"Yapay Zeka" yasası gerekli mi?

Yapay Zeka Gündem haberleri Dünya haberleri Teknoloji Haberleri Türkiye Avrupa Birliği Bilim Haberleri Yargı Ekonomi haberleri Uzay haberleri İstanbul ChatGPT Metaverse Kripto para
"Yapay Zeka" yasası gerekli mi?

Avrupa Parlamentosu dünyada yapay zeka kullanımına ilişkin ilk yasal düzenlemeyi onaylarken, gözler Türkiye'ye çevirdi. Hukukçular, Türkiye'de yakın dönemde böyle bir düzenlemenin mümkün olmadığını belirtiyor ancak AB üyeliği yolunda yapay zeka yasasının hayata geçmesi gerekiyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) ise dünyada yapay zeka kullanımına ilişkin kurallar getiren ilk yasal düzenleme olan, 'Avrupa Yapay Zeka Yasasını' onayladı. AP Genel Kurul oturumunda ChatGPT gibi yapay zeka modellerini kapsayan kuralların, yasanın resmileşmesinden 12 ay sonra yürürlüğe gireceği ve şirketlerin ise hükümlerin çoğuna 2 yıl içinde uyması gerektiği duyuruldu. Yeni yasa ile yüz tanıma amaçlı veri tabanı oluşturan sistemler dahil, insan haklarını tehdit eden yapay zeka uygulamalarının yasaklanacağı gündeme gelirken, gözler 'Türkiye'ye çevrildi.

DEVRİM NİTELİĞİNDE

Avrupa Parlamentosu'nda kabul edilen 'Yapay Zeka Yasası', kişi hak ve özgürlüklerin korunması bakımından önemli düzenlemeler getirdiğini söyleyen Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer, bu düzenlemelerin temel hakları korumada yeterli olup olmadığının tartışmalı olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Sözüer, yapay zeka alanında ilk kapsamlı yasanın çıkacak olmasının çok önemli bir adım olduğunu belirterek, "Yasanın diğer bir önemi de sadece Avrupa Birliği ülkelerinde değil AB üyesi olmayan ülkelerde de uygulanacak olması. Avrupa Konseyi üyesi olan ve AB üyelik sürecinde bulunan Türkiye'nin de mevzuatını 'Yapay Zeka Yasası' ile uyumlu hale getirmesi gerekiyor. Türkiye’de çıkacak yasayı esas alarak mevzuatını uyumlaştırma çalışmalarına başlamalıdır" dedi.

"Yapay Zeka" yasası gerekli mi? - Resim : 1
Yapay zekanın 'öncüsü' olarak anılan Geoffrey Hinton, yapay zekanın önümüzdeki 30 yıl içinde insanlığın yok olmasına yol açabilme riskini yüzde 10 olarak değerlendiriyor.

"TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ"

Gizem Gonce (Hukukçu)

"Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi 'Ulusal Yapay Zeka Stratejisi' ve bununla ilgili eylem planları üzerinde çalışmalar yapıyor. AP tarafından 'Yapay Zeka Yasası'nın onaylanması Türkiye için de aslında çok önemli bir gelişme ancak Türkiye'deki yansımanın nasıl olacağını zamanla göreceğiz. Son dönemde yapay zeka üzerinden dolandırıcılık faaliyetleri oldukça artmış durumda. Yapay zekanın kötüye kullanılması insan ilişkilerini de tehdit edecek bir boyutta. Bir düzenleme yapılması elzem."

Tanol Türkoğlu (Teknoloji Uzmanı)

"Avrupa'da onaylanan yasanın bir benzerinin, yakında zamanda Türkiye'de hayata geçmesini beklemiyorum. İleri teknoloji tüketiminde hızlıyız ama yapay zeka tüketimine yönelik düzenlemeler de geriyiz. İş yaşamında çıkacak anlaşmazlıkların çözümü için ise özel sektör hızlıca global pratikleri kendisine adapte edecektir. Ancak iş hukuksal boyutlara ulaştığında yerel dinamiklerin tatminkar çözümler üretebilmesi şu aşamada pek mümkün gözükmüyor."

İNSANLIK YOK OLABİLİR

Yapay zeka teknolojisindeki ilerleme ve tartışmalar da aralıksız devam ediyor. Son dönemdeki tartışmaların odağında ise yapay zeka teknolojilerine ne kadar sınırlama getirileceği yer alıyor.  ABD hükümeti, bir yıl boyunca üzerinde çalıştığı ve yapay zekanın risklerinin ele alındığı raporu geçtiğimiz günlerde yayınlarken, yapay zekanın insanlığın türünün yok olmasına yol açabileceği vurgulandı. Raporda, hükümetin hızlı ve kararlı bir şekilde ulusal güvenlik risklerine karşı hareket etmesi gerektiğinin de altı çizildi.

kardelen.yuksel@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel