'Covid kabusu yaşayan aile araştırılmalı!' Genetik yatkınlık mı, yoksa...

Rizeli Genç ailesi pandemi sürecini kabus gibi geçiriyor. Üst üste acı haberler alan ailenin 9 ferdi virüse yenik düştü. Aşıya rağmen peş peşe ölüm haberleriyle çalkalanan ailenin geride kalan üyeleri araştırılmak istiyor. Uzmanlar da araştırmanın şart olduğunu vurgularken ihtimalleri de sıralıyor.

Son Güncelleme:

Rize'nin Güneysu ilçesinde yaşayan Genç ailesi, 15 ayda 9 ferdini koronavirüs nedeniyle yitirdi. Pandemi sürecini endişe içinde geçiren ailenin 25 üyesinin 3 ay evvel aşı olduğu aktarılırken son olarak geçen hafta 36 yaşındaki bir çocuk annesi Şenay Genç Yalçınkaya, üç doz aşılı olmasına rağmen Covid-19 ile olan savaşında yenik düştü.

Kabusları 6 Kasım 2020'de önce Burak Genç ve bir hafta sonra babası Muhammet Genç'in yaşamını yitirmesiyle başlayan ailenin bir diğer ferdi Ali Genç şu çarpıcı ifadeleri kullanıyordu:

“Aşılarımızı olduk, 'Her şey bitti' diye sevinmiştik, sevincimiz kursağımızda kaldı. Ne yapacağız bilemiyorum. Aşılarımız mı bize fayda etmedi? Genlerimizde mi problem var? Başından beri hep söylüyoruz. Genlerimiz araştırılsın.”

'DNA ÖRNEKLERİ ALINMALI'

Şenay Genç Yalçınkaya; babasını, ağabeyini, iki halasını ve 4 kuzenini kaybettikten sonra kendisi de Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

💉Peki Ali Genç'in dediği gibi Genç ailesinin genetiği araştırılmalı mı?

💉Ailenin genetik bir yatkınlığı mı var?

💉Varsa bu durum bize virüse dair ne anlatır?

Tıbbi Genetik Uzmanı Dr. Yaman Sağlam, “Aileden hasta olan herkesin ve ölenlerin genetik yapısını incelemek adına DNA örneklerinin alınması gerekiyor” diyor ve genetik yatkınlık üzerine de “Şu anda teorik olarak böyle bir yatkınlığın onlarda olduğunu tahmin edebiliyoruz” diyen Dr. Sağlam şöyle devam ediyor:

“Ne olduğunu bulmak için araştırma yapılması lazım. Biz farkındayız. Bu kadar kısa zamanda, aynı aileden bu kadar kişinin aynı hastalıktan etkilenmesi ve hayatını kaybetmesi orada bir risk olduğunu düşündürüyor.”

Peki bir dayanıksız gen gibi bir durum öne sürülebilir mi? Dr. Sağlam, 'dayanıksız gen' ifadesini kullanmanın şimdilik doğru olmayacağını belirtiyor ve bağışıklık sistemine “Bazı durumlarda bağışıklık cevabı yetersiz kalabiliyor. Bununla ilgili genetik özellik taşıyanlar da hastalıktan etkileniyor” ifadeleriyle dikkat çekiyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ VURGUSU...

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise bağışıklık sisteminin bu durumdaki muhtemel rolü üzerine şu açıklamada bulunuyor:

“Bazıları vardır ya hani gribi çok ağır geçirir, bazıları da hiç hissetmez... Bunlar bağışıklık sisteminin kişiden kişiye olan varyasyonları. Benzer bir durum olasılıkla bu hastalarda da var.”

İnterferon gama yapımında bir eksiklik veya defekt (kusur) varsa bu bireylerde Covid-19 daha ağır geçiyor ve hatta ölüme neden olabiliyor” diye ekleyen Prof. Dr. Ertuğrul, “Çünkü o bağışıklık sisteminin dengeleyici bazı unsurlarında bir takım defektler oluşuyor” diye konuşuyor.

Prof. Ertuğrul bu ihtimallerden yola çıkarak ailenin kapsamlı olarak araştırılması gerektiğinin altını çizerken “Kapalı toplumlarda birbirleriyle evlenen bireylerin kalıtımsal birtakım hastalıklara yaktınlıkları daha fazladır. Nasıl bir aile yapıları var? Akraba evliliği görülmüş mü? Genetik geçişi sağlayacak ve baskın hale getirilecek bir durum olabilir” ifadelerini de ekliyor.

Peki aşılar? Prof. Dr. Ertuğrul burada da bağışıklık sistem yetersizliğine vurgu yapıyor ve “Aşı bağışıklık sistemini uyaran bir uyarıcı. Bağışıklık sistem yetersizliği olanlarda aşı bile yapsanız yeterli uyarı, aktivasyon olmadığı için bu kişilerde hastalık ağır geçebiliyor” diyor.

'ALIŞIK OLDUĞUMUZ BİR DURUM DEĞİL'

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy ise “Alışık olduğumuz bir durum değil” diye konuşurken aşılar konusuna şu yorumu getiriyor:

“Covid aşısı herkeste yüzde yüz koruyculuk sağlamıyor. Ama bunun sebebi genetik yatkınlık mıdır, değil midir bugüne kadar açıklayan bir çalışma olmadı. Bu ailedeki ölümler bir genetik yatkınlık kuşkusu uyandırıyor.

Bununla birlikte “Aile içinde genetik yatkınlık var da acaba aşı bu yüzden mi işe yaramıyor?” diye Prof. Dr. Eraksoy, ailenin araştırılması gerektiğini ifade ediyor ve aşı olanların da hastalığa yakalanabileceğinin altını çizerken aşının bu aile üzerinde neden koruyuculuk sağlamadığı yönündeki kuşkulu durumun araştırma ile ortaya çıkabileceğini aktarıyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber