Dolarda yatay seyir devam ediyor... Şimşek'ten yeni mesajlar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik operasyonlar sonrasında tarihi zirvelerini gören ve ardından TCMB'nin müdahalesiyle yeniden 38 TL'li seviyelere gerileyen kur halen bu seviyelerde seyrediyor. Euro ise 41 TL'deki yatay seyrine devam ediyor. Dün Bakan Şimşek, Londra'daki yatırımcılar telekonferans toplantısında buluştu.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik operasyonlar sonrasında tarihi zirvelerini gören ve ardından TCMB'nin müdahalesiyle yeniden 38 TL'li seviyelere gerileyen dolar halen bu seviyelerde seyrediyor. Euro ise 41 TL'deki yatay seyrine devam ediyor.
Piyasalardaki dalgalandırmayı durdurmak ve istikrarlı seyre kavuşturmak isteyen ekonomi yönetimi ardı ardına yabancı yatırımcılarla buluşarak mesajlar veriyor.
Dün TCMB Başkanı Fatih Karahan ile telekonferans yöntemiyle Londra'daki yabancı yatırımcılarla buluşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son günlerde yaşanan dalgalanmaların enflasyonda kalıcı hasara yol açmayacağını söyledi. Şimşek, geçtiğimiz günlerde yaşanan dalgalanmada döviz talebinin yüzde 60'ının yabancı yatırımcılardan geldiğini belirtirken, yüzde 30'un yerli şirket, yüzde 10'unda bireylerden geldiğini söyledi.
Merkez Bankası (TCMB) net döviz pozisyonu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alındığı 19 Mart Çarşamba ile başlayan üç günde 27 milyar dolara yakın azaldı. Gözaltının ilk günü 11,2 milyar dolarlık satış yapıldı. Üç günde 26,7 milyar dolar azaldı.
Dün gerçekleşen yatırımcı toplantısında konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan ise geçtiğimiz günlerde alınan ara karar toplantısının bir gereklilik olduğunu belirtti. Karahan, TCMB'nin elinde çok fazla araç seti olduğunu, gerektiğinde yeni aksiyonlar alabileceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise katıldığı bir televizyon programında "Rezervlerde belli kayıp olduğu ortada. Gerekli bazı proaktif aksiyonlar aldı Merkez Bankamız ve SPK. Bunlar geçici, 3-5 gün diyelim. Bu dönemin tabii ki belli oranda etkisi olacaktır. Kurda bir miktar artış, beklentilerde 1-2 puanlık geçişkenlik olabilir" dedi. Yılmaz, bu hafta içi gündeme gelen fon ve hisselerde stopajların azaltılması planının ise gündemlerinde olmadığını söyledi.
Yabancı yatırım bankaları da ardı ardına raporlar yayımlayarak Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde revizyonlar yapıyor. Son olarak Bank Of America, hem dolar kuru hem de enflasyon beklentisini yukarı yönlü güncelledi.
Dolar ise küresel para birimleri karşısında erimeye devam ediyor. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi mart ayı başında gördüğü 108'li seviyelerden 102,955'lere kadar geriledi.