Evlerde huzur kalmadı! tıkladıkça yuvalar yıkılıyor
Artan sosyal medya kullanımı ve paylaşımlar, çiftlerin arasını bozuyor. Ayrılıkların en büyük nedeni ise kıskançlık krizleri. Partnerinin sosyal medya hesabını yönetmek isteyenler kavgaya davetiye çıkartırken, uzmanlar, sağlıklı bir ilişki için sosyal medyanın kısıtlı kullanılması gerektiğini söylüyor. Öte yandan Türkiye'de sosyal medyada geçirilen zaman ve kullanıcı sayısındaki artış ise dijital bağımlılığın geldiği noktaya ışık tutuyor.
Sosyal medya bağımlılığı, çiftler arasındaki iletişimi olumsuz yönde etkilerken, ayrılıkları da tetikliyor. Öyle ki, sosyal medyada yapılan paylaşım ve geçirilen sürenin artması ilişkilerde güvensizlik algısına yol açarken, adeta çiftlerin dengesini bozuyor. Sosyal medya kullanımına bağlı son araştırmalar da yaşanan soruna ışık tutuyor. Öyle ki, Türkiye'deki internet ve sosyal medya kullanım süresi ise tüm rakamlarda dünya ortalamalarının önünde bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre Türk kullanıcıların sosyal medyada geçirdikleri süre 2 saat 44 dakikayı geçiyor. Ülke genelinde 34 milyon kişi Facebook kullanırken, X kullananların sayısı 20 milyonu geçiyor. Türkiye ayrıca dünya genelinde 57 milyon 100 bin kullanıcı ile en çok İnstagram kullanan 5. ülke durumunda Ortaya çıkan tablo ve etkilerini değerlendiren Psikolog Özge Öztaşçı ise "Sağlıklı bir çiftin sosyal medya kullanımı, bireylerin birbirlerine karşı açık, dürüst ve saygılı bir tavır sergilemeleriyle mümkün olur. Sosyal medya, ilişkiyi güçlendiren bir araç olarak kullanılmalı, çiftler arasındaki özel anlar ve paylaşımlar ön planda tutulmalı" diyor.
KAVGALARIN SEBEBİ
Çiftler arasındaki kavgaların nedenlerinden birinin de partnerlerden birinin artan takipçi sayısından kaynaklandığını sözlerine ekleyen Öztaşçı, "Bu durum tek başına bir güven sorunu yaratmamalı. Takipçi sayısının artması partnerlerden birini rahatsız ediyor veya güvensizlik hissetmesine neden oluyorsa, çiftlerin bu durumu konuşarak çözmesi önemli. Bir diğer anlaşmazlık nedeni de şifre talepleri. İlişkilerde sağlıklı sınırlar ve kişisel alanların korunması önemli. Şifre istemek veya sevgilisinin sosyal medya hesaplarındaki faaliyetlerini kısıtlamak, partnerler arasında baskı yaratabilir ve zamanla ilişkiye zarar verir" diye konuştu.
ÇALINAN ZAMAN
Uzman Psikolog Evlilik Terapisti Kemal Özcan ise çiftlerden birinin sosyal medyada fazla zaman geçirmesinin iletişim sorunları, kıskançlık ve güvensiz yaratabileceğine dikkat çekiyor. Çiftlerin, birbirlerinin rahatsız olacağı şeyleri paylaşmamaya özen göstermeleri ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri gerektiğinin sözlerine ekleyen Özcan, şu uyarıları sıralıyor: "Bir diğer durum ise ilişkiden çalınan zaman oluyor. Benim gördüğüm aynı odada aynı koltuklarda otururken bile farklı dünyalarda olan insanlar var. Herkesin kendi sosyal medyasına takılması ve diğer eşi ile bağlantı kuramaması büyük bir sorun. Çiftlerin birbirlerine bilgi verme ve bilgi isteme hakkı var ve bu hakkı sağlıklı bir şekilde kullanmaları gerekiyor"
SOMUT ŞÜPHE ŞART
Çiftlerden birinin şifre ve konum taleplerini nasıl karşıladığını sorduğumuz Özcan ayrıca, "Somut bir şüphe lazım, bunları istemeyi haklı kılacak gerekçeler şart. Bu talepler sağlıklı değil ancak bundan rahatsız olan tarafın da şüphe uyandıracak şeylerden kaçınması gerekiyor, bu bir baskıya dönüşmemeli" cevabını veriyor.
FOTOĞRAF DETAYI
Öte yandan sosyal medyada fotoğraf paylaşılması da çiftler arasındaki diğer meselelerden biri. Özcan, fotoğraf paylaşmanın kimisi için ilişkinin deklare edilmesi anlamına geldiğini kimisi için de mahremiyet ihlali anlamına geldiğini belirterek, tarafların bunun kararını ortak vermeleri gerektiğini aktarıyor.
Kaynak: Web Özel