Kiev metrosu neden bu kadar derine yapıldı? 'Sekiz yıldır yenilemek için...'

Ukrayna'da vatandaşlar Kiev'in ünlü metrosu gibi ülkenin dört bir yanındaki binlerce sığınakta bekleyişlerini sürdürüyor ve korunmaya çalışıyor. Kharkiv'deki mekanını sığınağa dönüştüren bir Ukrayna vatandaşı yaşadıklarını aktarırken Ukrayna sığınaklarını yıllardır yenilemek için çalışıyor.

Son Güncelleme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale kalkışması ülkede tarihe geçecek görüntülerin ortaya çıkmasına da neden oluyor. Saldırıların başladığı 24 Şubat'a damga vuran fotoğraflar arasında en çok dikkat çeken kareler ise Kiev'den geldi. Bazı vatandaşlar özel olarak inşa edilmiş sığınaklarda ve apartmanların bodrumlarında sabahlarken birçok insan da metro istasyonlarına sığındı.

Uyku tulumlarını, battaniyelerini, evcil hayvanlarını ve tüm kaosun içinde kafa dağıtıp ânın ağırlığından uzaklaşmak için bulmacalarını, kitaplarını yanlarında getiren insanlar, aileler, yaşlılar, çocuklar istasyonları tıklım tıklım doldurdu. Kiev'in yanı sıra Ukrayna'nın kuzeydoğu Rusya sınırına yakın Kharkiv'de de insanlar metrolara sığınıyor.

Kiev metrosunda sığınan insanlar. Fotoğraflar: Reuters

Metroya sığınan bir vatandaş “Her şey bir anda oluverdi. Buna hazırlanmamıştık” ifadelerini kullanıyor ve şöyle devam ediyordu:

Kimse bu savaşın başlayacağına ve Kiev'i doğrudan hedef alacaklarına inanmıyordu. Bence çoğu insan hala her şeyin yoluna girebileceğini umuyor. Ben de öyle umuyorum.

DÜNYANIN EN DERİN İSTASYONU!

Kiev'in meşhur metro istasyonu (muhtemelen dünyanın en meşhur birkaç metro istasyonundan biri) Arsenalna'yı özel kılan, mimarisinin yanı sıra dünyanın en derin tren istasyonu olması. 6 Kasım 1960'ta açılan istasyon yerin 105.5 metre altında bulunuyor. Ancak bu tercihin sebebi 'sığınak olarak da kullanılsın' fikri değil.

Kiev metrosu, Avrupa'nın üçüncü en uzun nehri olan Dinyeper'in altına inşa edilmek zorundaydı ve bu yüzden bu kadar derine inmek zorunda kaldılar. Öyle ki yürüyen merdivenlerden metro hattına inmek yaklaşık 5 dakika sürüyor.

Dünyanın en derin metrosu Arsenalna. Fotoğraf: Shutterstock

Arsenalna şehirdeki 5 bin sığınaktan biri. Kiev Belediye Meclisi, saklanmak için kullanılabilecek sığınaklar, korunaklı yapılar ve bodrumların düzenli olarak güncellenen bir haritasını yayınladı.

Bunların bazıları SSCB döneminde Soğuk Savaş sırasında inşa edilmişti. Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği 2014'ten beri hükümet bazıları eskimiş olan bu sığınakları yenilemek için çalışıyorlar.

Belediye Güvenlik Müdürü Roman Tkachuk geçen hafta ABC'ye konuşurken “Sığınaklar gibi koruyucu yapıları sekiz yıldır yenilemek için çalışıyoruz. Savaşın gelebileceği gerçeğine hazırdık” ifadelerini kullanmaktaydı.

Haritada barlar, restoranlar, mağazalar ve hatta striptiz kulüplerinin dahi alt katları yer almakta ve bu “çift kullanımlı” sığınaklar, Kiev'deki yaklaşık 5 bin farklı yerin büyük bir bölümünü oluşturmakta.

'SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİM'

Ancak bu yapılar sadece Kiev'le sınırlı değil. Sığınak işlevi gören mekanlar ülkenin pek çok yerinde var. Bunlardan biri de Kharkiv'de... Şehirde özellikle yurt dışından çalışmaya gelenlerin ve öğrencilerin gittiği mekanın işletmecisi Bogdan ile konuştuk. Bogdan, mekanının kapılarını sığınmak isteyenlere açmış:

“Kapımızı çevremizdeki vatandaşlara ve dostlarımıza açtık. İnsanlara çay dağıtıyoruz, birlikte filmler izliyoruz, yerlerde, koltuklarda uyuyoruz. Bunu bir görev olarak görüyorum ve sonuna kadar sürdüreceğim.”

Bogdan'ın mekanından bir kesit. Mekanda konserler ve karaoke geceleri de düzenleniyor. Müzisyenler dilediklerinde, uygun anda müzik yapabiliyor. Şimdi mekan artık sığınak görevi görüyor.

Şehirdeki durumu da aktaran Bogdan “Kharkiv'i de bombalıyorlar. Ancak yerleşim alanlarını bombalamıyorlar. Henüz! Yine de sanırım Rus füzeleri ABD füzeleri kadar isabetli olmadığından zaman zaman hedeflerini kaçırıp yerleşim alanlarının yakınlarına düşüyor!” ifadelerini kullanıyor.

Sürekli bir internet bağlantısı bulmakta zorlandıklarını aktaran Bogdan, Kiev'dekine benzer görüntülerin Kharkiv'de de görüldüğünü ifade ediyor ve “Herkes sığınaklarda, metrolar burada da tıklım tıklım dolu. Telegram gibi uygulamaları kullanarak iletişim sağlıyoruz” diyor.

'ZELENSKİ'YE HİÇ OY VERMEDİM AMA...'

Bogdan ayrıca Volodimir Zelenskiy hakkında ise “Kendisine hiç oy vermedim ama şu an yapması gerekeni yaptığını ve süreci iyi idare ettiğini düşünüyorum” yorumunu getiriyor. Mekan işletmecisi, Almanya ve İtalya'ya seslenirken şunları söylüyor:

“Rusya'yı SWIFT sisteminden çıkarma fikrini reddediyorlar. Bu hepimiz için çok büyük hayal kırıklığı oldu. Jeopolitik kaygıları anlıyoruz, çıkarlarını düşünüyorlar ancak bu adamın asla durmayacağını fark edemiyorlar mı?”

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber