Dünya buna hazır mı? Afrika'dan 32 milyon göçmen!
Groundswell Batı Afrika Raporu iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli önlemler alınmazsa 2050 yılına kadar 32 milyon Afrikalının kıtadan göç etmek zorunda kalacağını duyurdu. Raporda göçün en temel sebebinin su kıtlığı olacağı vurgulandı.
Avrupa bir türlü önlenemeyen düzensiz göçün hedefi olurken, yayınlanan yeni bir rapor, Batı Afrika'da yaşayan 30 milyondan fazla insanın iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalabileceğini duyurdu. Groundswell Batı Afrika Raporu, iklim değişikliği nedeniyle kıtayı etkileyen deniz seviyelerinin yükselmesi ve diğer aşırı hava olayları nedeniyle Afrika'da milyonlarca hayatın nasıl etkileneceğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Raporda, iklim değişikliğiyle mücadele için yeterli önlem alınmazsa 2050 yılına kadar yaklaşık 32 milyon insanın başta kıtanın diğer bölgeleri olmak üzere dünyanın farklı noktalarına taşınmak zorunda kalabileceği belirtildi.
2030'DA GÖÇ HIZLANIR
Göçün hız kazanacağı tarihin ise 2030 yılı olacağı vurgulandı. Sahra Altı Afrika, küresel olarak karbon emisyonlarına en az katkıda bulunan bölge olmasına rağmen, kıtada yaşayan insanlar kirliliğe neden olan eylemlerin yükünü çekiyor. Rapor, en ileri sonuçların 10 ila 30 yıl sonra gerçekleşeceğini öngörse de; iklim değişikliğinin etkileri kıtaya çoktan ulaştı. Sıcaklıklar bazı bölgelerde dünya ortalamasından 1,5 kat daha hızlı artıyor.
ULUSLARARASI YARDIM
Rapora göre su kıtlığı, ürün verimliliğini etkilemeye ve insanların çiftçilik için yeni alanlar aramasına neden olmaya başladı. Kuraklık ve arazinin erozyonu, tarımda çalışanların geçim kaynaklarını ve genel olarak nüfusu tehlikeye atıyor. Senegal ve Nijerya kıyılarındaki şehirler, deniz seviyesinde artışlarla karşı karşıya kalıyor. Bu durumun bölgenin merkezi şehirlerini büyük ölçüde etkileyeceği belirtiliyor. Raporda uluslararası yardım çağrısında bulunularak, "Küresel emisyonları azaltmak; yeşil, kapsayıcı ve dayanıklı kalkınmayı desteklemek için acil ve ortak bir eylem, Batı Afrika'daki iklim göçünün ölçeğini yüzde 60'a kadar azaltabilir" deniliyor.
50 MİLYAR DOLAR GEREKİYOR
Dünya Bankası'nın son "Afrika'nın Nabzı" raporuna göre, Sahra Altı Afrika'nın önümüzdeki 10 yıl boyunca karşı karşıya olduğu sorunlara karşı gerekli iklim adaptasyonunu sağlayabilmesi için yılda yaklaşık 30 ila 50 milyar dolara ihtiyacı olacak. Raporun, gezegenimizin sera gazı seviyeleriyle ilgili en yürek burkan haberler arasında yer aldığı belirtilirken Birleşmiş Milletler'in (BM) hava durumu ajansı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) da, pazartesi günü yayınladığı yıllık raporunda, dünyanın atmosferindeki sera gazı seviyelerinin 2020 yılında rekor seviyeye ulaştığını bildirdi.
10 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİ
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün raporuna göre, pandemi nedeniyle uygulanan kısıtlamaların başlangıcında yaşanan küçük bir durgunluğa rağmen, karbondioksit seviyeleri 2020'de milyonda 413,2 parçacıkla zirveye ulaşarak son 10 yılın yıllık ortalamasından çok daha hızlı arttı. Kuruma göre, küresel ısınmaya en fazla katkıda bulunan hava olaylarına neden olan gazlardan karbondioksit, metan ve azot oksit konsantrasyonları, insanların Dünya'nın doğal dengesini bozmaya başladığı 1750 öncesi miktarların çok üzerinde. Nitekim raporda Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, ısıyı hapseden gazların artış hızının, 2015 Paris İklim Anlaşması'nda kararlaştırılan standart olan 1,5 santigrat derecenin (2,7 F) çok üzerinde sıcaklık artışlarına yol açacağı konusunda uyardı.
[email protected]
Kaynak: Web Özel