Eğitimciler ikiye bölündü... Sınıfta 'telefon' karmaşası

X Sosyal medya platformu Yaşam Haberleri Milli Eğitim Bakanlığı Metaverse Sosyal Medya
Eğitimciler ikiye bölündü... Sınıfta 'telefon' karmaşası

Yeni eğitim, öğretim yılı, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de sınıflarda cep telefonu yasağı ile başladı. Sürecin dijitalleşen dünyada öğrenciler için akademik başarıyı getirip, getirmeyeceği merak konusu olurken, uzmanlar ise yeni uygulama konusunda adeta ikiye bölünmüş durumda.

Yeni eğitim öğretim dönemi için ilk zil dün çalarken, yeni eğitim-öğretim döneminde, öğrenci ve öğretmenleri birçok yenilik bekliyor. Öğretmenlerin beyaz önlük giymeleri zorunlu hale getirilirken,  ilköğretim ve ortaöğrenim öğrencileri ile öğretmenler ise cep telefonları ile sınıfa giremeyecekler. Telefonların öğrencilerin konsantrasyonunu bozduğu gerekçesiyle alınan karar, Fransa, Hollanda, Portekiz, İsviçre, Finlandiya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere ABD, Gine, Kanada, Meksika, Tacikistan'da  da yürürlükte bulunuyor. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) da, okullarda öğrencilerin akıllı telefon kullanmasının yasaklanması için küresel çağrıda bulunuyor.

"TELEFON BAĞIMLILIĞI İLE BAŞARI TERS YÖNLÜ"

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Zeybek, cep telefonunun her an iletişimde kalmak açısından olumlu olsa da okul çağındaki öğrenciler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söylüyor. Zeybek, araştırmalar da telefon bağımlılığı ile akademik başarı arasında ters yönlü bir ilişkinin var olduğunun da altını çiziyor. 

Eğitimciler ikiye bölündü... Sınıfta 'telefon' karmaşası - Resim : 1
Dünya üzerinde de pek çok ülkede derslere telefon ile girmek yasak

"ZORBALIK AMAÇLI DA KULLANILABİLİR"

Cep telefonlarının farklı amaçlarda da kullanılabileceğini sözlerine ekleyen Zeybek,  "Sınıfa telefon sokanların,  mesajlaşma, sosyal ağlarda iletişim halinde olma, elektronik postaları kontrol etme, çevrimiçi oyunlar oynaması da söz konusu olabiliyor. Bunun dışında fotoğraf ve video kayıt özelliği bulunan akıllı telefonlar okullarda zorbalık amaçlı kullanılabilir" ifadelerini kullanıyor.  

Telefonların aşırı kullanımının topluluk duygusunda kayba sebebiyet verebildiği kaydeden Zeybek, sosyal medyanın yüz yüze iletişime de zarar verebileceğini belirterek, "Dijital bağımlılık ve ekran süresine bağımlılığın önüne geçilmesi de akademik başarı için önemli" dedi.

Eğitimciler ikiye bölündü... Sınıfta 'telefon' karmaşası - Resim : 2
Bazı uzmanlar da, okullarda cep telefonu kullanımının akran zorbalığını arttırdığı görüşünde.

"VİDEO VE FOTOĞRAFLARI İZİNSİZ ÇEKEBİLİRLER"

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. S. Tunay Kamer ise eğitim dijitalleşmesinin önemine değinerek, "Ders sırasında telefondaki arama motorları aracılığıyla merak edilen konulara ağırlık verilebilir" diye konuştu. 

"AKRAN ZORBALIĞINI DA TETİKLİYOR"

Kamer,  sosyal medyanın yanlış kullanımı çocuklar arasında akran zorbalığını tetiklediğine dikkat çekerken, şunları söyledi: "Arkadaşlarına şaka yapmak, şiddet uygulamak, video veya fotoğrafını çekip izinsiz çekip bunu paylaşmak, hatta öğretmenlerin görüntülerini almak ve paylaşmak da mümkün."

"BEYAZ ÖNLÜK UYGULAMASI YENİ DEĞİL"

Bildirimlerin açık olmasının öğrencilerin dikkatlerini dağıttığının altını çizen Kamer, öğretmenlerin beyaz önlük giyme uygulamasının da yeni olmadığını belirtiyor.

Eğitimciler ikiye bölündü... Sınıfta 'telefon' karmaşası - Resim : 4
Okullarda, öğretmenler derslere de beyaz önlükle girecek.

"SAYGI UNSURU"

Beyaz önlüğün saygı unsuru olduğunu da kaydeden Kamer, "Kıyafet serbestliği ile ilgili açığa çıkan durumları engellemesi ve eşitlik göstergesi açısından da önem taşımaktadır" diyerek, değerlendirmesini noktalıyor.

DEVAMSIZLIĞIN ÖNÜNE GEÇİLECEK 

Öte yandan yeni eğitim, öğretim yılında peş peşe iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek. Bu durumdaki öğrencinin velisi okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgilendirilecek ve varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenecek. Öğrencilerde devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek. Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak. 

[email protected]

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri eğitim sınıf cep telefonu dijital eğitim müfredat okullar ebeveyn eğitim haberleri