Bu haberleri okudunuz mu? Rusya, İran, faiz, stalk, istifçilik, coğrafi işaret...

Haberglobal.com.tr'de her hafta sizler için dosyalar, derlemeler ve uzman görüşleri içeren derinlikli içerikler hazırlıyoruz. İşte bu hafta hazırladığımız Türkiye'den ve dünyadan yoğun gündemi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak içerikler...

Son Güncelleme:

Koskoca İstanbul'un neyi meşhur? | Kağıt üzerinde sadece üç ürünü...

Türkiye'de coğrafi işaretli ürünlere sahip şehirler arasında İstanbul ihmal edilmiş durumda... Binlerce yıllık geçmişe sahip İstanbul'un Türk Patent Kurumu'nda sadece üç ürünü coğrafi tescilli. İstanbul nasıl bu kadar geride kaldı? Coğrafi işareti olmayan ancak İstanbul'a has hangi ürünler var?

6 ayda 45 siyasetçi öldü, kadınlar öfkeli... Brezilya'nın geleceği nereye gidiyor?

Brezilya'da seçimlere sayılı günler kaldı. Anketler mevcut Başkan Bolsonaro'nun seçimleri kaybedeceğini söylüyor. Görevde olduğu süre boyunca eski ABD Başkanı Trump ile benzetilen Bolsonaro'nun yenilgiyi kabul edip etmeyeceği tartışmaları gündemde. Bolsonaro'ya kadın seçmenin desteği de azalıyor.

Oyun tarihinin en büyük sızıntısı! | GTA 6 skandalı nasıl yaşandı?

Dünyada en fazla satan ikinci video oyunu olan GTA 5'in devam serisi GTA 6'nın 1 saatlik oynanış videosu sızdırıldı. Video oyunları tarihinin en büyük skandalı olarak kabul edilen olayı patlatan hacker anlaşma yapmaya çalışıyor. İşte çıkışı yılan hikayesine dönen yapımın hikayesi...

Sağlıkta şiddet yine gündemde: Bu insanlar nasıl dışarıda?

Esenyurt Devlet Hastanesi'nde güvenlik görevlisinin iki hasta tarafından bıçaklanarak öldürülmesi sağlıkta şiddeti yine gündeme getirdi. Şüphelilerin toplam 38 suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Peki beyaz şiddet neden önlenemiyor? Bu kadar suç kaydına rağmen ikili dışarda nasıl rahat gezebiliyor?

Fenerbahçe’nin tek rakibi PSG ve Manchester City

Teknik direktör Jorge Jesus yönetiminde bu sezon Süper Lig’de 6 maça çıkan Fenerbahçe, hücum gücüyle Avrupa’nın birçok dev takımını geride bıraktı. Çıktığı 6 müsabakada 20 gol atan sarı-lacivertliler tarihinin en golcü ilk 6 haftasını geçirdi...

Sanatçı olmaya zam geldi

Kullandığı malzemelerin çoğu ithal olan sanatçılar, dolar ve euro kurlarının artmasıyla malzeme temini sıkıntısı çekmeye başladılar. Büyük bir resim tuvalinin fiyatı 500 liradan başlarken, seramik için kullanılan 25 kilo kilin fiyatı 200 lira oldu. Baskı için kullanılan mürekkepler ise 300 TL.

Koalisyonlar ülkesi İtalya yeniden sandık başına! İlk kadın başbakan yolda... Berlusconi yeniden sahnede... Aşırı sağ büyüyor!

Yıllardır koalisyonlar ile yönetilen İtalya pazar günü sandığa gidiyor. Aşırı sağın güçlendiği ülkede Giorgia Meloni'nin yeni başbakan olması bekleniyor. Berlusconi yeniden siyaset sahnesine çıkarken seçim ekonomi ve göçmenler gündeminin gölgesinde düzenlenecek.

Mavi ışık mutluluğa engel mi? 'Önemli biyolojik etkiler...'

Mavi ışık yayan LED'lerin kullanımı her gün artıyor. Fakat araştırmalar, artık her yerde gördüğümüz mavi ışığın melatonin salgılanmasını etkilediğini, bunun da başta uykusuzluk olmak üzere bazı sorunlara yol açtığını öne sürüyor. Peki gerçekten LED bizi mutsuz eder mi?

Londra’dan mektuplar-3 | II. Elizabeth’ten sonra İngiltere’yi ne bekliyor?

Kraliçe II. Elizabeth anayasal monarşinin sınırlarını bilen, siyasi meseleler konusunda düşünceleri bir yana duygularını bile açık etmeyen bir hükümdardı. Yerine geçen III. Charles ise sınırları zorlamaya hazır "aktivist bir kral" olabileceği sinyalini veriyor. Bu monarşinin sonu mu olacak?

Milyarlık Hindistan, FIFA'dan neden kovuldu? 12 günlük kaos!

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan yaklaşık 1.4 milyar nüfuslu Hindistan'ın FIFA üyeliği 15 Ağustos'ta askıya alındı. FIFA'nın Hindistan'a rest çekmesi ülkede 12 günlük bir kaosa sebep olurken 27 Ağustos'ta ceza kalktı. Şok etkisi yaratan kararın ardında ise skandallar yatmakta...

5 SORU 5 CEVAP | Rusya’nın kısmi seferberlik kararından ne anlamalıyız?

24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal eden Rusya, bugün kısmi seferberlik ilan etti. Peki savaşın 210. gününde alınan bu karar ne anlama geliyor? Seferberlik ile kısmı seferberlik arasındaki fark nedir? Söz konusu adım sahada dengeleri değiştirir mi?

Birisi fotoğrafınızı paldır küldür Instagram'a koyarsa ne yaparsınız? 'Açık rızanız varmış gibi...'

Her gün milyonlarca fotoğrafın paylaşıldığı sosyal medyada insanlar, arkadaşlarını, sevdiklerini bazen izinsiz de paylaşabiliyor. Zaman zaman basit bir "Fotoğrafı kaldırabilir misin?" sorusuyla çözülebilen bu durum, bazen yargıya da taşınıyor. Peki hukuk ve nezaket kuralları bu duruma nasıl bakıyor?

'Grubu dinlemiyor ama tişörtünü giyiyor...' Rock tişörtleri neden moda oldu?

Eski rock gruplarının tişörtleri, bu grupları hiç dinlememiş genç kuşaklar arasında bile moda oldu. Bu gençlere sevdiği yıldız isimler ya da izledikleri filmler ilham veriyor. Tişört satıcıları son günlerde 'Stranger Things' dizisi nedeniyle Metallica tişörtlerinin satıldığını ifade ediyorlar.

7. haftanın ardından… | Verilen sözlerden sadece biri tutulabilecek!

Bu sezon 'dört büyükler' taraftarlarına tanımlarındaki gibi büyük sözler verdi. Ama küçük bir detay var, sadece bir tanesi şampiyon olacak.

Okyanus canlılarının başlıca düşmanı: Deniz gürültüsü

Deniz taşımacılığı, askeri sonarlar, sismik petrol ve gaz aramaları, deniz canlıları için gürültü kirliliğine neden oluyor. Deniz canlılarında sürekli sese maruz kalmanın stres, işitme kaybı, ve beslenme kesilmesi gibi sorunlara yol açabilirken bazı deniz memelilerinin de karaya oturduğu görülüyor.

Protestolarla çalkalanan bir ülke: İran

İran'da halk yıllardır sokaklarda protesto gösterileri düzenliyor. Bazen suya erişememek, bazen yaptırımlar sonucu iflasa yaklaşan bir ekonominin durumu, bazen de kadınların özgürlük arayışı meydanları dolduruyor.

Filenin Sultanları dünya sahnesinde! Bilmeniz gereken her şey...

Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı, Hollanda ve Polonya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Şampiyonası'nda sahaya çıkıyor. B Grubu'nda mücadele edecek olan Filenin Sultanları, ilk maçta Tayland'la bir araya gelecek. İşte dev turnuva öncesi bilmeniz gereken her şey.

Bunlar da 21'inci yüzyılın sultanları

Avrupa'da bir zamanlar pek çok ülkede hanedan aileleri hüküm sürüyordu. Kıtada şu an 12 ülke monarşiyi muhafaza ediyor. Bir dönem Avrupa'yı yöneten kraliyet ailelerinin şimdiki varislerinden kimi politikacı, kimi TV yapımcısı. Aralarında suç işleyip hapse giren de var!

ABD, Balkanlar'da ne planlıyor? 'Biden söylemişti...'

Yunan basını, ABD'nin Dedeağaç Limanı'nı büyütmeyi planladığını öne sürdü. Ancak bu gelişmelerin ABD'nin Balkanlar planı çerçevesinde yaşandığı fikri de öne sürülüyor. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? Başkan Joe Biden'ın verdiği sinyaller doğrultusunda ABD'nin asıl planı ne?

Herkesin aklında o soru: Stalk nerede başlar, nerede suç olur?

Sosyal medyadan gizlice izlemek olarak tanımlanan 'stalk', özellikle son yıllarda çok sık duyduğumuz bir kelime. Fakat neyin stalk ya da ısrarlı takip olduğuna dair herkes farklı bir yoruma sahip. Peki yasa bu konuda ne diyor? Stalk nerede suç olmaya başlıyor?

5 Soru-5 Cevap: İran'da tam olarak ne oluyor?

İran'dan günlerdir protesto haberleri geliyor. Halk, örtünme kurallarına aykırı geldiği gerekçesiyle gözaltına alınan ve yaşamını yitiren Mahsa Amini için sokakta. Peki olaylarda şu ana kadar neler yaşandı? Yönetim protestoları nasıl karşılıyor?

Süper Perşembe... Faiz artıran artırana... Türkiye'nin politikası neden farklı?

Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz kararından sonra neredeyse bütün büyük ekonomiler faiz silahına sarıldı. İngiltere Merkez Bankası üst üste yedinci artışını yaptı, Norveç'ten Güney Afrika'ya kadar herkes faizleri artırdı. Piyasa bu olaya 'Süper Perşembe' adını verdi. Peki Türkiye neden ayrıştı?

Futbol tarihinin en ünlü aşk üçgeninin arka planı!

Maxi Lopez, Wanda Nara ve Mauro Icardi... Futbol dünyasının en çok konuşulan aşk üçgeninin aktörleriydiler. Hikayenin son perdesinde Nara, menajerliğini de yaptığı eşi Icardi'yle ayrıldığını açıkladı, akıllara hemen Nara'nın eski eşi Maxi Lopez geldi. İşte unutulmaz hikayenin perde arkası...

Kuzey İrlanda'da tarihi değişim! Çanlar 'birleşme' için mi çalıyor?..

Kuzey İrlanda tarihinde ilk kez Katolik nüfusun sayısı Protestanları geride bıraktı. 1921'den beri ilk kez görülen durum, bir süredir siyasi ve uluslararası krizlerin bir parçası olan bölgede çeyrek asırdır halı altına süpürülen "birleşme" sorularının da yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

'İstifçilik' (dispozofobi) bir hastalık mı yoksa nostalji hissi mi? 'Erkekler bedava ve değersizi saklıyor...'

Bazı insanlar, normalde yıllar önce çöpte olması gereken akla gelebilecek her türlü eşyayı saklıyor. Hatta dışarıda gördükleri her şeyi evlerine dolduranlar da var. Buna halk arasında 'istifçilik' deniyor. Peki işimize yaramayan eşyayı neden evimizde tutarız? Bu bir hastalık belirtisi mi?

Hangi saatte nerede olduğunu biliyorlar! Evlerine giriyorlar...

Avrupa'nın milyonluk ayakları olan süper star futbolcular hırsızların açık hedefi halinde. Frank Lampard'ın evi üç kez soyulurken, tehlikeli durumlar için evlerine panik odası bile yaptıranlar var.

Mark Zuckerberg'ün serveti neden eriyor? Meta ve reels...

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın patronu Mark Zuckerberg tarihte eşine ender rastlanır bir servet erimesi ile karşı karşıya. Son bir yılda 70 milyar dolardan fazla parasını kaybeden 38 yaşındaki iş insanı kendisi ve firması için bir çıkış yolu arıyor.

Fransız Ordusu ne durumda? 'AB'nin en iyisi ama...'

AB'nin en iyi ordusu olarak gösterilen Fransa'nın konvansiyonel bir savaşta ne yapabileceği soru işaretleri taşıyor. Son teknoloji silahlara karşın uzmanlar, olası bir savaşta Fransa'nın kendini savunamayacağı görüşünde.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber