En çok mağdur Türkler, Milyon dolarlar çöpe gitti!

Gündem haberleri Dünya haberleri Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri Ekonomi haberleri Yaşam Haberleri Elon Musk Meta Metaverse
En çok mağdur Türkler, Milyon dolarlar çöpe gitti!

Sanal dünyada yatırım yapmak isteyenlerin iştahını kabartan Metaverse, yatırımcılarını hüsrana uğrattı. Metaverse'de, Zuckerberg'den sonra en çok parayı ise Türk yatırımcılar kaybetti. Milyon dolarlar "sanalda" buharlaşırken, mağdurlar ise ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşan Metaverse  yatırımcılarını büyük zarara uğrattı. Dijital evrende satın alınan arazi, köprü ve sarayların değeri  yüzde 90 oranında düşerken, Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg'den sonra en çok parayı ise Türk yatırımcılar kaybetti. Metaverse 2022'de yaklaşık 14 milyar dolar kaybederken, 2023'te ise kayıp 16 milyar dolar oldu. Elon Musk ise Metaverse ve Web 3.0'ı onaylamadığını belirtirken, "bunlar pazarlama hilesi" sözleri yeni bir tartışma başlattı. Konuyla ilgili 'haberglobal.com.tr'ye konuşan uzmanlar ise yatırımcılara daha gerçekçi ve uzun vadeli planlar yapmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunurken, Metaverse mağdurlarının durumu da merak konusu oldu.

En çok mağdur Türkler, Milyon dolarlar çöpe gitti! - Resim : 1
TÜBİTAK'ın 2023 istatistiklerine göre, Türkiye'den 1.1 milyon kişi Metaverse sistemine üye oldu ya da arsa aldı. Bu arsaları emlak platformlarında satışa çıkaranlar bile oldu.

KAYIP ÇOK BÜYÜK

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse yatırımlarının yüzde 90 değer kaybettiğini,  Türkiye'nin bu alanda büyük kayıplar yaşadığını belirterek, "Elon Musk'ın 'pazarlama hilesi' olarak nitelendirdiği spekülasyon ve aşırı beklentiler, Metaverse projelerine yapılan büyük yatırım ve dijital varlıkların değer kaybetmesine neden oldu. Yatırımcıların kısa vadede yüksek getiri beklediği Metaverse büyük hayal kırıklığı yarattı" dedi.

YATIRIM İHTİYACINDAN

Prof. Dr. Kırık, Türklerin Metaverse'e bu kadar ilgi göstermesinin nedenlerini de şöyle sıraladı: "Türkiye'deki genç ve teknoloji meraklısı nüfus dijital trendlere karşı büyük bir ilgi duyuyor.  Özellikle dijital oyunlar, sosyal medya ve sanal gerçeklik gibi alanlara duyulan ilgi, Metaverse'ün benimsenmesini hızlandırdı. İkinci olarak, Türkiye'deki ekonomik koşullar ve yatırım araçlarındaki çeşitlilik ihtiyacı, insanları yeni ve potansiyel olarak karlı yatırım fırsatlarına yönlendirmiş olabilir."

FIRSATÇILIK MAĞDUR ETTİ!

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan da Metaverse’ün hiçbir zaman yatırım aracı olarak kurgulanmadığını belirtti. NFT’lerin ortaya çıkması ile dijital varlık ve dijital sanat eserleri gibi kavramların oluştuğunu sözlerine ekleyen Demircan, şöyle konuştu: Metaverse dünyasının içerisindeki araziler, NFT olarak satılmaya başlandı. Dolayısıyla da 'şimdiden alalım, ilerde çok değerlenecek' denildi. Türk vatandaşları da aynı dünyadaki arsalar gibi yatırım aracı olarak gördü. Türklerin bu kadar çok kaybetme sebebi; fırsatı kaçırmak istemiyor olmalarından kaynaklı ve böylece yüzde 90’lık bir kısmı maalesef kayba uğradı."

GERÇEKLİK YERLE BİR OLACAK

Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ise Metaverse'ü sanal arsa alım satımına indirgemenin dijital lümpenlik olduğunu ifade ederken, "Fiziksel hayatta arsanın prim yapıp yapmayacağı çeşitli  ekonomik ve siyasi değişkenlere bağlıdır. Dijitalde de durum aynı. 3 boyutlu gerçek Metaverse bugünkü internetin yerini aldığında kaybedilen birkaç arsa ile kıyaslanamayacak derecede muazzam olacak. İnsanın gerçeklik algısı yerle bir olacak" ifadelerini kullandı.

En çok mağdur Türkler, Milyon dolarlar çöpe gitti! - Resim : 2
Metaverse, yapısal olarak sanal bir evrenin içerisinde dünyada gördüğümüz yerleri üç boyutlu görebileceğimiz, toplantılarımızı gerçekleştirebileceğimiz bir ortam olarak kurgulanmıştı.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUNLAR"

Avukat Gizem Gonce de konunun hukuksal boyutu hakkında şu bilgileri paylaştı: "Mağdurların bulundukları bölgenin Cumhuriyet Başsavcılıklarına nitelikli dolandırıcılık suçu ile başvuruda bulunmaları gerekir. Metaverse şirketinin Türkiye temsilcileri şüpheli sıfatı ile Cumhuriyet Başsavcılığının başlatacağı soruşturmaya dahil edilebilir. İnsanlar, yatırmış oldukları bedellerin kayıplarla birlikte kendilerinden tahsil edilmesini talep etmeli."

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel