İstanbul nasıl serinliyor? Mega kentin sadece yüzde 23'ü klimalı
İstanbul Planlama Ajansı'nın "İklim Krizini Dezavantajlı Gruplar Üzerinden Okumak" raporu yayımlandı. Kavurucu sıcaklarda mega kentin sadece yüzde 23'ünün klima kullandığı ortaya çıkarken, İstanbul'da yaşayanların yüzde 42'sinin evinde vantilatör bile olmadığı açıklandı.
İstanbul Planlama Ajansı, Türkiye genelinde ve özellikle de İstanbul’da dezavantajlı grupların aşırı iklim olaylarındaki durumunu değerlendirdiği raporunu yayımladı. "İklim Krizini Dezavantajlı Gruplar Üzerinden Okumak" başlıklı raporda, şehir sakinlerinin kavurucu sıcaklarda nasıl serinlediği ile ilgili veriler özellikle dikkat çekti. İstanbulluların iklim krizine yönelik önlemlere aktif katılımının da ölçüldüğü raporda katılımcıların yüzde 91’i son 10 yıldır yaz aylarının daha sıcak geçtiğini belirtirken, yüzde 87,3’ü son zamanlarda gerçekleşen aşırı sıcaklar ile sıcak hava dalgaları, seller ve kuraklık gibi olaylarda iklim krizinin etkisinin olduğunu söyledi.
YÜZDE 42,2 YANIYOR
Araştırmaya katılanların yüzde 57,8’i evlerinde, soğutmak amaçlı elektronik eşya kullandığını, yüzde 42,2’si ise soğutma amaçlı elektronik eşya kullanılmadığını dile getirdi. Katılımcıların yüzde 23,7’sinde sadece klima, yüzde 27,5’inde sadece vantilatör, yüzde 6,6’sında ise ikisi eşyanın olduğunu belirtti. Katılımcıların son iki ayda ortalama elektrik faturasının 633 TL olduğu, evinde soğutucu elektronik eşya bulunmayan hanelerde ise bu miktarın ortalama 545,9 TL'ye ulaştığı, elektronik eşya bulunan hanelerdeki rakamın ise 698,3 TL olduğu kaydedildi.
ACİL DURUM
Raporda bu tabloya karşı alınması gereken önlemler şöyle ifade edildi: "Bu verilerden yola çıkarak, iklim krizinin etkilerinin İstanbulluları etkilemeye başladığını söylemek yanlış olmayacaktır. İstanbulluların iklim krizine bağlı olarak yaşadığı sorunların iklim krizine yönelik alınacak önlemlerin katılımcı bir süreçle, tüm dezavantajlı gruplardan İstanbulluların katılımıyla gerçekleşmesi, iklim krizine bağlı aşırı hava olaylarına yönelik hazırlıklarda tüm bu grupların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmasına katkı sağlayacaktır."
YAŞLI NÜFUS ARTIYOR
Raporda iklim konusunda en dezavantajlı grupların başında gelen yaşlılarla ilgili veriler de dikkat çekiyor. Türkiye’de 65 yaş ve üzeri nüfus toplam nüfusun yüzde 9,5’ini oluştururken, bu oran İstanbul’da yüzde 7,3 olarak görülüyor. Bu farkın nedeninin İstanbul’daki yaşam koşullarının 65 yaş ve üstü nüfus için ekonomik olarak her geçen gün zorlaşması olduğu raporda ifade ediliyor. Raporda "Buradan yola çıkarak, İstanbul’da yaşayan hem yaşlı hem de yoksul kesimin, iklim krizinin sebep olacağı aşırı hava olaylarından daha fazla etkileneceğini söylemek de mümkündür" deniliyor.
KRONİK HASTALIK RİSKİ
Çarpıcı raporda hem Türkiye genelinde hem de İstanbul'da kronik hastalığı olan 65 yaş üstü vatandaşlarla ilgili şu veriler de bulunuyor: "65 yaş ve üstü kişilerin çok büyük bir bölümünün kronik hastalığı bulunmaktadır. Türkiye’de kronik hastalığı olan 65 yaş üstü kişilerin oranı yüzde 78,7 iken, İstanbul’da bu oran yüzde 77.5’tir. 65 yaş üstü kişilerin kronik hastalıkları düşünüldüğünde özellikle sıcak dalgalarının etkisiyle bu hastalıkların etkilerinin ölümcül seviyeye çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Sıcak havaların 65 yaş üstü kişiler üstünde kalp krizi, ritim bozukluğu, böbrek hasarı, bayılma, tansiyon düşüklüğü ve şeker yüksekliği gibi hastalıklara da sebep olduğu vurgulanmaktadır."
[email protected]
Kaynak: Web Özel