Avdiivka endişesi, Ukrayna kan gölüne döner mi?
Rus birliklerin Ukrayna'da 9 ay sonra ilk kez ilerleme sağlayarak Avdiivka kentini ele geçirmesi, batı dünyasında büyük ses getirdi. Avdiivka'nın düşmesinden sonra Rusya'nın yeni savaş stratejisi ise askeri kaynaklardan sızmaya başlarken, kentlerde piyadelerin göğüs göğüs savaşacağı belirtiliyor.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Moskova 9 ay sonra ilk kez ilerleme sağlayarak Ukrayna'nın Avdiivka kentini ele geçirdi. Savaş boyunca roket, hava bombardımanı, zırhlı savaş araç ve tanklar ile ilerlemeye çalışan Rusya ilk kez piyade birlikleri ile kenti aldı. Rus piyade güçleri kentin altındaki tünel ve kanalizasyon kanallarını kullanırken, sürpriz baskınlarla Ukrayna güçlerini geri çekilmek zorunda bıraktı. Yaşanan gelişmenin savaşta kırılma yaratacağı belirtilirken, uluslararası savunma ve istihbarat yayın organları ise hem Pentagon uzmanlarıyla hem de Rusya'daki askeri uzmanlarla görüşerek dünyadaki en büyük savaşın yaşandığı bölgedeki olasılıkları masaya yatırdı.
400 BİN YENİ ASKER
Rusya'nın en muhalif yayın organı The Moscow Times'in Rus askeri uzmanlardan elde ettiği bilgilere göre Kremlin savaşın bundan sonraki sürecini piyade saldırılarıyla sürdürmeye kararlı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın planlamasına göre 2024 yılı içinde orduya 400 bin asker kazandırılması planlanıyor. Rusya insanları orduya çekebilmek için aylık 70 bin ruble (yaklaşık 760 dolar) ödemeyi, savaş hattındaki askerler için de ödemeyi aylık 304 bin rubleye (yaklaşık 2 bin 200 dolar) yükseltmeyi planlıyor. Taarruzda yer alan askerlere ise yüklü primler verileceği ifade edilirken sözleşmeli askerler için 'savaş bitene kadar cephede kalma zorunluluğu' getiriliyor.
GERÇEKÇİ DEĞİL
Öte yandan Savunma Bakanlığı verilerine göre Rus ordusundaki askerlerin yüzde 21'i gönüllü savaşıyor. Ordudaki 387 bin asker ise sözleşmeli asker ya da paralı askeri şirket piyadesi statüsünde. 2024 yılı sonuna kadar bu rakamın 745 bin kişiye çıkarılması da planlanıyor. Ancak yayın organı tarafından ismi gizli tutulan Rus bürokrat ve askeri yetkililer ise ordu tarafından sunulan koşulların yetersiz olduğunu, insan havuzunun tükenmeye yaklaştığını, 2024 planlarının gerçekçi olmadığını dile getiriyorlar.
TOP MERMİSİ SIKINTISI
Rusya'nın yeni stratejisinin ikinci ayağını ise top mermileri oluşturduğu öne sürülüyor. Savunma bütçesinin beşte ikisini top mermisi üretimine ayrılacağı gündeme getirilirken, küresel istihbarat yayın organı Intelligence Online'ın, Moskova'daki askeri kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre; Rusya Dış İstihbarat Servisi, Kremlin'e özel bir rapor sunmuş durumda. Raporda, Avrupa'daki top mermisi üretiminin Ukrayna Savaşı için son derece yetersiz kaldığına değinilirken, Ukrayna'nın Avrupa'dan acil top mermisi beklediği ve bu ihtiyacın karşılanamadığı aktarılıyor.
ASKER Mİ TOPLAYACAK?
Rusya'nın askeri stratejisinin üçüncü saç ayağını istihbarat oluşturuyor. Rus askeri kaynaklar ise Rus Askeri İstihbarat Birimi'nin, Doğu Avrupa'dan asker toplamak için Belarus'taki Wagner birliklerini görevlendirdiği iddia ediyor. Wagner'in IT çalışanları ise telegram kanalları üzerinden açılan sahte hesaplarla “Ukrayna'daki hibrid savaş operasyonları için ajanlık faaliyeti yürüttüğü” belirtiliyor.
211 MİLYAR DOLAR
Pentagon Veri Departmanı'na göre Ukrayna'daki savaş Rusya'ya şu ana kadar 211 milyar dolara mal olmuş durumda. Rusya savaş başladığından bu yana Karadeniz'de 20 savaş gemisini kaybederken cephedeki 315 bin askerini de ölüm ve ağır yaralanma dolayısıyla cephede kaybetti. Pentagon'un veri uzmanlarına göre Rusya yeni askeri stratejisini hayata geçirmek için yeterli mali kaynağa da sahip değil.
Kaynak: Web Özel