Paralar pul oldu... 1 milyar dolarlık enkaz Türklerin elinde patladı!
Metaverse furyası yatırımcının elinde patladı. Sanal alemde satın alınan köprü, arazi, sarayların değeri yüzde 90 düştü. Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg'den sonra en çok parayı Türkiye kaybetti. Sanal enkazın faturası 1 milyar doların üzerinde olduğu düşünülüyor.
Pandemi sonrası teknoloji dünyasını kasıp kavuran Metaverse furyası yatırımcıların elinde patladı. Türkiye'nin en önemli tarihi yapıları, stadyumları, sarayları, camileri ve köprülerini sanal alemde satın alıp ileride fiyatların artacağını düşünenler de sanal alemde mağazalar açıp altyapı yatırımları yapan şirketler de hayal kırıklığına uğradı.
Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre; vatandaşlar ve şirketlerin kapıştığı arsaların değeri yüzde 90 azaldı. Sanal arsalara yatırılan para eridi. Uzmanlar, Türkiye'de metaverse enkazının 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirtiyor.
ÇIMetaverse çılgınlığı 2021'in sonunda başladı. Dünyada herkesin ilgi odağı oldu. Bu çılgınlık Mark Zuckerberg'in Facebook çatı şirketinin adını Meta olarak değiştirmesiyle devam etti.
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşan, kullanıcıların etkileşime girebildiği, oyun oynayabildiği, alışveriş yapabildiği bir sanal evren olan metaversede gerçek hayatta olduğu gibi, dijital araziler de satılmaya başlandı.
Birçok kişi, çok değerleneceğini düşünerek sanal arazilere yatırım yapıyor, birkaç yıl içinde çok büyük paralar kazanabileceğine inanıyordu.
Bu çılgınlıkta, sanal alemde Miami'den Çırağan Caddesi'nden hatta Mars'tan bile arsa almak mümkündü. Arsaların yanı sıra birçok şehirde tarihi eserler de satılıyordu.
Öyle ki, Meta'nın başlattığı dijitalde arsa satışında ilk 6 ayda en çok arsa/ yer satışı yapan platformda yaklaşık 185 bin bölüm satılmış, bunun 3'te 1'ni Türkler almıştı.