Metaverse

Metaverse

Metaverse ya da Türkçe ifade edilişi ile sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarlara ek olarak sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığı ile de kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesi olarak ifade edilir. Metaverse, bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar yardımıyla insan bilişinin yapay bir fiziksel ortama dâhil olmasını gerçekleştirir.

METAVERSE GELİŞİMİ

Metaverse ifadesi ilk defa Neal Stephenson'ın 1992 senesinde yayımlamış olduğu bilimkurgu romanı Snow Crash'de ortaya çıkmıştır. Metaverse ifadesi kurgusal bir dünyayı belirtmiştir. Nitekim metaverse kavramı, ortaya atılmış olduğu ilk dönemler içerisinde aşırı abartılı ve spekülatif bir gelecek perspektifi olmakla eleştirilere maruz kalmıştır.

Özellikle Facebook'un konuya ilgi duymaya başlaması neticesinde kavram daha da ön plana çıkmaya başlamıştır. Esasında elinde büyük bir veri havuzu bulunan Facebook, milyonlarca insanın metaverilerine sahiplik yapmaktadır. Bu da yapay zekâ temelli bir yapay dünyanın, insanların bireysel sınırlarını tehdit edeceği endişesini yaratmıştır.

Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadetmektedir. Bu kamusal alanın sanal para birimleri bugün hâlihazırda kripto para piyasası içerisinde işlemdedir. Bu yönden bakıldığı takdirde kavram internetin geleceği olarak görülebilmektedir.