ABD'li profesör yorumladı! Harris kazanırsa İsrail yalnızlaşır

Kamala Harris abd seçimleri ABD donald trump Joe Biden Dünya haberleri Gündem haberleri ÖZEL HABERLER Web Özel İran İsrail
ABD'li profesör yorumladı! Harris kazanırsa İsrail yalnızlaşır

Yaklaşan ABD Başkanlık Seçimlerinde Demokrat Parti'nin yeni adayı Kamala Harris tabanında heyecan yarattı. Pentagon ve CIA hem Trump hem de Biden'ın politikalarına aşinalar ancak Haber Global'e konuşan Amerikalı profesör William Engdahl'a göre Harris konusunda büyük bir kafa karışıklığı söz konusu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçiminden adaylığını çekmesinin yankıları sürüyor. ABD'de özellikle Savunma Bakanlığı (Pentagon), Dışişleri Bakanlığı ve Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) hem yeniden aday olan eski Başkan Donald Trump'ın hem de Joe Biden'ın iki alandaki önceliklerini ve siyasetini biliyor ancak söz konusu Demokrat Parti'nin yeni adayı Kamala Harris olunca iki departmanda da endişeli bekleyiş hakim. İki departmanın yöneticileri de Harris'in seçilmesi halinde dış politika ve istihbaratta nasıl adımlar atacağını şimdiden planlıyorlar. Peki Harris ABD'nin ilk kadın başkanı olarak seçilirse bu alanlarda neler yapacak? Bu sorunun cevabını ABD'nin önde gelen uluslararası ilişkiler uzmanı, tarihçi Profesör William Engdahl Haber Global Web Özel için değerlendirdi. İşte konunun uzmanından Harris'in başkanlığı halinde ABD'nin izleyeceği savunma ve dış politika adımları:

ABD'li profesör yorumladı! Harris kazanırsa İsrail yalnızlaşır - Resim : 1
Profesör William Engdahl'a göre Kamala Harris ABD Başkanı seçilirse Rusya'ya karşı daha sert, İran'a karşı ise daha yumuşak bir tutum izleyebilir.

BIDEN NATO'YU GÜÇLENDİRDİ

“Küresel duruma baktığımızda üç büyük kriz alanı görmekteyiz. Devam eden, giderek Rusya lehine dönen ve NATO'nun dahil olma riskini de taşıyan bir Avrupa savaşı, Orta Doğu'da İsrail, Yemen ve İran odaklı çatışmalar ve Pasifik bölgesinde Çin'in giderek daha yayılmacı ve agresif hamleleri. Donald Trump, başkanlığı döneminde Asya Pasifik'teki tehlikeyi ABD'nin öncelikli güvenlik tehdidi belirlerken Joe Biden ise başta NATO'yu genişletme olmak üzere Rusya-Ukrayna savaşında çok ciddi adımlar attı. Biden dünya liderleriyle Bill Clinton döneminden bu yana olmadığı kadar güçlü ilişkiler kurdu.”

İSRAİL İZOLE OLABİLİR

“İsrail'in Gazze ve yer yer Orta Doğu genelinde sürdürdüğü savaşa en sert dille karşı çıkan isimlerden birisi Kamala Harris. Harris'in olası başkanlığında İsrail diplomatik ve askeri olarak bölgesinde izole bir ülke haline gelebilir. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ise Cumhuriyetçilerin aksine Demokratlar ABD'nin öncelikli politik, finansal ve askeri desteğinin Ukrayna'ya verilmesi gerektiğini savunuyorlar. Harris partisinin genel tutumunu devam ettirecektir. Trump bu savaşı bitirme sözü vermişken ABD kamuoyu Harris'den de aynı sonucu bekleyecektir.”

İRAN İLE YUMUŞAMA MI?

“Hem Biden hem de Trump Çin'e karşı politik baskıyı sürdürme, ek ithalat vergileri koyma ve Amerikan askeri-endüstriyel yapısını Çin'e karşı odaklama sözü veriyorlar. Trump Demokratlara kıyasla Çin'e karşı çok daha sert bir tutum takınıyor. Seçimi kim kazanırsa kazansın her durumda ABD'nin Çin'le mücadelesi artacağı için Çinli yetkililer ABD seçimleri hakkında yorum yapmaktan ısrarla kaçınıyorlar. İran destekli gruplar Lübnan, Yemen ve İsrail içinden çatışmalarına devam ediyorlar. İran ise uranyumunu yüzde 60 zenginleştirmiş durumda. Cumhuriyetçiler İran konusunda rakip partiye göre çok daha şahin bir politika izliyorlar. Harris'in seçilmesi halinde ABD'nin İran'a yaptırımlarının devam edeceğine ancak Tahran'ın reformist yeni yönetimiyle de daha ılımlı bir süreç izleyeceğini düşünüyorum.”

ABD'li profesör yorumladı! Harris kazanırsa İsrail yalnızlaşır - Resim : 2
ABD Başkanı seçilmesi halinde Kamala Harris'in (fotoğrafta) NATO'yu daha da güçlendirmesi bekleniyor.

AVRUPA ŞEMSİYESİ GÜÇLENİR

“Harris'in olası başkanlığı en çok NATO üyesi ülkelerde sevinçle karşılanacaktır. Donald Trump ittifaka yönelik savunma bütçeleri arttırılmadığı takdirde NATO'dan çıkmak ya da Avrupa'yı korumamak gibi sert söylemleri sıklıkla dile getirdi. Avrupa sağına yakınlığı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le anlaşabileceğini düşünmesi de Avrupa'yı korkutan yaklaşımlar oldu. Harris bu açıdan NATO'ya güven verecek ve Avrupa şemsiyesini güçlendirecektir.”

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel