İmza atıldı düğmeye basıldı! Ortak Avrupa ordusu geliyor

Avrupa Dünya haberleri Pentagon ABD Almanya Fransa Rusya Rusya Ukrayna Savaşı donald trump Joe Biden
İmza atıldı düğmeye basıldı! Ortak Avrupa ordusu geliyor

Avrupa ordularını tek bir orduya dönüştürecek 'LATACC' projesi başlatıldı. Proje kapsamında kıta ülkelerinin ordularının teknolojileri geliştirilecek, yeni savaş araçları ve mühimmatlar üretilecek. Avrupa Komisyonu'nun onayladığı projede gizli Alman teknolojileri de ilk kez kullanılacak.

Uluslararası savunma medya organlarında yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği Avrupa Savunma Fonu'na bağlı olarak geliştirilen Kara Taktik Ortaklaşa Mücadele Projesi (Land Tactical Collaborative Combat – LATACC) projesi başlatıldı. 12 Avrupa ülkesinden 34 firmanın katıldığı projenin amacı Avrupa ordularını Rusya tehlikesi karşısında entegre tek bir ordu haline getirmek. Avrupa Komisyonu tarafından hayata geçirilmesi üzere imzalanan projede daha önce denenmemiş ve sır gibi saklanan teknolojilere de yer verildiği ifade edilmekte.

İmza atıldı düğmeye basıldı! Ortak Avrupa ordusu geliyor - Resim : 1
Rusya tehlikesi karşısında Avrupa ordularını entegre tek bir ordu haline getirmek amacıyla LATACC projesine start verildi.

YÜKÜ ALMANYA ÇEKİYOR

Dünyanın en köklü savunma yayın organı Jane's Report'da yayınlanan habere göre Avrupa orduları yaklaşık 48,7 milyonluk değere sahip olan bir savunma projesi çerçevesinde “tek bir orduya dönüştürülecek.” Projenin mali giderleri ve teknik/teknolojik altyapısının büyük bir kısmını Almanya sağlarken koordinasyon ise Fransız savunma firması Thales tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında farklı ülkelerden Avrupa kara ordularını bir araya getirecek uzmanlık alanlarına sahip firmalar yer alıyor. Bu firmalardan bir kısmı yazılım, iletişim, sensörler ya da robotik bilimiyle ilgilenirken bir kısmı da yapay zeka, sistem güvenilirliği, donanım ve savaş aracı ile mühimmat üretimi alanlarında faaliyet gösteriyor.

12 ÜLKE, 34 FİRMA

12 ülkeden 34 firmanın katılımıyla oluşturulan savunma konsorsiyumu adına Fransız firması ile Avrupa Komisyonu arasındaki anlaşma da geçtiğimiz günlerde imzalandı. LATACC projesine katılan şirketler arasında Thales'in yanı sıra Indra (İspanya), Leonardo (İtalya), Rheinmetall (Almanya), Saab (İsveç) gibi Avrupa'nın dev savunma firmaları da yer alıyor. Peki proje kapsamında Avrupa orduları nasıl bir araya getirilecek?

ORDULAR ENTEGRE EDİLİYOR

Avrupa ülkeleri ordularında donanımlardan, mühimmatlara, yazılımlardan savaş araçlarına kadar belirli bir standart olmaması dolayısıyla oluşturulan LATACC çerçevesinde mevcut kara ordularının teknik, teknolojik, iletişim sistemleri entegre edilecek. Projede ayrıca orduların üretilecek yeni entegre savaş araçları ve mühimmatla desteklenerek Rusya tehlikesine karşı hızla hazırlamaları da planlanıyor. Proje kapsamında mevcut askeri iletişim, istihbarat, savaş araçları ve sistemleri, silahlar ve mühimmatların da ortak kullanıma uygun hale getirilmesi ve yenilenmesi amaçlanıyor. Yine proje kapsamında insansız kara araçlarının da tek bir sistemden yönetilmesi hedefleniyor. En ufak askeri karakollardan büyük askeri üslere, tek tek askerlerden birliklere ve ordulara kadar Avrupa kara ordularının iletişim ve teknolojik entegrasyonunun sağlanması da projenin ana hedeflerinden birisini teşkil ediyor.

İmza atıldı düğmeye basıldı! Ortak Avrupa ordusu geliyor - Resim : 2
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Avrupa'ya sıçrama ihtimali bulunması LATACC projesinin gerekçelerinden birisini oluşturmakta.

GEREKÇE RUSYA ÇEKİNCESİ

Küresel savunma haber sitesi The Defense Post ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) kaynaklarından aldığı bilgileri paylaştı. Elde edilen bilgilere göre Avrupa ülkelerinin bu kararının arkasındaki en önemli gerekçe ABD'nin güvenlik tehdit algısının Çin'e kaymış olması ve Rusya Ukrayna Savaşı'nın her an Avrupa'ya sıçrama ihtimali bulunması.

BİLGİLER SIR GİBİ SAKLANIYOR

Pentagon kaynaklarına göre projenin mali, teknik ve teknolojik yükü ağırlıkla Alman firmaların omzunda. 3 yıl içerisinde tamamlanması beklenen projenin teknolojik altyapısını ise Alman şirketler “sır gibi saklıyorlar.” Kamuoyuna açıklanmayan bilgiler arasında savaş alanında yapay zekayla hızlı karar alma süreci sistemi oluşturulması, ordulara özel 5G altyapı sistemi kurulması ve bugüne kadar denenmemiş iletişim ve istihbarat sistemlerinin test edilmesi gibi yenilikler olduğu iddia edilmekte. Pentagon kaynakları ayrıca LATACC projesinin ilk testleri ve Avrupa ülkeleri ordularının ortak tatbikatlarının 1 yıl içerisinde gerçekleştirileceğini de ifade etmekteler.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel