Metaverse evreninin çocuk oyunu Roblox'ta skandal! Striptizciler, cinsel ilişki mekanları...

Metaverse Dünya haberleri
Metaverse evreninin çocuk oyunu Roblox'ta skandal! Striptizciler, cinsel ilişki mekanları...

Üzerinde köpek tasmasından başka bir şey bulunmayan bir adam, bir barın yanında dans eden striptizciler, cinsel ilişki mekanları ve Nazi üniforması içinde bir adam. Bunlar gerçek hayattan değil, Metaverse evreninin en popüler çocuk oyunlarından biri olarak kabul edilen Roblox'ta...

ABD’de 16 yaş altı çocukların yarısından fazlasının oynadığı bir oyun olan ve Türkiye’de de oynanan Roblox’un sanal ortamında ortaya çıkan görüntüler endişe uyandırdı.

Roblox, kullanıcılara birlikte bir oyun yaratıp oynama imkanı sunuyor. Dijital dünyada gerçek zamanlı olarak başkalarıyla bir araya gelmenin bir yolu bu anlamda. Oyuncular, platformda bulunan gereçleri kullanarak oyun üretebiliyor.

Daha geleneksel oyunların aksine içerik kullanıcılar tarafından üretiliyor. Çok başarılı bir iş modeli; ancak beraberinde bazı sorunlar da getiriyor. Roblox'daki seks oyunları, platformda genellikle "condo" adıyla anılıyor.

Roblox

Bunlar kullanıcıların oluşturdukları, içinde cinsellikten söz edilebilen, hatta avatar'ların sanal cinsel ilişkide bulundukları mekanlar. Bu oyunlarda Roblox'un kuralları da rafa kaldırılıyor.

Condo oyunları genelde kısa, çoğu zaman da bir saatten az sürüyor. Bu süre içinde tespit edilmesi ve platformdan kaldırılması zor.

"AKLA HAYALE GELMEYEN ŞEYLER YAPANLAR VAR"

Internette çocukların güvenliği konusunda çalışmalarda bulunan ConnectSafely kuruluşunun başkanı Larry Magid, " Kedi-fare oyunu gibi" diyor, "Sistemi oyuna getirmek için akla hayale gelmeyen şeyler yapanlar var."

Roblox

Condo'lar platformda doğrudan insanın karşısına çıkan oyunlar değil. Bulmak için özel olarak aramak gerekiyor.

Ancak Magid yine de bundan rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Roblox, çocuklar arasında çok popüler bir platform ve 13 yaşın altında çocukların kullanımına izin veriyor, bu nedenle kullanıcılarını koruma sorumluluğu var" diyor.

KAYGI UYANDIRAN MESAJLAŞMALAR

En çok kaygı uyandıran konulardan biri, platformda çocuklarla yetişkinlerin etkileşimde bulunma potansiyeli. Oyunda kullanıcıların birbiriyle veya oyun oynayan diğer herkesle sohbet edebilecekleri bir 'anında mesaj' özelliği var. Condo'lardaki sohbetlerde yazılanlar ise, çocuk oyunları bir yana, yetişkinlere yönelik bir haber sitesinde bile kullanılamayacak nitelikte.

"UTANGAÇLIK DUYGUSU ORTADAN KALKIYOR"

Internet üzerindeki davranışları inceleyen psikolog Dr. Liraz Margalit, Facebook'un sahibi olan Meta şirketi tarafından geliştirilen metaverse'de de insanların diğer internet platformlarında olduğu gibi farklı davrandıklarını söylüyor. Dr. Margalit, "Kimliğiniz belli olmadığı için, utangaçlık duygusu ortadan kalkıyor" diyor.

Roblox

ROBLOX: SORUNU KABUL EDİYORUZ

Roblox ekibinden bir sözcü İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye verdiği demeçte, oyunun bir sorunu olduğunu kabul ederek, “Kasten kuralları çiğnemeye çalışan son derece küçük bir kullanıcı alt kümesi olduğunu biliyoruz” dedi. Roblox, hem manuel hem de otomatik sistemler kullanarak bu kullanıcıları engellemeye çalıştıklarını belirtirken, “İnsan ve makine algılama kombinasyonunu kullanarak Roblox’a yüklenen her bir görüntü, video ve ses dosyasının güvenlik incelemesini yapıyoruz” dedi.

Microsoft, Meta ve Roblox gibi şirketler, sanal evrenler oluşturmak için birbiriyle yarışıyor. Ancak daha şimdiden bu sanal dünyaları denetlemekte zorlanıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Roblox metaverse evreni