2. Trump dönemi nasıl olacak?

donald trump ABD Amerika Birleşik Devletleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Dünya haberleri Çin Rusya Ekonomi haberleri ÖZEL HABERLER
2. Trump dönemi nasıl olacak?

ABD başkan adaylarından Donald Trump'ın, başkanlık koltuğuna oturmasına kesin gözüyle bakılıyor. 2. Trump döneminin kodlarını haberglobal.com.tr'ye anlatan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni'ye göre Trump, "Yeni Yalnızcılık" politikasını hayata geçirerek, ticareti savaşa yönelecek.

ABD seçimleri öncesinde başkan adaylardan Donald Trump'a yönelik suikastın yankıları sürüyor. ABD'deki anket ve kamuoyu yoklamalarına göre Trump'ın yarışı açık ara önde tamamlaması beklenirken, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof.Dr. Hasan Köni, olası ikinci Trump döneminin kodlarını 'haberglobal.com.tr'ye anlattı. ABD başkan adayı Donald Trump'ın Evanjelist olmasına rağmen, işadamı mantığıyla hareket ettiğini belirten Prof. Dr. Köni, "Ancak, İsrail lobisine taviz üstüne, taviz veriyor. Trump, ABD’yi kurtarmak için ekonomik anlaşmaları yeniden gözden geçirip, ‘Yeni Yalnızcılık’ politikası izlemek istiyor. Yeni Yalnızcılık politikasının dayanak noktası ise askeri masrafları kısarak, ticaret sahalarında mücadele vermek" dedi.

2. Trump dönemi nasıl olacak? - Resim : 1
Prof. Dr. Köni; ""Çin enerjiye muhtaç bir ülke. Bu nedenle İran'dan, Rusya'dan Ortadoğu'dan, Afrika'dan enerji ve hammadde alıyor. Çin'in imalat sanayindeki hakimiyeti ABD yönetimini kızdırıyor. Trump, meselelere ekonomi pencereden bakıyor."

*Trump nasıl bir politika izler?

"Trump, Çin’in gelişmesinde ABD’nin küreselleşme yanlısı politikalarının etkisi olduğunu biliyor. Çinliler, kapitalizmi ABD'den öğrenip, eski tarz statükocu sosyalist teorilerinden vazgeçti. Dahası ABD’nin pazar hakimiyetini sekteye uğratıyorlar. Kaldı ki, ABD, küreselleşmenin kendisine yaramadığını görmüş durumda. Ayrıca 10 bin kilometre mesafeye, 1 saatte 100 bin asker yığabilme kapasitesine sahip bir ülke. Çin ve Rusya henüz bu seviyede değil. ABD yeni dönemde uzay sistemleri ve uzay stratejilerine kaynak yaratmak istiyor. Trump'ın 'Yalnızcılık' politikası bu nedenle, yeni dönemin konsepti olacak."

*Ekonomik daralma yeni çatışmaya yol açar mı? 

"Global çatışma riski her zaman var. Çin belli bir güce eriştiğinde açık denizlerde ABD ile sıcak çatışmaya girişebilir. Rusya, ABD'nin yüksek hedef vurma kapasitesine sahip hassas silahlarına karşı koyamaz. Rusya, ABD ile girişeceği sıcak çatışmada hiç tereddüt etmeden nükleer silah kullanır. Bu savaş insanlığın sonu olur."

*Trump için İsrail'in varlığı neyi ifade ediyor?

"ABD varlığını sürdürdüğü sürece İsrail de varlığını sürecektir. Aslında Ruslar da İsrail’in varlığından rahatsız değil 2 milyona yakın Rus Yahudisi İsrail’e göç etti. ABD, İsrail’de 2 devletli çözümü destekliyor. Ancak Trump buna karşı gibi duruyor. ABD, bazı Arap ülkelerine yerleştirdiği füze sistemlerini Doğu Avrupa ülkelerine yerleştirmeye başladı. ABD için yeni düşman, Rusya ve Şangay 5'lisi. Ancak Trump, Rusya ve Çin ile ılımlı siyasetten yana."

*Trump seçilirse İran'a askeri müdahale riski olur mu?

"İran, Asya jeopolitiğinde yeralıyor. Trump'ın öyle bir stratejiye yöneleceğini düşünmüyorum. Ortadoğu’daki çatışma tamamen İsrail’in varlığı ve güvenliği ile alakalı. Gelecek dönemde yeni çatışma bölgesi Doğu Avrupa, İskandinav hattı üzerinden İngiltere-ABD bloğu ile Rusya-Çin ittifakı arasında olur."

2. Trump dönemi nasıl olacak? - Resim : 2
Prof. Dr. Köni; "Çatışma riski Arktik bölgeye kayabilir. Yeni kaynaklar bu bölgede. Trump, ekonomik alanlara yönelecektir."

*ABD-Çin çekişmesi çatışmaya dönüşür mü?

"Küresel ısınmaya bağlı Kuzey Kutbu'ndaki buzulların erimesiyle yeni bir ticaret yolu meydana geldi. Bering Boğazı'nın kuzeyinden başlayan bu hat, Rusya'nın kuzey sahillerinden İskandinav ülkeleri ve Danimarka'ya kadar uzanıyor Rusya, Arktik Bölge'de 12, 13 yeni petrol ve doğalgaz kaynakları buldu. Kanada'nın kuzeyindeki buzulların erimesiyle Kaliforniya'dan kalkan gemiler, Kuzey Kutuplar bölgesi üzerinden Japonya'ya kadar gidebiliyor." 

*Trump seçilirse, Küreselciler darbe yapar mı? 

"ABD'nin en önemli özelliği kuvvetler ayrılığı ve denetim mekanizmasındaki disiplinden kaynaklanıyor. Bu yapı yıkılmadığı için askeri veya sivil darbe olması imkansız. ABD'nin kurumlar arası kontrol mekanizmaları saat gibi işlemeye devam ediyor. Ancak hemen belirtmek isterim ki, Trump gibi hırsı gözünü kör eden başka bir siyasetçi görmedim."

[email protected] 

 

Kaynak: Web Özel