ABD-İngiltere desteğiyle... Siyonist casusluk örgütü Hashomer

İsrail Filistin Osmanlı İngiliz ajan ABD İngiltere Gazze Doğu Akdeniz Doğu Kudüs ABD Temsilciler Meclisi MİT Türkiye Üçüncü Dünya Savaşı Yaşam Haberleri başka gündem Gündem haberleri
ABD-İngiltere desteğiyle... Siyonist casusluk örgütü Hashomer

Filistin halkına yönelik katliamlara girişen İsrail ordusunun çekirdeği 1907'de atıldı. İngiltere ile ABD tarafından desteklenen Siyonist yeraltı örgütü Hashomer, Osmanlı'ya karşı İngilizler'e istihbarat desteği sağlarken, ABD'den de yardım alıyordu.

İsrail'in Filistinli sivillere yönelik katliamları sürerken, arşiv belgelerinden yansıyanlar bir asırdır süregelen kan ve gözyaşına ışık tutmaya devam ediyor. İngiltere'nin himayesinde kurulan casusluk örgütü NİLİ'den sonra, Filistin’de kurulan ve İngiltere ile ABD tarafından desteklenen yeraltı örgütü Hashomer'e ilişkin arşivlerdeki istihbarat raporları da gün yüzüne çıktı. İsrail ordusuna dönüştürülen Haganah örgütünün çekirdeği sayılan Hashomer örgütünün; NİLİ örgütünde de yöneticilik yapan Yossef Lishansky tarafından 1907 'de kurulduğu arşiv belgelerinden yansırken, örgüt elemanlarının İngilizlerin Sina Cephesi’nde bulunan birlik komutanlarına istihbarat akışı sağlandığı belirtiliyor.

ABD-İngiltere desteğiyle... Siyonist casusluk örgütü Hashomer - Resim : 1
Hashomer örgütünün kurucusu Yossef Lishansky

HOLLANDA-İSTANBUL-FİLİSTİN HATTI 

ABD ve diğer yabancı ülkelerde bulunan Yahudi Sosyal Demokrat Fırkalarının Hashomer’e silah ve mühimmat tedariki için külli miktarda para topladığı dönemin Türk istihbarat raporlarında yer alırken, yardımların Hollanda’daki merkez vasıtasıyla İstanbul’a gönderildiği, buradan da örgütün postaları vasıtasıyla Filistin’e nakledildiğinin altı çiziliyor.

YÜZDE 90'I VATANDAŞ DEĞİLDİ

O dönem Filistin’de 120 bin Yahudi'nin yaşadığı, bu kitlenin yüzde 90’ının Osmanlı'nın savaş halinde olduğu devletlerin uyruğunda yer aldığı istihbarat raporlarında dikkat çekerken, arşiv belgelerinde "Düvel-i muhasama [düşman devletler] tebaası Musevilerden tâbiiyet-i Osmaniyeyi (Osmanlı vatandaşlığı) kabul etmek istemeyenlerin hudud-ı Osmani haricine çıkarılması (Filistin dışına)" kararını alındığı yazıyor.

ABD-İngiltere desteğiyle... Siyonist casusluk örgütü Hashomer - Resim : 2
1. Dünya Savaşı'nda Filistin ve Suriye'deki İngiliz harekâtını yöneten Edmund Allenby, 9 Aralık 1917'de Kudüs'ü işgal etti. 

OSMANLI'YI BÖLMEK İSTEDİLER

Karanlık örgüte ilişkin belgeleri ortaya çıkartan Düzce Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Celil Bozkurt  ise arşiv belgeleri üzerinden yaptığı saptamalar ise şöyle: 

"Siyonistlerin Filistin’de kurduğu yer altı örgütlerinden Hashomer, sonradan NİLİ casusluk örgütünde yöneticilik yapan Yossef Lishansky tarafından 1907 'de kuruldu. Yahudi yerleşimlerini korumak iddiasıyla kurulan örgüt sonradan İsrail ordusuna dönüştürülen Haganah örgütünün nüvesini oluşturdu. Hashomer, zamanla Filistinli Yahudilerin “istihsal-i istiklal ve hükûmet”ine yönelik faaliyetlere yöneldi."

ABD-İngiltere desteğiyle... Siyonist casusluk örgütü Hashomer - Resim : 3
Theodor Herzl, Siyonizm'in kurucusu sayılıyor.

İNFAZ EDİLDİLER

"Birinci Dünya Savaşı’nda Filistin-Suriye Cephesi’nde konuşlanan Osmanlı, Avusturya ve Alman birlikleri hakkında İngilizlere düzenli istihbarat sağlayan NİLİ casusluk örgütünün Osmanlı istihbaratınca deşifre edilip, lider kadrosu 1917’nin sonlarında ele geçirildi. NİLİ'nin yöneticisi Sarah Aronsohn, soruşturma sırasında intihar ederken, Lishansky ve Belkind yapılan yargılamanın ardından asılarak infaz edildi."

ABD-İngiltere desteğiyle... Siyonist casusluk örgütü Hashomer - Resim : 4
İngilizler'in safında Osmanlı'ya karşı savaşan Hashomer üyeleri

NİLİ SAYESİNDE KAZANDILAR

"Ancak NİLİ’nin İngilizlere ulaştırdığı istihbarat, General Edmund Allenby’nin nihai Filistin zaferinde belirleyici olurken, casusluk faaliyetleri, Cemal Paşa’nın Gazze Savaşları sırasında Gazze ve Yafa’yı tahliye etmesinin önemli nedenlerinden biriydi. İngiliz Orduları Komutanı General Allenby’nin 27 Ekim 1917’de Gazze üzerinden Filistin’e yönelik başlattığı harekât; Birüssebi, Gazze ve Yafa’nın düşmesiyle sonuçlandı. Bu süreçte takviye edilen İngiliz ordusu, 15 Aralık 1917’de bütün dinlerce kutsal sayılan Kudüs şehrini işgal etti."

AMERİKAN TABURLARI

"Allenby’nin nihai Filistin taarruzunu desteklemek için İngiliz Yahudileri, 38. Kraliyet Tüfekli Taburu’nda örgütlendi. Bunlara 39. Amerikan ve 40. Filistin Taburları da katıldı. Birlikler, sonradan Birinci Yahuda Alayı altında birleştirildi. Filistin Yahudileri, Yahuda Alayı’nı takviye amacıyla Filistin’de asker alma büroları açtı.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel