"Yapay zeka yalnızlara iyi gelecek"

Yapay Zeka Teknoloji Haberleri Bilim Haberleri Gündem haberleri Ekonomi haberleri Sosyal Medya Elon Musk Sağlık Sağlık Haberleri İstanbul Meta Metaverse
"Yapay zeka yalnızlara iyi gelecek"

Yapay zeka teknolojilerinin ne kadar geliştirileceği belirsizliğini koruyor. En büyük endişe ise insan gibi düşünen ve hisseden, yapay zeka teknolojilerinin hayatımıza girecek olması. Psikiyatrist Prof. Dr. Kültegin Ögel, yakın gelecekte yapay zekanın neden olacağı ruh halimizi anlattı...

Geçtiğimiz günlerde yapay zeka ile oluşturulan ilk sosyal medya fenomeni manken Emily Pellegrini ve ElonMusk'ın sahibi olduğu Neuralink şirketine ait bir kablosuz çipin ilk kez bir insanın beynine takılması hem endişe, hem merak konusu oldu. Yapay zeka teknolojilerindeki hızlı gelişim, bir yandan yandan "insanlığın varlığı tehdit altına girecek mi?" sorusunu gündeme taşırken, gidişatın insanın ruh dünyasının nasıl etkileneceğine ilişkin Moodist Hastanesi Tıbbi Direktörü Psikiyatrist Prof. Dr. Kültegin Ögel ile konuştuk. Prof. Dr. Ögel, yapay zekanın her şeye rağmen insanın yerine geçmesinin mümkün olmadığını belirtirken, "Yapay zeka bizim yerimize düşünecek ama bizim yerimize üzülemeyecek, sevinemeyecek. Yapay zeka, yalnızlara iyi gelecek. Yalnızlıklarını giderecek ama onları daha izole hale getirecek" dedi.

"Yapay zeka yalnızlara iyi gelecek" - Resim : 1
Prof. Dr. Ögel, yapay zeka, zeki insanların kendilerine olan değerini artıracağını söylüyor. 

DUYGULAR TAKLİT EDİLEMEZ

*Yapay zekadan neden korkuyoruz?

İnsanların, yapay zekadan korktuğunu gözlemliyorum. Bunun en önemli nedeni, bence kontrolü kaybetmek korkusu. Diğer insanları bir şekilde tanıyoruz. Nasıl biri olabileceklerine dair tahminimiz var. Öte yandan kendi yetilerimizin sınırlılıklarının farkındayız. Yapay zeka bambaşka, bizim kontrolümüzün dışında bir dünya getiriyor önümüze. Bu da kontrolü kaybetme korkusunu artırıyor.

*Bu korkuyu nasıl aşacağız?

Şimdiki korkunun yakın zamanda geçeceğine inanıyorum. Tanıdıkça bildikçe ve anladıkça insanlar rahatlayacak. Çünkü insanı bilinmez korkutur. İnsanın, bilinmezliğe tahammülü düşüktür. App üstünden tanışmak ve ilişkiler yaşamak bir dönem herkesi korkutmuştur ama artık bir norm haline geldi ve dünya yıkılmadı. İlişkiler baştan aşağıya değişmedi. Yapay zeka için de aynı şeyler olacağı inancındayım.

"Yapay zeka yalnızlara iyi gelecek" - Resim : 2
Prof. Dr. Ögel; "Duygu, düşünce gibi öğrenilen bir şey değil." 

*Yapay zeka yakın dönemde hangi alanları kaplayacak?

Yapay zeka büyük oranda insanların yapabildiklerinin yerine geçecektir. Çok yakın zamanda olmasa bile bu gerçekleşecek. Yapay zeka düşünceyi ve robotlar ise davranışı taklit edebiliyor. Bu konularda da çok ileri gidecekler. Ancak duygu konusunda hiçbir ilerleme gözükmüyor. Duygu yaşayabilmesi mümkün mü? Bence en önemli soru bu. Çünkü insan sadece düşünmüyor. Duygulanıyor da... Bazen duygular düşüncelere, düşünceler duygulara yol açabiliyor.

"Yapay zeka yalnızlara iyi gelecek" - Resim : 3
Yapay zeka ile oluşturulan fenomen Emily Pellegrini.

İNSANIN YERİNE GEÇEMEZ

Gelecekte duyguları da olan yapay zeka sistemleri icat edilemez mi?

Duygu bölümü beyinde, düşünceden farklı yerde. Bunun yapay zeka ile oluşturulması bana pek mümkün gelmiyor. Duygu, düşünce gibi öğrenilen bir şey değil. Bu nedenle de yapay zekanın insanın yerine geçmesi ihtimal dışı. Ancak önümüzdeki günlerde neler olacak göreceğiz."

Yapay zeka insanın yerini aldıkça, değersiz hissetmeyecek miyiz?

Yapay zeka bizim yerimize düşünecek. O nedenle farklı şeyler düşünmeye zamanımız olacak. Yapay zeka bizim yerimize düşünecek ama bizim yerimize üzülemeyecek, sevinemeyecek. Yapay zeka, yalnızlara iyi gelecek. Yalnızlıklarını giderecek ama onları daha izole hale getirecek. Çevresi kalabalık olanlardan ise, arkadaşlarının bir kısmını çalacak. Arkadaşları, yapay zeka ile olmayı tercih edecek. Yapay zeka, zeki insanların kendilerine olan değerini artıracak. Çünkü basit düşünme biçimlerini onlar yerine getirecek. Ancak orta IQ insanlar kendilerini değersiz hissedebilirler. Çünkü onların düşündükleri kadar şeyi, zaten yapıyor olacak.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel