Milyarlık Hindistan, FIFA'dan neden kovuldu? 12 günlük kaos!

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan yaklaşık 1.4 milyar nüfuslu Hindistan'ın FIFA üyeliği 15 Ağustos'ta askıya alındı. FIFA'nın Hindistan'a rest çekmesi ülkede 12 günlük bir kaosa sebep olurken 27 Ağustos'ta ceza kalktı. Şok etkisi yaratan kararın ardında ise skandallar yatmakta...

Son Güncelleme:

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olmasına rağmen Hindistan, tarihinde hiç Dünya Kupası sahnesinde boy gösteremedi. Hatta Hindistan, Asya'daki diğer ülkelere karşı kayda değer sonuçlar da elde edebilmiş değil. Ancak FIFA'nın Hindistan'ı uluslararası futboldan men ettiği 12 günün arkasında, sadece ülkenin futboldaki sıradışı başarısızlığı yatmıyordu...

Tam 12 gün süren kaosa neden olan karar, AIFF'in (Hindistan Futbol Federasyonu) yapısı, kararları, karıştığı skandallar ve ihlal ettiği kurallarla ilgili...

Bunlar içinde en başa yazılacak sebep AIFF'in yeni yönetimini belirleyecek seçimin 18 ay boyunca yapılamaması ve bunun üzerine Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin federasyonu görevden alıp futbolun başına 3 kişilik bir komite getirmesi oldu. FIFA yaptığı açıklamada seçimlerin yapılıp yeni yönetimin bütün yetkileri söz konusu komiteden devralmasıyla ilişkilerin normale döneceğini açıklamıştı.

KOMİTENİN PLANLARINA FIFA RESTİ

FIFA tüzüğü üye federasyonların ülkelerindeki yasal ve siyasi müdahalelerden arınmış olmasını gerektiriyor.

Hindistan Yüksek Mahkemesi mayıs ayında AIFF yönetimini görevden alırken futbolu yönetmesi için 3 kişilik bir komite oluşturmuştu. Bu komitenin başlıca görevi ise seçimleri 15 Eylül'e kadar organize etmekti. FIFA takvimdeki aksaklıkların yanında, komitenin lig sistemini değiştirme planı ve yönetimde eski futbolcuların oranının yüzde 50'den yüzde 25'e indirilmesi planı gibi futbolun yapısını değiştirmeyi hedefleyen çalışmaları nedeniyle 15 Ağustos'ta Hindistan'ın üyeliğini askıya aldı.

Kararla ülkede yer yerinden oynadı zira bu, Hindistan'ın Ekim 2022'de başlayacak olan 2022 FIFA U17 Kadınlar Dünya Kupası'nın ev sahipliğini de kaybetmesi anlamına geliyordu. Siyasetin de devreye girmesiyle 22 Ağustos'ta komite lağvedildi. FIFA da askıya alma kararını 27 Ağustos'ta kaldırırken 12 günlük kaos sonrasında sular da duruldu.

Altyapı sorunu ve tesis yetersizliği Hindistan futbolunun en temel saha içi sorunu olarak öne çıkıyor. Fotoğraf: Shutterstock

AIFF Genel Sekreteri Sunando Dhar, cezanın kaldırılmasının ardından “Hindistan futbolunun en karanlık saati nihayet geride kaldı. 15 Ağustos'ta AIFF'e bir tokat atan bu ceza FIFA tarafından kaldırıldı” diyordu.

Seçimde ise iki aday boy gösterdi. Hindistan'ın en popüler sporu olan kriketin başındaki Sourav Ganguly'nin “doğru isim” olarak işaret ettiği Bhaichung Bhutia ile Başbakan Narendra Modi'nin partisi BJP'ye üye eski kaleci Kalyan Chaubey yarıştı. Ülke basınında ve futbol kamuoyunda tahmin edilen üzere, iktidara yakın Chaubey, 2 Eylül'de yapılan seçimi 33'e 1 oyla kazandı.

Hem FIFA hem de AFC, Hindistan'daki gidişatı yakından takip edeceğini duyurdu.

SPOR YASASI 'KÖTÜ YÖNETİMİ' YASAKLADI!

Sorunun bir kısmı 2011'de çıkan ve “Spor Yasası” (The Sports Code) olarak da bilinen bir yasaya dayanıyor. Yasa, Hindistan genelindeki spor federasyonlarının “zayıf ve kötü” yönetimlerden ve yolsuzluk iddialarından arındırılmasını öngörüyordu.

Futbolda olduğu gibi yine 2022'de Hindistan Yüksek Mahkemesi, hokeyin başına da bir komite atamıştı. Aynı kaderi masa tenisi de paylaştı. Mayıs 2022'de mahkeme, Milliyetçi Kongre Partisi'nde siyaset de yapan AIFF Başkanı Praful Patel ve yönetimini koltuğundan indirdi.

65 yaşındaki politikacı Aralık 2020'de maksimum üç dönem kuralı çerçevesinde üçüncü dönemini doldursa da koltuğunu terk etmedi. Patel, istediği bazı yapısal kararları hayata geçirmek için görevini sürdürmek istediğini ifade ediyordu.

Bu yönetimsel krizin yanında başka krizler de yaşanmaktaydı. Ki bu krizlerin büyük çoğunluğu da hala devam ediyor. Örneği saha ve tesis bulmak ülkede hala çok büyük bir sorun.

PEŞ PEŞE SKANDALLAR...

Aynı zamanda 2022 Kadınlar Asya Kupası öncesinde ev sahibi Hindistan takımında, Covid kurallarının ihlal edildiği ortaya çıkınca takım, evindeki kupaya katılamadı. Bir başka skandal ise AIFF'in takıma motivasyon sağlaması için bir astroloji firmasına üç seans başvurduğu ve 17 bin 500 pound ödediğinin ortaya çıkmasıyla yaşandı.

Daha da ötesi var... Hiçbir skandal, Hindistan U17 Kadın Milli Takımı'nda yaşanan cinsel taciz skandalı kadar çarpıcı ve şoke edici değil. Takımın bir antrenörünün -kendisi suçlamaları inkar ediyor- söz konusu sebepten kovulması büyük yankı uyandırdı.

Tüm bunların yanında elbette sportif başarısızlıklar da sporun ülkedeki imajını yerle bir ediyor. FIFA sıralamasında 104. sırada yer alan Hindistan, 103. Yeni Zelanda ve 105. Madagaskar'ın arasında yer alıyor. Bu görece futbola uzak iki ülkenin toplam nüfusunun 33 milyon olduğuna dikkat çekmek gerek.

*Tifo Football, The Athletic, DT Next, The Times of India

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber