruz. Barajı geçemediği için o bölümleri tercih edemeyen öğrenciler, şimdi tercih edecek. Barajın kaldırılması vakıf üniversitelerin doldurulması gibi lanse edildi ama kontenjan boşluklarının yüzde 72'si devlet üniversitelerinde" dedi.

'DİPLOMA NOTU FARKI'

Orta öğretim puanına göre öğrenci sıralamasının haksızlıklara sebep olabileceğine dikkat çeken Ünsal, şöyle devam etti: "Ülkede okullarda bir kere eğitim standardı birbirine yakın olmadığı gibi ölçme değerlendirme standardı da birbirine yakın değil. Son yıllarda özel okullarda bol not dağıtınca, devlet okulları da kendi öğrencilerini mağdur etmemek için ipin ucunu kaçırdı."

Ünsal, ortaöğretim ağırlıklı puanlama uygulanmadığında öğrencilerin iyi okullardan kaçarak daha rahat puan alabilecekleri sıradan okulları tercih ettiğini belirterek, "Okul puanlarının sistemde bu kadar belirleyici olması gerçekten öğrenciler için çok büyük bir dezavantaj oluşturuyor" şeklinde bitirdi.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber