Halefleri ondan beter! F-16 krizi bitmeyecek

ABD ABD Temsilciler Meclisi Türkiye yunanistan Dünya haberleri NATO ABD yaptırımları f-35 Dışişleri Bakanlığı
Halefleri ondan beter! F-16 krizi bitmeyecek

Rüşvet suçlamasının odağında yer alan ABD Kongresi Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez'in yerine gelecek isimler belli oldu. F-16 satışının önündeki en büyük engel durumundaki Menendez'in halefleri de Türkiye'ye F-16 verilmesine karşı çıkan isimlerden oluşuyor.

ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtlığıyla bilinen New Jersey Eyaleti'nden Demokrat Partili Senatör Bob Menendez ve eşi federal savcılık ofisi tarafından rüşvet almakla suçlanıyorlar. Menendez aynı zamanda ABD Kongresi Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin Başkanı olarak Türkiye'ye F-16 satışının önündeki en büyük engel durumunda. Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerini kınama amacıyla sıklıkla kongre gündemine getiren Menendez'in koltuğu sallanırken,  yerine gelmesi beklenen isimlerin Türkiye'ye F-16 verilmesine karşı çıkan isimlerden oluşması dikkat çekiyor.   

Halefleri ondan beter! F-16 krizi bitmeyecek - Resim : 1
ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtlığıyla bilinen New Jersey Eyaleti'nden Demokrat Partili Senatör Bob Menendez federal savcılık ofisi tarafından rüşvet almakla suçlanıyor.

“GİTMİYORUM!" 

Senatör Bob Menendez, her ne kadar hakkındaki suçlar için “Hiçbir yere gitmiyorum” dese de ABD Kongresi kulislerine yer veren The Hill yayın organının elde ettiği bilgilere göre senatörün gelecek yıl seçilme olasılığı giderek düşüyor. Öte yandan New Jersey'nin önde gelen haber sitesi 'nj.com' eyalette Menendez'in yerine aday olabilecek ve Dış İlişkiler Komitesi'ne de geçici olarak başkanlık edebilecek isimleri masaya yatırırken, bu isimlerin Türkiye karşıtı adaylar olarak öne çıkması ise dikkatlerden kaçmıyor.

TAMAMI TÜRKİYE KARŞITI 

Menendez'in yerine adaylık için düşünülen isimlerin başında New Jersey Eyalet Kongresi üyesi Mikie Sherrill, New Jersey Eyaleti Temsilciler Meclisi Üyesi Josh Gottheimer, New Jersey Valisi Phil Murphy'nin eşi Tammy Murphy, New Jersey Kongresi üyesi hukukçu Bonnie Watson Coleman,  New Jersey Temsilciler Meclisi Üyesi Donald Norcross ve ABD Temsilciler Meclisi üyesi ve partisinin Kongre'deki ağır toplarından birisi olan Frank Pallone bulunuyor.

Halefleri ondan beter! F-16 krizi bitmeyecek - Resim : 2
Frank Pallone 14 Temmuz 2022 tarihinde ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen ve Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkan tasarının mimarlarından birisi durumunda.

F-16 SATIŞINA MUHALİF İSİMLER

Menendez'in yerine adaylık düşünen isimlerin büyük kısmı Türkiye'ye özellikle de F-16 satışı noktasında engel olabilecek demeçler vermiş ve imzalar atmış politikacılardan oluşurken,  bu isimlerden Frank Pallone 14 Temmuz 2022 tarihinde ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen ve Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkan tasarının mimarlarından birisi durumunda. Pallone aynı zamanda 21 Kasım 2022 tarihinde X'teki paylaşımında Türkiye düşmanlığı yaparak “Erdoğan'ın tavrı dolayısıyla Türkiye'nin ABD askeri donanımını doğru kullanacağına güvenilemez. Bu yüzden F-16 satışını engellemek için çalışıyorum” ifadelerini de kullanmıştı. 

TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMIŞLARDI

2022 Şubat ayında ABD Başkanı Joe Biden'a bir mektup yazarak Türkiye'ye F-16 satışının durdurulmasını isteyenler arasında Bonnie Watson Coleman'da bulunuyor. New Jersey Eyalet Kongresi üyesi Mikie Sherrill ise 2019 yılında Eyalet Temsilciler Meclisi'nde Türkiye'nin Suriye'deki operasyonlarını kınayan yasa tasarısını imzaya açan isim olarak kayıtlara geçti. Sherill 10 Ekim 2019 tarihinde de X'teki sosyal medya hesabından “ABD Başkanı müttefiğimiz Kürtleri terk ettiği için Türkiye Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirebiliyor” ifadesi de kullanmıştı.

Halefleri ondan beter! F-16 krizi bitmeyecek - Resim : 3
ABD'nin Türkiye tarafından satın alınmak istenen F-16 savaş uçaklarını bir türlü satmaya yanaşmaması Ankara'yı rahatsız ediyor.  

YUNANİSTAN'I SAVUNDU

New Jersey Temsilciler Meclisi Üyesi Josh Gottheimer ise 28 Ağustos 2020 tarihinde ABD Temsilciler Meclisi'nde imzaya açılan ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki haklı faaliyetlerini kınayan bir kampanyaya imza attığını sosyal medya hesabından duyurmuştu. Gottheimer Yunanistan'ı işaret ederek ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nı da “Bölgedeki ortaklarla çalışmaya” davet etmişti.

mert.inan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Bob Menendez ABD ABD F-16 F-16 ABD Kongresi Yunanistan NATO F-35 ABD Kongre üyeleri Demokratlar Cumhuriyetçiler